ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.69

Το παγκόσμιο περισκόπιο ενάντια στα μεταλλαγμένα

Κάθε Μήνα από την Πάολι Μάιερ

Η διπλοπροσωπία της Ε.Ε. στις εγκρίσεις

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Φίλοι της Γης και Greenpeace έφεραν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ε. Επιτροπή δήλωσε σημαντικές αμφιβολίες για την ασφάλεια των ΓΤΟ στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Πρόκειται για την επιχειρηματολογία των ευρωπαϊκών απαγορεύσεων ΓΤΟ (1998-2003) σχετικά με την καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τα επιχειρήματα αυτά επιβεβαιώνουν το «μεγάλο φάσμα της ανασφάλειας» και το γεγονός ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη, η οποία επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση των ΓΤ προϊόντων δεν έχει επιπτώσεις στη υγεία των ανθρώπων…»

Οι οργανώσεις δήλωσαν επίσης ότι «είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο. Όταν η Ε. Επιτροπή έκανε την άρση του Μορατόριουμ και ενέκρινε νέα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, δήλωσε συγχρόνως στη κοινή γνώμη, ότι είναι ασφαλή» (A. Bebb, FoE). «Οι αποκαλύψεις αυτές είναι εντυπωσιακές, υποδηλώνουν την περιφρόνηση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και επιβεβαιώνουν ότι δεν λειτουργεί το ευρωπαϊκό δίκτυο ασφάλειας» (Christof Then, Greenpeace).
Πηγή: http://www.foeeurope.org/press/2006/joint_18_April_GMOs.htm

Εκτός ελέγχου η επιμόλυνση ΓΤΟ

Η καταγραφή της επιμόλυνσης ΓΤΟ on-line, την οποία πραγματοποιούν οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και Gene Watch (Αγγλία), δείχνει μια ανησυχητική εικόνα της ευρύτερης επιμόλυνσης ΓΤΟ. Στη λίστα καταγράφονται 113 περιπτώσεις από 39 χώρες με παράνομες φυτεύσεις ΓΤΟ, απρόσμενης επιμόλυνσης και αρνητικές επιπτώσεις στη τοπική γεωργία από το 1996. Αναφέρονται μερικά παραδείγματα επιμόλυνσης:
• με γονίδια για τη παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών στα τρόφιμα.
• από μεγάλες ποσότητες παράνομων ποικιλιών ΓΤΟ στη μαύρη αγορά του πολλαπλασιαστικού υλικού.
• από ΓΤΟ χωρίς έγκριση στην «επισιτιστική βοήθεια» για τις φτωχές χώρες.
• από ανεξέλεγκτες ποικιλίες ΓΤΟ σε πειραματικές καλλιέργειες.
• Βρέθηκε επίσης χοιρινό κρέας γενετικά τροποποιημένων ζώων στην αγορά τροφίμων.
Ο Simon Barber από την EUROPABIO (οργάνωση λόμπι της βιοτεχνολογίας) δήλωσε σχετικά: «δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας», από τα στοιχεία αυτά θα δημιουργηθεί μόνο σύγχυση στους πολίτες.
Πηγή: Δελτίο Τύπου Greenpeace, Άμστερνταμ 08.03.06, www.greenpeace.org

Η Πολωνία αγωνίζεται ενάντια στα μεταλλαγμένα

Η πολωνική κυβέρνηση επιδιώκει να είναι μια χώρα απαλλαγμένη από ΓΤΟ αναφορικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό και τις ζωοτροφές ενώ επιτρέπονται η ιατρική έρευνα και η εισαγωγή εμπορικών ΓΤ προϊόντων με επισήμανση. Το επιχείρημα του υπουργού περιβάλλοντος Jan Szyszko στις Βρυξέλλες ήταν «ότι η Πολωνία είναι μια χώρα με μια μοναδική βιοποικιλότητα και πρέπει να την προστατεύσουμε». Η Ε. Επιτροπή αντιθέτως απαγορεύει την απόφαση αυτή, διότι ήδη πρόκειται για «νόμιμες εγκριμένες ποικιλίες ΓΤΟ». Ένα επιπλέον πρόβλημα διαφωνίας δημιουργείται από την αύξηση της κτηνοτροφίας με εισαγωγές 1,5 εκατ. τόνων σόγιας.
Στη Πολωνία έχει ξεκινήσει και η πρωτοβουλία ενός νέου Μορατόριουμ ενάντια στους ΓΤΟ (Διακήρυξη Κρακοβίας), που στοχεύει στην απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων σ’ όλη την Ευρώπη για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η διακήρυξη αυτή πρέπει να υποστηριχθεί ιδιαίτερα από τις ελληνικές οργανώσεις και τους φορείς των αγροτών.
Πηγή:Gazeta Wyborcza, Πολωνία, 10.03.06

Ένας μεγάλος συνασπισμός ενάντια στον Terminator σπόρων

Η ανακοίνωση της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας ν’ αρχίσει ξανά τις πειραματικές καλλιέργειες ποικιλιών σπόρων με γενετικά τροποποιημένη ανικανότητα βλάστησης (Terminator η GURTs), δημιούργησε ένα μεγάλο σοκ σ΄ όλο τον κόσμο. Όμως στα πλαίσια των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων της συνόδου του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (CBD), που πραγματοποιήθηκε στη Curitiba της Βραζιλίας το Μάρτιο του 2006, επικυρώθηκε εκ νέου το Μορατόριουμ ενάντια στη ολέθρια αυτή τεχνολογία. Η ψηφοφορία που ακολούθησε ήταν μια ανακούφιση.
Δελτίο τύπου:Terminator rejection, 24.03.06, Curitiba/Βραζιλία

Η απρόσμενη καταστροφή

Η κλινική έρευνα ενός γενετικά τροποποιημένου φαρμάκου κατέληξε στην Αγγλία σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Και τα έξη άτομα που συμμετείχαν στο τεστ (ενήλικες υγιείς άνδρες) εκδήλωσαν αμέσως μετά την ένεση της πειραματιζόμενης ουσίας, σοβαρές βλάβες σ’ όλα τα εσωτερικά όργανα. Για τα συμπτώματα, που ήταν εντελώς νέα και απρόβλεπτα, δεν υπήρχε καμία θεραπεία. Η νέα ουσία ΤGN1412 ήταν το πρώτο –πρόωρα- επιβραβευμένο φάρμακο της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας TeGenero, έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά. Η πειραματική ουσία ήταν μια γενετικά τροποποιημένη «ανθρώπινη» πρωτεΐνη, που προέρχεται εν μέρει από ποντίκια αλλά βασικά από τον άνθρωπο. Η πρώτη αυτή εφαρμογή στους ανθρώπους έδειξε δραματικά, γιατί η δράση του φαρμάκου ήταν ακριβώς αντίθετη απ’ ότι αναμενόταν.
Πηγή: The Guardian, 20.3.2006

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top