Εδώ Κρήτη

Ανησυχία για τη Βάση της Σούδας

Η κρίση με το Ιράν και η ενδεχόμενη χρήση από τις ΗΠΑ της Βάσης της Σούδας για πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν προκαλούν ανησυχία και διαδηλώσεις στα Χανιά. Είναι γνωστό ότι το Ιράν διαθέτει πυραύλους που μπορούν να φτάσουν ως την Κρήτη, οπότε η Βάση της Σούδας μπορεί να γίνει στόχος αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν, κάτι που δεν διέψευσε ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βάζει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή των Χανίων και την Κρήτη. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ιρανικοί πύραυλοι θα βρουν το στόχο τους αλλά κι αν ακόμη τον βρουν, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές για την ευρύτερη περιοχή.

95% των καρκίνων οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες:

Αυτό ανακοινώθηκε στο Πανελλήνιο Ογκολογικό Συνέδριο που έγινε στα Χανιά. Παράγοντες όπως η διατροφή, η χημική μόλυνση από λιπάσματα, φυτοφάρμακα, η μόλυνση του αέρα από εργοστάσια, οι ακτινοβολίες, όλα αυτά ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνων. Η υπόθεση της οικολογίας, της προστασίας της φύσης αποτελεί πλέον ζήτημα ζωής κα θανάτου κυριολεκτικά. Πρέπει να προστατέψουμε τη φύση για να προστατέψουμε τον εαυτό μας!

Αυθαίρετη η κατεδάφιση του “Ξενία” στο Ηράκλειο

Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η κατεδάφιση του “Ξενία” στο Ηράκλειο είχε γίνει από το Δήμο, παρά τις αντιδράσεις αρχιτεκτόνων, ΤΕΕ κλπ. Και στα Χανιά ο Δήμος σχεδιάζει την κατεδάφιση του “Ξενία”, που είναι χτισμένο πάνω σε προμαχώνα του Ενετικού τείχους στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Στο χώρο που θα προκύψει σκόπευε να δημιουργήσει …χώρο στάθμευσης! Η νεοελληνική κοινωνία βάζει πάνω απ’ όλα το ΙΧ της. Καθένας με τις αξίες του. Εμείς στα τείχη πάνω βάζουμε τα ΙΧ μας! Ποια Ιστορία, ποια μνημεία; Το ΙΧ να’ ν’ καλά, να το παρκάρουμε και στο Ενετικό Λιμάνι να το θαυμάζουμε! Πάντως για την κατεδάφιση των “Ξενία” έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς αποτελούν δείγμα νεώτερης αρχιτεκτονικής των δεκαετιών του ’60 και του ’70, ενώ πόλεις όπως τα Χανιά έχουν έντονη ανάγκη δημόσιων κτιρίων, ιδίως σε περιοχές του κέντρου, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται τεράστια ποσά σε ενοίκια ή σε κατασκευές νέων κτιρίων κατά κανόνα εκτός του κέντρου, όπου πλέον δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι.

Μπουλντόζες στον αιγιαλό στον Κόκκινο Πύργο

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου καταγγέλλει ως αυθαίρετη και παράνομη την εκτέλεση εργασιών εντός της οριοθέτησης του αιγιαλού στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου του Δήμου Τυμπακίου στη Μεσσαρά. Πρόκειται για παραλία ωοτοκίας της απειλούμενης (και προστατευόμενης υποτίθεται) θαλάσσιας χελώνας και τμήμα περιοχής που εντάσσεται στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 για την προστασία των τελευταίων Ευρωπαϊκών Οικοτόπων. Οι εργασίες γίνονται σε απόσταση 15-20 μέτρων από τη θάλασσα και μάλλον δημιουργούν δρόμο παράλληλα με την ακτογραμμή.

Δέντρα θύματα μετασχηματιστών

Τουλάχιστον δυο δέντρα έπεσαν θύματα της “ανάγκης” τραπεζών για περισσότερο ρεύμα στην Ιεράπετρα, όπως επισημαίνει η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας. Τα δέντρα ξεριζώθηκαν και στη θέση τους φυτεύτηκαν στύλοι της ΔΕΗ και μετασχηματιστές. Το πράσινο θυσία στο βωμό της ανάπτυξης. Χωρίς πολλά – πολλά, χωρίς μελέτες και με μεγάλη ευκολία θυσιάζονται τα δέντρα στις πόλεις για κάθε λογής σκοπιμότητες.

Κοπή δέντρων στις Κορακιές Ακρωτηρίου

Τα δέντρα όμως πέφτουν θύματα και στις Κορακιές Ακρωτηρίου στα Χανιά. Η αιτιολογία αυτή τη φορά είναι η αξιοποίηση και του τελευταίου τετραγωνικού για τη δημιουργία συγκροτήματος κατοικιών. Η περιοχή του Ακρωτηρίου στα Χανιά είναι έντονα αναπτυσσόμενη οικιστικά, καθώς φιλοξενεί το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ναύσταθμο Σούδας, το Αεροδρόμιο το Πεδίο Βολής Κρήτης και την Αμερικάνικη Βάση. Το τσιμέντο εδώ πέφτει με ραγδαίους ρυθμούς χωρίς κανείς να λογαριάζει δέντρα, πράσινο και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες.

Φώτης Ποντικάκης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top