Πρωτομαγιά στις Σκουριές με Χιλιάδες Κόσμου: Πρωτοφανής προσέλευση

Πρωτοφανής η προσέλευση των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής, παρά τη βροχή

arxisevroxi.jpg Χιλιάδες κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής πλημμύρισαν χθες το δάσος των Σκουριών του Κακάβου για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που είχε οργανώσει η «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ» για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς 2007.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις Σκουριές είχε συμβολικό χαρακτήρα και αγωνιστική χροιά. Ο Κάκαβος, το πανέμορφο βουνό της Β. Χαλκιδικής με τα μεγαλύτερα υδατικά αποθέματα όλου του Νομού, προpuppets.JPGορίζεται από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να γίνει ένα τεράστιο επιφανειακό χρυσωρυχείο, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας και έχει ήδη λάβει την προκαταρκτική έγκριση της Κυβέρνησης.

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν να αναδείξει τη θέληση της rain.jpgτοπικής κοινωνίας να διαφυλάξει ό χι μόνο το πολύτιμο οικοσύστημα του Κακάβου, αλλά ολόκληρη τη Β. Χαλκιδική η οποία πολιορκείται από επενδυτικές προτάσεις που προοιωνίζονται μαρασμό και οικολογική καταστροφή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. από το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», από όπου με περιπολικό και μεγάλη πομπή αυτοκινήτων μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, της Φοβεράς Προστασίας, στο χώρο των Σκουριών. Εκεί, στη θέση του ορύγματος, τελέσθηκε υπό βροχή Παράκληση από τον κόσμο, ενώ ακολούθησε μια μικρή ενημερωση από ειδικούς επιστήμονες για τα σχέδια εκμετάλλευσης του μεταλλείου.

villagehome.jpgΟι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν σε άλλη τοποθεσία, περί τα 1700 μέτρα ανατολικά, όπου σε ένα μαγευτικό τοπίο κάτω από αιωνόβιες οξιές είχαν στηθεί εξέδρες για τις ομιλίες και τα μουσικά συγκροτήματα, ψησταριές και εκατοντάδες τραπέζια μέσα στο δάσος. Αν και η συνεχής βροχή δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση των περισσότερων από τις δραστηριότητες που είχαν προγραμματισθεί και παρά τον προφανή κίνδυνο που αποτελούσαν οι κεραυνοί κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, ο κόσμος δεν έφυγε, αλλά παρέμεινε εκεί επί ώρες για να δείξει σταθερή του απόφαση να προστατεύσει αυτό το παρθένο δάσος. Πρώτη φορά συνέβη τέτοιο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε βουνό· για να προσέλθουν οι άνθρωποι στο χώρο της εκδήλωσης, έπρεπε να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους πολύ μακρυά. Όλοι οι δασικοί δρόμοι είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές αυτοκινήτων· ενάμισυ χιλιόμετρο γύρω από το χώρο της εκδήλωσης, στους δρόμους, δεν υπήρχε θέση πάρκινγκ. Πολλοί και λόγω των καιρικών συνθηκών και λόγω πρωτοφανούς συνωστισμού, χαιρετούσαν, δήλωναν την συμπαράστασή τους και έφευγαν.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Αντινομάρχης κ. Τζηρίτης, ο οποίος ξεναγήθηκε στο χώρο και είδε από κοντά την καταστροφή που συντελείται από την ερευνητική στοά των Σκουριών, αλλά και ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Πάππας, ο Δήμαρχος Μ. Παναγίας κ. Μητροφάνης και ο Πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου κ. Τόσκας. Ο βουλευτής, κ. Γ. Βαγιωνάς, έστειλε εγγράφως τους χαιρετισμούς του και άλλοι επίσημοι φορείς. Εκεί παραυρέθηκαν πολλοί Καθηγητές του Α.Π.Θ. και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η παρουσία εκπροσώπων από τον αγώνα των Νομών Ροδόπης και Έβρου κατά των χρυσωρυχείων, με τους οποίους έχει αναπτυχθεί αξιόλογη αλληλεγγύη και συνεργασία καθώς ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής είναι κοινός.

realgold.jpgΟι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι πρόσφατα συνέστησαν και την «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» θα συνεχίσουν τις θετικές τους δράσεις ώστε να απαλλαγεί οριστικά ο τόπος τους από την απειλή των μεταλλείων και να αναπτυχθεί με τον ήπιο τρόπο που του αρμόζει.

Περισσότερες πληροφορίες: Νίνα Κάλτσου, τηλ. 23720 31228
Άννα Παπαγιάννη, τηλ. 23270 31819

1 σκέψη για το “Πρωτομαγιά στις Σκουριές με Χιλιάδες Κόσμου: Πρωτοφανής προσέλευση”

  1. Έχω πολλές και πανέμορφες φωτογραφίες με ευφάνταστα και συγκινητικά συνθήματα γραμμένα σε πανό που αναρτήθηκαν σε διάφορα σημεία της εκδήλωσης … πως να σας τα στείλω ??? Θα κάνω μια προσπάθεια, αν και το αρχείο που σας στέλνω είναι κομμάτι μεγάλο…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top