Η έννοια της κοινότητας (με την ιθαγενή, την πνευματική, την κοινοβιακή ή την ελευθεριακή μορφή της) είναι κεντρική σε μεγάλο μέρος της οικολογικής πολιτικής σκέψης. Στην Ελλάδα λίγα πειραματιζόμενα κοινοτικά κύτταρα υπάρχουν, σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου παρατηρείται μια πληθώρα κοινωνικών πειραματισμών. Σ’ αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε, εισαγωγικά, ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες.
Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
http://www.geocities.com/oiko_diktyo/
Η ιστοσελίδα της «Πρωτοβουλίας για ένα δίκτυο αλληλεγγύης και προώθησης οικολογικών & εναλλακτικών δραστηριοτήτων», που ιδρύθηκε το 2002. Στη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας δηλώνεται ότι: “τα τελευταία χρόνια, όσοι εντάχθηκαν στο χώρο της οικολογικής δραστηριότητας, κύρια για λόγους συνείδησης, βλέπουν με απογοήτευση να κυριαρχεί βαθμιαία η εμπορευματοποίηση. Οι εξελίξεις οδηγούν στην ενσωμάτωση σε αυτό που έχει χαρακτηρισθεί ως “πράσινος καπιταλισμός”. Είναι σήμερα κάτι περισσότερο από αναγκαίο, να δώσουμε και την κοινωνική διάσταση στο όραμά μας για μια διαφορετική σχέση ανθρώπου-φύσης και να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση μας με τους μηχανισμούς που γεννούν τα φαινόμενα της οικοκαταστροφής και της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας. Να επιδιώξουμε εκείνες τις συνεργασίες και τις συλλογικότητες που δεν βάζουν τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση δημιουργώντας σύγχυση και δυσπιστία στην κοινωνία, αλλά που προωθούν μαζί με την οικολογική ισορροπία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε οι άνθρωποι να ζουν ισότιμα με τους άλλους και να μην δέχονται να μπουν στο παιχνίδι των ισχυρών. Για αυτό χρειάζεται ένα Δίκτυο σε πανελλαδικό επίπεδο, που με αλληλεγγύη, συνεργασία, εμπιστοσύνη, συνέπεια και σεβασμό θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της αντίστασης στις εξελίξεις που πάνε να κυριαρχήσουν στο χώρο και στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων οικολογικής δραστηριότητας, οι οποίες θα βοηθήσουν με πρακτικές ιδέες και εναλλακτικές αξίες και τα νέα κοινωνικά κινήματα, που προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια πρόταση για μια οικολογικά αυτοσυντηρούμενη αμεσοδημοκρατική κοινωνία σαν εναλλακτική λύση απέναντι στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική βαρβαρότητα”.
http://www.peliti.gr/
Η εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι” ξεκίνησε, την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και σημερινό συντονιστή των δράσεών της. Οι βασικοί στόχοι του “Πελίτι” είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων. Η έδρα του είναι στο δημοτικό διαμέρισμα Μεσοχωρίου του δήμου Παρανεστίου στο νομό Δράμας.
http://www.grecovillage.blogspot.com/
Οι προσπάθειες του Γιώργου Ροδαφηνού και του Γιάννη Δήμου για το σχεδιασμό και την προετοιμασία μιας Οικολογικής Κοινότητας στην Ελλάδα, όπως καταγράφονται σε ένα από τα πρώτα ελληνικά blog του είδους. Ενδιαφέρουσες και οι συνδέσεις με άλλα οικολογικά και οικοκοινοτικά blogs και sites.
http://gen.ecovillages.org/
Η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Δικτύου Οικοκοινοτήτων (Global Ecovillage Network – GEN), που συντονίζει πάνω από 15.000 οικοκοινότητες. Το ευρωπαϊκό τμήμα του διαθέτει και άλλη ιστοσελίδα: http://www.gen-europe.org/, όπου μπορεί να βρεθεί και το βασικό φυλλάδιο του Δικτύου, το οποίο πρόσφατα μεταφράστηκε και στα ελληνικά από την Ειρήνη Κουρδάκη και την Άννα Φιλίππου. Οι δύο βασικότερες (μεγαλύτερες και παλιότερες) οικοκοινότητες στην Ευρώπη είναι το Findhorn Foundation στη Σκοτία και το ZEGG στη Γερμανία.
http://www.ecovillagefindhorn.com/ The Findhorn Ecovillage
http://www.findhorn.org/ The Findhorn Foundation
http://www.findhorncollege.org/ The Findhorn Foundation College
http://www.zegg.de/ Κέντρο για Πειραματικό Κοινωνικό Σχεδιασμό (ZEGG), με έδρα τη Γερμανία.
http://www.tamera.org/ Συγγενικός με το Γερμανικό ZEGG είναι και ο «Θεραπευτικός Βιότοπος» στην Ταμέρα της Πορτογαλίας.
http://www.ic.org/
Η ιστοσελίδα των Intentional Communities, παρέχει πληροφορίες για κοινότητες από το 1994. O όρος “Intentional Community” έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ για να περιλάβει οικοινότητες, πρωτοβουλίες συλλογικής στέγασης, κοινόβια, φοιτητικούς συνεταιρισμούς και άλλα σχετικά. Σε αρκετό βαθμό αλληλεπικαλύπτεται με το GEN, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο στις ΗΠΑ.
http://www.democracynature.org/dn/vol6/trainer_where.htm
Άρθρο του T. Trainer, στο οποίο υποστηρίζει ότι το πιο ελπιδοφόρο πεδίο για κοινωνική αλλαγή αποτελεί πιθανότατα το Παγκόσμιο Κίνημα Οικοκοινοτήτων (Global Ecovillage Movement). Δημοσιεύτηκε στο “International Journal of Inclusive Democracy”, τον Ιούλιο του 2000.
http://www.democracynature.org/dn/vol6/takis_trainer_reply.htm
Η απάντηση του Τ. Φωτόπουλου στο άρθρο του Trainer, όπου αντικρούει τα επιχειρήματα του τελευταίου. Ο αντίλογος εστιάζεται κυρίως στον πνευματικό χαρακτήρα (και τις ανορθολογικές όψεις) των κοινοτήτων που συμμετέχουν στο GEN (στα πλαίσια του πνευματικού ρεύματος που έχει ονομαστεί New Age), ο οποίος θεωρείται ότι έρχεται σε σύγκρουση με τις δημοκρατικές αρχές. Ωστόσο, η απόλυτη απόρριψη όλης αυτής της εμπειρίας, κατά την ταπεινή μας άποψη, καταδικάζει και μια πληθώρα επιμέρους συλλογικών, οικολογικών, καλλιεργητικών, δημοκρατικών και ψυχολογικών πρακτικών ιδιαίτερης πρωτοτυπίας.
http://www.communalism.org/
Η ιστοσελίδα του περιοδικού “Communalism – International Journal for a Rational Society”. Πρόκειται για την τελευταία απόπειρα των υποστηρικτών των ιδεών του Μ. Μπούκτσιν για την προώθηση ενός κοινωνικού, κοινοτικού και οικολογικού αναρχισμού, πάνω στις αρχές της Κοινωνικής Οικολογίας.