Υπόνοιες για απόκρυψη του μεγέθους των επιπτώσεων για το περιβάλλον από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική αφήνουν εναντίον της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” το ΑΠΘ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ…
Συγκεκριμένα, να απορρίψει το υπουργείο Περιβάλλοντος τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός» για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας προτείνει, μετά το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, και η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που ασχολήθηκε με το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο πόρισμα που ενέκρινε καταλήγει στο συμπέρασμα πως η υπερβολικά πολυσέλιδη περιβαλλοντική μελέτη της «Ελληνικός Χρυσός» βρίθει ανακριβειών και προσπαθεί να ελαχιστοποιεί ή και να αποκρύψει το μέγεθος των επιπτώσεων σε μια μεγάλη περιοχή πέριξ των μεταλλείων από την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός». Παράλληλα κρίνει ελλιπή την τεκμηρίωση των μελετών ασφάλειας και εντοπίζει αρκετές παραβάσεις της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας, ενώ εκτιμά ότι η λειτουργία των μεταλλείων μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στο κυρίως υδατικό περιβάλλον. Οι επιστήμονες του ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνουν, επίσης, ότι η συγκεκριμένη επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.
Η ομάδα εργασίας αναφορικά με τα οικονομικά κέρδη που θα σημάνει η επένδυση για την περιοχή σημειώνει ότι σε περίοδο κρίσης είναι πολύ σημαντικές οι επενδύσεις, όμως πρέπει να ικανοποιούν σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, που στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» δεν ικανοποιείται. Ακόμη όμως κι αν προχωρήσει η επένδυση, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει ιδιαίτερα οφέλη, ενώ η «Ελληνικός Χρυσός» θα έχει για τα επόμενα 20 χρόνια κέρδη που μπορεί να φτάσουν και τα 450 εκατομμύρια ευρώ το έτος.
Η ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ στέκεται ιδιαίτερα επιφυλακτική για το αν η εταιρεία θα τηρήσει την υπόσχεσή της ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κυάνιο για την εξαγωγή του χρυσού από το κοίτασμα, αφού η μέθοδος της ακαριαίας τήξης, που υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει, δεν χρησιμοποιείται πουθενά ανά τον κόσμο. Παράλληλα η ομάδα εντόπισε ότι υπάρχουν μέχρι και λάθος αποστάσεις στη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός», με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η νομοθεσία για τις αποστάσεις ασφάλειας που πρέπει να έχουν τα μεταλλουργικά και χημικά συγκροτήματα από κατοικημένες περιοχές.
Πηγή: Εφημερίδα Αυγή