Τελικά, πόσο ανακυκλώνουμε ως Έλληνες;

Η δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία το 2015, δεν απέτρεψε τους Έλληνες να αυξήσουν το ρυθμό με τον οποίο ανακυκλώνουν, αν και… δεν (μπορούν να) καταναλώνουν με τον ίδιο ρυθμό όπως παλιότερα

Οι Έλληνες στηρίζουν την ανακύκλωση ακόμη και σε καιρούς που δεν… ευνοείται καν η κατανάλωση. Αυτό θα μπορούσε να είναι με μια φράση το συμπέρασμα των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΕΑΑ, που δίνουν στοιχεία για το ρυθμό ανακύκλωσης στη χώρα το 2015. Έτσι, προέκυψε 10% αύξηση της ανακύκλωσης σε σχέση με το 2014. 488 χιλιάδες τόνοι υλικών ανακυκλώθηκαν  το 2015.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα για το 2015, όπως προέκυψαν από τη

λειτουργία των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας που υλοποιεί με τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, κ. Γιάννης Ραζής, σχολίασε τα ετήσια αποτελέσματα λέγοντας: “Τα πολύ θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, αποτελούν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δραστηριότητα της ΕΕΑΑ. Η αύξηση κατά 10% των αποτελεσμάτων του 2015 σε σχέση με το 2014, αύξηση που σημειώθηκε έπειτα από πέντε έτη οικονομικής ύφεσης με σοβαρές επιπτώσεις και στην ανακύκλωση,  αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας, στον οποίο αξίζει όλοι να επενδύσουμε”.

Η αύξηση κατά 10% των αποτελεσμάτων του 2015 σε σχέση με το 2014, που σημειώθηκε έπειτα από πέντε έτη οικονομικής ύφεσης με σοβαρές επιπτώσεις και στην ανακύκλωση,  αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας, στον οποίο αξίζει όλοι να επενδύσουμε

ΠΡΩΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2009

Το 2015 υπήρξε μία επιτυχημένη χρονιά καθώς, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, η ΕΕΑΑ όχι μόνο συνέχισε τη δυναμική της πορεία αλλά πρώτη φορά μετά το 2009, σημείωσε αύξηση κατά 10% των συνολικών ποσοτήτων των υλικών συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν, παρόλο που τα απόβλητα συσκευασίας στη χώρα μειώθηκαν ακόμα μια χρονιά κυρίως εξαιτίας της πτωτικής πορείας της κατανάλωσης.

Περισσότεροι από 488 χιλιάδες τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων  ανακτήθηκαν και οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση το 2015

Ειδικότερα, μέσα από τις δραστηριότητες της ΕΕΑΑ, περισσότεροι από 488 χιλιάδες τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων  ανακτήθηκαν και οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση (περιλαμβάνονται και οι ποσότητες από τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας – ΒΕΑΣ).

Αυτό το θετικό αποτέλεσμα αποτελεί το πλέον αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία  και τη συμβολή της ΕΕΑΑ στην επίτευξη των εθνικών στόχων, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 καλύπτονται τόσο στο σύνολο της ανακύκλωσης συσκευασιών όσο και στα επιμέρους υλικά (με την εξαίρεση της γυάλινης συσκευασίας όπου λαμβάνονται ειδικά μέτρα σε συνεργασία με τους Δήμους και τις αρμόδιες αρχές καθόσον υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, τα έργα Ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ  εξυπηρετούν σχεδόν το 92% του πληθυσμού της χώρας, μέσα από τη συνεργασία  με 296  ΟΤΑ στους οποίους έχουν παραχωρηθεί 474 ειδικά οχήματα συλλογής ενώ περίπου 140 χιλιάδες μπλε κάδοι είναι τοποθετημένοι στις γειτονιές των δήμων.

“Το 2016 η ΕΕΑΑ στοχεύει στη διατήρηση της ανοδικής πορείας της ανακύκλωσης συσκευασιών μέσα από το σύστημα του Μπλε Κάδου, εξακολουθώντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην επίτευξη των Εθνικών Στόχων. Ειδικά για τη γυάλινη συσκευασία το δίκτυο του Μπλε Κώδωνα  θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση ακόμα περισσότερων Δήμων” σημειώνει σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, κ. Γιάννης Ραζής.

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ

 Όταν κανείς ακούει ανακύκλωση, τότε αυτόματα η σκέψη του πάει στους αναγνωρίσιμους μπλε κάδους, πλάι στους κάδους απορριμμάτων. Ο Μπλε Κάδος αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του Συστήματος και παράλληλα βασικό μέσο  για την επίτευξη των Εθνικών Στόχων της Ανακύκλωσης Συσκευασιών, αφού από τα έργα του επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ανακύκλωσης στη χώρα.

Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 140.000 τοποθετημένοι Μπλε Κάδοι, στους οποίους καλούνται οι δημότες να εναποθέσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (απόβλητα συσκευασίας από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο). Οι ποσότητες που συλλέγονται από τον Μπλε Κάδο, μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται και προωθούνται προς ανακύκλωση.

Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 140.000 τοποθετημένοι Μπλε Κάδοι, στους οποίους καλούνται οι κάτοικοι να εναποθέσουν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως απόβλητα συσκευασίας από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο

Τα στάδια του Μπλε Κάδου:

Συγκεκριμένα, η λειτουργία του Συστήματος του Μπλε Κάδου περιλαμβάνει 4 στάδια:

i. Διαλογή στην πηγή (Πολίτες)

Οι κάτοικοι καλούνται να διαχωρίζουν τα απόβλητα συσκευασίας από τα σκουπίδια στο νοικοκυριό τους και να αποθέτουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες στον Μπλε Κάδο της γειτονιάς τους.  Ο Μπλε Κάδος χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση κάθε είδους υλικού συσκευασίας (πλαστικό, γυαλί, χαρτί-χαρτόνι, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο). Η διαδικασία ανακύκλωσης μέσω του μπλε κάδου είναι απλή και λειτουργική αφού αναλώνει τον ελάχιστο δυνατό δημόσιο χώρο.

ii. Αποκομιδή (ΟΤΑ)

Τα υλικά που συγκεντρώνονται στους Μπλε Κάδους συλλέγονται από ειδικά οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει παραχωρήσει στους Δήμους για τη συλλογή και μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

iii. Διαχωρισμός στα ΚΔΑΥ (ΕΕΑΑ)

Με τη βοήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και την πολύτιμη χειρωνακτική διαλογή, τα υλικά που φτάνουν στα ΚΔΑΥ διαχωρίζονται σε: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες, πλαστικό φιλμ, άλλα πλαστικά, γυάλινα μπουκάλια και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.

iv. Συμπίεση – Δεματοποίηση – Μεταφορά στον τελικό αποδέκτη

Μετά το διαχωρισμό τους, τα υλικά συμπιέζονται, δεματοποιούνται ή/και τοποθετούνται σε ειδικά κιβώτια (γυαλί και λευκοσίδηρος) και προωθούνται σε αντίστοιχες βιομηχανίες με στόχο την αξιοποίησή τους στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί  πως τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που λειτουργούν στο πλαίσιο των έργων μπλε κάδων φτάνουν πλέον τα 32, καλύπτοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και πολλές νησιωτικές περιοχές. Επίσης, οι συμβεβλημένες με το Σύστημα επιχειρήσεις έφτασαν τις 1870 γεγονός που αποδεικνύει την υποστήριξη της ανακύκλωσης συσκευασιών από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας καθώς και την εμπιστοσύνη της στο έργο της ΕΕΑΑ.

Η ΕΕΑΑ επιχειρεί πλέον να επεκτείνει το δίκτυό της, ώστε να καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως νησιωτικούς κυρίως ΟΤΑ, που είναι και η πλειοψηφία όσων λίγων απομένουν πια να ενταχθούν στο Σύστημα Ανακύκλωσης Συσκευασιών της ΕΕΑΑ.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΚΩΔΩΝΑ

Αντίστοιχα, σημαντική είναι η πρόοδος στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα,που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας, με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία.

Το πρόγραμμα ακολουθεί την ορθολογική και ευρωπαϊκά αποδεκτή μέθοδο που είναι η τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού (π.χ. μπλε κωδώνων) σε δημόσιους  χώρους, σε συνεννόηση  με τους συνεργαζόμενους δήμους, σε σημεία όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κλάδου εστίασης που χρησιμοποιούν γυάλινες φιάλες καθώς και σε ιδιωτικούς χώρους συνεργαζόμενων μεγάλων επιχειρήσεων (πχ ξενοδοχείων, κλπ).

Στο τέλος του 2015 3.700 κώδωνες βρίσκονταν σε δημόσιο χώρο σε 160 δήμους προς εξυπηρέτηση 11.500 επιχειρήσεων, ενώ 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων

Μέσω του Μπλε Κώδωνα επιχειρείται άλλη μια συνεργασία μεταξύ της ΕΕΑΑ, των ΟΤΑ και των επαγγελματιών, η οποία ενισχύει την υπεύθυνη περιβαλλοντικά και κοινωνικά λειτουργία της κάθε επιχείρησης και παράλληλα συλλέγει υλικό απαραίτητο για την επίτευξη των Εθνικών στόχων ανακύκλωσης για τις γυάλινες συσκευασίες.

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν από την ΕΕΑΑ περισσότερες από 23.000 ενημερωτικές επισκέψεις, κατά μέσο όρο 3-4 φορές ανά επιχείρηση.  Συγκεκριμένα, 3.700 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στο δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 160 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 11.500 επιχειρήσεις  ενώ 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης – διασκέδασης- ξενοδοχειακές μονάδες κλπ.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΟΔΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ;

 Εκτός από τα έργα του Μπλε Κάδου και του Μπλε Κώδωνα όμως, η ΕΕΑΑ εκτελεί και άλλες παράλληλες δραστηριότητες καταγραφής και πιστοποίησης ανακύκλωσης από τρίτες πηγές, όπως η ΒΕΑΣ (Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας), η ανακύκλωση χαρτιού εντύπων, η οργανική ανακύκλωση τρίμματος παλέτας (διαδικασία που περιλαμβάνει την αξιοποίηση παλέτας ως υλικό πρόσμιξης στην κομποστοποίηση) κ.λπ.

Αναπόσπαστος κρίκος της αλυσίδας, η ενημέρωση

Η ΕΕΑΑ αναγνωρίζοντας ότι η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση της καθημερινής πρακτικής της ανακύκλωσης και την ανάδειξή της ως βιώσιμη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων συσκευασίας, αναπτύσσει δράσεις και εκπονεί ειδικά επικοινωνιακά προγράμματα με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες να συμμετέχουν στην Ανακύκλωση Συσκευασιών υποδεικνύοντας παράλληλα και τον ορθό  τρόπο συμμετοχής στην Ανακύκλωση μέσω του μπλε κάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιούνται συστηματικές και στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις για το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών στον Μπλε Κάδο οι οποίες περιλαμβάνουν ενέργειες ευαισθητοποίησης τοπικής κλίμακας σε συνεργασία με ΟΤΑ, όπως η Καμπάνια Δημοσιότητας με χρήση Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας όπως, στον Τύπο, το Ραδιόφωνο, το Ίντερνετ, την Εξωτερική διαφήμιση κ.λπ.

Σε περιόδους μεγάλης επισκεψιμότητας και σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης πολιτών, όπως σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, σταθμούς μετρό, λιμάνια, παραλίες, εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα , καφέ, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κτλ, οι υπεύθυνοι της ΕΕΑΑ φροντίζουν να οργανώνουν περιοδικά σειρά προωθητικών ενεργειών.

Οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών πρόκειται να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.

Ποια είναι η ΕΕΑΑ;

Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) αποτέλεσε πρωτοβουλία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή συσκευασιών και την εμπορία συσκευασμένων προϊόντων, με στόχο να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νομική τους υποχρέωση για την αυτοδιαχείριση των πόρων τους και την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους, στο πλαίσιο των εθνικών και κοινοτικών στόχων.

Η ΕΕΑΑ δεν έχει κερδοσκοπική λειτουργία, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος

Η ΕΕΑΑ ανταποκρινόμενη στις παραπάνω ανάγκες, καθώς και στις διατάξεις του νόμου 2939/01, έχει αναπτύξει και υλοποιεί στην Ελλάδα το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης – ANAKYΚΛΩΣΗ (ΣΣΕΔ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Στη μετοχική της σύνθεση συμμετέχει κατά 35% η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ το υπόλοιπο 65% αντιστοιχεί σε βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις.

Η ΕΕΑΑ δεν έχει κερδοσκοπική λειτουργία, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και προς την επίτευξη δημόσιου σκοπού και ως εκ τούτου η μετοχή της δεν διανέμει μέρισμα στους μετόχους. Αποσκοπεί στη βέλτιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων οικονομικών και άλλων πόρων με στόχο την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος σε επίπεδο ποσοτήτων συσκευασίας που ανακυκλώνονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.herrco.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top