ΠΟΛΙΧΝΗ: Κινητά, Κεραίες, Γραμμές Μεταφοράς Ρεύματος. Μερικά συμπεράσματα από την εκδήλωση

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στην παραπάνω εκδήλωση, της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2.5.2007, καταγράφηκε η έντονη ανησυχία των κατοίκων της Πολίχνης Θεσ/νίκης, για τις επιπτώσεις του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος. Η συνοικία διατρέχεται από Γραμμές Μεταφοράς και διαθέτει πολλές κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Κυριότερα σημεία, που επισημάνθηκαν:

1. Δεν επηρεαζόμαστε μόνο από μία πηγή, που συνήθως μετράται, αλλά από τη σύνθεση όλων μαζί. Άρα πρέπει να καταμετράται το ηλεκτρομαγνητικό υπόβαθρο, και μάλιστα διαχρονικά. Οι 6γωνες κυψελίδες (cells) της κινητής ούτε συμμετρικές είναι ούτε “καθαρές”, υπάρχει μεγάλη επικάλυψη δικτύων με ανεξέλεγκτα πεδία.

2. Τα τιθέμενα όρια από τους κανονισμούς της ΕΕ, αφορούν συνήθως την επικινδυνότητα, πιο σπάνια την “ασφαλή” έκθεση σε πεδία και ποτέ τη συνεχή μακροχρόνια έκθεση.  Για το λόγο αυτό εμφανίζονται επιστημονικές ομάδες, που δεν μπορούν να συμφωνήσουν, και μερικοί φορείς υιοθετούν υποπολλαπλάσια όρια, που δύσκολα επιτυγχάνονται.

  Με όριο ΕΕ π.χ Ηλεκτρικού Πεδίου 10 KV/m και μαγνητικού 100 μΤ (για Ηλ. γραμμές), το Salzburg στην Αυστρία επέβαλε, όρια μαγνητικού 0,4 μΤ (250 φορές μικρότερο) και ανάγκασε τις εταιρείες να προσαρμοστούν.

3. Για τις Ηλ. Γραμμές αντιμετώπιση : Συνετή αποφυγή, (να ζούμε μακρυά τους), υπογείωση (αμφισβητείται ακόμα), μετατόπιση δικτύων (με το πρόβλημα ποιος θα τις δεχτεί), ή εξαγορά κοντινών οικοπέδων στις γραμμές από τις ηλεκτρικές εταιρείες (π.χ Ισπανία). Για την Ελλάδα η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη όσο η ΔΕΗ ΑΕ ιδιωτικοποιείται, 49% σήμερα, οι υπεύθυνοι των γραμμών αλλάζουν και κυρίως αλλάζει το νομικό καθεστώς. Πολύ πιθανόν, πλην της ΔΕΗ ΑΕ των γραφείων, που θα σπάσει σε πολλές εταιρείες, να σπάσει όμοια και το δίκτυο (πρακτική διεθνής).

4. Σημαντικό λόγο σ’ όλα αυτά έχει η μαχητική παρουσία ενεργών πολιτών, (τίποτα δεν είναι “ακριβό” όταν μιλάμε για το δικαίωμα “υγεία”), καθώς επίσης η αντικαταναλωτική στάση των κοινωνιών, ο περιορισμός της αλόγιστης κατανάλωσης ρεύματος (ως 5% ετήσια αύξηση, όταν το ΑΕΠ κινείται στο +1,5% το πολύ, παγκόσμια ιδιαιτερότητα!!!) και η απεξάρτηση από το κινητό. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται 1 Υποσταθμό 150KV/20KV ανά 3-4 χρόνια, μέσα στον ιστό της.

Η τιμή ρεύματος θα πολλαπλασιασθεί σύντομα, όσο στο χώρο της ενέργειας μπαίνουν ιδιώτες και από “αγαθό” γίνεται “εμπόρευμα”. Ήδη η ΔΕΗ ΑΕ αγοράζει από τους ιδιώτες 73 €/ΜWh και πουλά …42 €/ΜWh, στα πλαίσια του …ανταγωνισμού (ήτοι διάλυσης κρατικών εταιρειών). Όπως στην ΕΕ στην τηλεφωνία βασιλεύουν Vodafone, TIM (2-3 δηλαδή, προς δόξαν του.. ανοίγματος της αγοράς -ολιγοπωλιακή αυτοκρατορία) έτσι και στο ρεύμα, σύντομα. Το πανηγύρι με τα χρώματα, τις μαρκίτσες και τις προσφορούλες είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς του Κορτέζ. Αλήθεια, πώς ξεχάσαμε Vodafone και Τσαλικίδη, εμείς οι “μοντέρνοι” αλλά αμνήμονες;

5. Τα κινητά, πέρασαν τα 12 εκ στη χώρα μας. Με ευθύνη μας, βέβαια. Με τιμές 10πλάσιες του παλιού ΟΤΕ (8 δρχ/ μονάδα-λεπτό). Οι κεραίες τους δεν φεύγουν, όσο εμείς με τη στάση μας και το πορτοφόλι μας τις έλκουμε….

Νίκος Τακόλας

1 σκέψη για το “ΠΟΛΙΧΝΗ: Κινητά, Κεραίες, Γραμμές Μεταφοράς Ρεύματος. Μερικά συμπεράσματα από την εκδήλωση”

  1. Γιώργος

    Τι αναχρονιστικές απόψεις είναι αυτές;Μάθετε κύριοι ότι όσο πιο πολύ απομακρύνετε τις κεραίες από τις πόλεις τόση περισσότερη ακτινοβολία δέχεστε!Αυτό γίνεται γιατί εξαναγκάζετε τα κινητά να λειτουργούν στη μέγιστη ισχύ τους για να διασφαλίσουν σύνδεση με το δίκτυο!Κολλημένα άτομα!Αρρωστοφοβικά όντα!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top