Σε μεταπτυχιακό που παρουσιάστηκε σε ημερίδα για την τουριστική αξιοποίηση του Δέλτα Αξιού προβλέπεται η σύνδεση των δύο παραλιακών μετώπων
Διαδρομή με το ποδήλατο ή με τα πόδια, από την παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι το Καλοχώρι «χάραξε» αρχιτέκτονας τοπίου, σε μεταπτυχιακό που παρουσιάστηκε σε ημερίδα για την τουριστική αξιοποίηση του Δέλτα Αξιού.
Η αρχιτέκτονας – μηχανικός Ναταλία Παντελίδου στο μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μελέτησε τη «Διασύνδεση παραλιακού μετώπου Καλοχωρίου και Θεσσαλονίκης» προτείνοντας λύσεις για την εφαρμογή του.
«Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, είναι εφικτή η σύνδεση των δύο παραλιακών μετώπων, η επέκταση του ποδηλατόδρομου και η προσθήκη μιας στάσης στην παράκτια γραμμή του Θερμαϊκού» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Παντελίδου.
Μάλιστα, το Δέλτα του Αξιού παραμένει μια αναξιοποίητη, τουριστικά, περιοχή παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί με ήπιες παρεμβάσεις, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα για επιπλέον εισόδημα στον κατεξοχήν αγροτικό πληθυσμό του.
Προτάσεις τουριστικού τύπου για την προστασία και αειφορία του Δέλτα Αξιού αναπτύχθηκαν σε έργο του ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος «Αρχιμήδης» που υλοποιήθηκε με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης Φώτη Κιλιπίρη.
«Ηδη, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, έχει προτείνει πέντε σημεία όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υποδομές εστίασης και να αναπτυχθεί μια ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα, πάντα αυστηρά οριοθετημένη, με την έλευση περισσοτέρων επισκεπτών στην περιοχή, θα μπορούσε να συντελέσει στην αποτελεσματικότερη περιφρούρηση του φυσικού περιβάλλοντος», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Κιλιπίρης.
Πηγή: www.makthes.gr