Τα νεώτερα σχετικά με τους νόμους για τους σπόρους…

Κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, πολλές οργανώσεις διάσωσης της αγροτικής βιοποικιλότητας και φορείς βελτίωσης και διάδοσης βιολογικών σπόρων διαμαρτυρήθηκαν μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ευρώπης που έστειλαν μηνύματα και υπέγραψαν διαμαρτυρίες ενάντια στη νομοθεσία που περιορίζει την εμπορική κυκλοφορία των σπόρων (παλιών και νέων) που παράγονται από αγρότες. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης συνυπέγγραψε αυτές τις διαματυρίες και με τα μέσα που διαθέτει προσπάθησε να ενημερώσει τους πολίτες για το θέμα.

Ο βασικός περιορισμός προέρχεται από μια απαιτητική διαδικασία εγγραφής του σπόρου σε επίσημο κατάλογο ως προϋπόθεση εμπορικής κυκλοφορίας.Η εγγραφή αυτή που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ είναι προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά των σπόρων της βιομηχανίας και παραμελεί εκείνα των παραδοσιακών σπόρων που είναι εντελώς διαφορετικά. Η νομοθεσία αυτή βρίσκεται σήμερα υπό αναθεώρηση. Τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου, η Κομισιόν αποφάσισε να υποβάλει ένα νέο νομοσχέδιο για ψηφοφορία στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το νέο νομοσχέδιο μεταφέρει το ίδιο πνεύμα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Λόγω της έντονης κινητοποίησης των πολιτών, το κείμενο του ανωτέρω σχεδίου νόμου υπέστη κάποιες βελτιώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή την Κυριακή του Πάσχα το βράδυ, προκειμένου να γίνει αποδεκτό για να προχωρήσει. Οι μικρές βελτιώσεις είναι θετικές αλλά ανεπαρκείς. Συγκεκριμένα ορίσθηκε ότι για μικρές επιχειρήσεις σποροπαραγωγής (με λιγότερους από 10 εργαζόμενους) θα επιτρέπεται επιτέλους να ΜΗΝ εγγράφουν στον επίσημο κατάλογο τους σπόρους που διακινούν. Αυτό ονομάσθηκε «εξειδικευμένη αγορά». Αλλά τα προαπαιτούμενα για την εμπορία σε αυτήν την αγορά παραπέμπονται σε μελλοντικές αποφάσεις της Κομισιόν που θα ληφθούν ΜΕΤΑ την ψήφιση του νομοσχεδίου! Επομένως η κατάσταση παραμένει θολή και η οποιαδήποτε μικρή βελτίωση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί εάν πχ τα προαπαιτούμενα θα είναι ανέφικτα για τουςμικρούς αγρότες όπως σήμερα είναι πρακτικά ανέφικτη η εγγραφή στον κατάλογο. Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται δυνατότητα αλλαγών από την Κομισιόν χωρίς ψηφοφορία στα υπόλοιπα όργανα της ΕΕ.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει από το 2016. Εν όψει της μελλοντικής ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της ΕΕ αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο, όπου είναι εφικτό να προταθούν αλλαγές προς το καλύτερο ή το χειρότερο, καλούμε τους πολίτες να διεκδικήσουν μαζί μας μια βελτιωμένη νομοθεσία που προστατεύει και διαδίδει αυτόν τον καταπληκτικό φυσικό πόρο που αποκαλείται Αγροτική Βιοποικιλότητα   ο οποίος εκφράζεται κυρίως μέσα από τον μεγάλο αριθμό των γονιδίων που έχουν οι παραδοσιακοί μας σπόροι, με τον πλούτο των οποίων η Ελλάδα είναι ευλογημένη.

Πηγή: www.peliti.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top