Ποιοι είναι και τι επιδιώκουν οι έλληνες Πράσινοι που διεκδικούν μια έδρα στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου -δημοσίευμα στο “Βήμα“.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ανεμομαζώματα ή ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ;
Θέλουν να καταστούν ένας πράσινος, διακριτός πολιτικός πόλος που θα σπάσει τον μεγάλο και τον μικρό δικομματισμό και επιδιώκουν να εισπράξουν θετική πολιτική ψήφο. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο του πολιτικού φάσματος και ελπίζουν να αναδειχθούν ρυθμιστές της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, αφού οι δημοσκοπήσεις τούς παρουσιάζουν να αγγίζουν το όριο της εισόδου στη Βουλή. Είναι ανοικτοί σε συνεργασίες και θα ήταν ευχαριστημένοι με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Είναι οι ιστορίες των Οικολόγων Πρασίνων που διεκδικούν την ψήφο μας την 7η Ιουνίου. Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Oι Οικολόγοι Πράσινοι ιδρύθηκαν το 2002 και αποτελούν μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Αυτή η ιδιότητα είναι ίσως και η πιο σημαντική, αφού η σχεδόν καθημερινή τους επαφή με τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες τους, τούς δίνει έναν μάλλον κοσμοπολίτικο αέρα που ξεχωρίζει από τη συνήθη γκρίνια της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Ηδη κάποιοι, όπως ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου κ. Μιχ. Τρεμόπουλος ή ο συντονιστής της προεκλογικής καμπάνιας κ. Ν. Χρυσόγελος, μοιάζουν να υπηρετούν ήδη στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Οχι, δεν έγινε κάποια «καραμπόλα» και κάλυψαν τα ευρωπαϊκά έδρανα. Απλώς, όπως λένε οι ίδιοι: «Σκεφτόμαστε πλανητικά και δρούμε τοπικά».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απέχουν παρασάγγας από τα παραδοσιακά ελληνικά κόμματα. Εχουν όλα κι όλα δύο μικρά γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στο οργανόγραμμά τους απουσιάζουν οι θέσεις του πρόεδρου ή του γενικού γραμματέα. Κεντρικό πολιτικό όργανο του κόμματος είναι το Πανελλαδικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κατά τα 2/3 από τα περιφερειακά συνέδρια και κατά το 1/3 από το πανελλαδικό συνέδριο, ενώ το «Πολίτ Μπιρό» είναι η εξαμελής Εκτελεστική Γραμματεία.
Από το 1% στη Βουλή;
Από τη δημιουργία τους οι Οικολόγοι Πράσινοι πάλευαν για να πετύχουν κάποιο αξιοπρεπές πολιτικό αποτέλεσμα και στις εκλογές του 2007 ξεπέρασαν το 1%. Τους τελευταίους μήνες οι δημοσκόποι είναι γαλαντόμοι μαζί τους και τους δίνουν ποσοστά ικανά για την είσοδό τους τόσο στη Ευρωβουλή όσο και στη Βουλή.
Τότε το κόμμα «γκάζωσε» και άρχισε ένας μαραθώνιος. «Δεν φτάνουν οι 24 ώρες την ημέρα», ακούστηκε να λέει πρόσφατα σε ένα πηγαδάκι ο κ. Χρυσόγελος, πηγαίνοντας από τη μια εκδήλωση στην άλλη. Επαθαν οι Οικολόγοι Πράσινοι ξαφνικά έρωτα για τις δημόσιες σχέσεις και τις photo opportunities; Αν πιστέψουμε τον κ. Τρεμόπουλο, όχι. «Κάποιοι φροντίζουν να κάνουν απαραίτητη τη δράση μας» έλεγε προ ημερών, μιλώντας για την «ελληνική σχιζοφρένεια» και τα «προβλήματα των ανθρώπων στην επιβίωση και στην ποιότητα ζωής».
Θεωρητικά η κοινή λογική στη χώρα μας επιτάσσει άμεση στροφή σε πράσινες πολιτικές. Τα αστικά κέντρα είναι πολύ επιβαρημένα, ελεύθερος χώρος δεν υπάρχει και η περιβαλλοντική κρίση έρχεται να συμπληρώσει την ενεργειακή και την οικονομική. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η υψηλότερη απήχηση του κόμματος καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνήθως από μορφωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες. «Είμαστε ανάγκη της εποχής» συνηθίζει να λέει ο κ. Χρυσόγελος.
«Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός πράσινου πολιτικού πόλου, διακριτού από την Αριστερά και τη Δεξιά» λένε οι ίδιοι και συμπληρώνουν ότι «ο μεγάλος και μικρός δικομματισμός (μεταξύ ΣΥΝ και ΚΚΕ, δηλαδή) καταρρέει». «Πρέπει να εκπορθήσουμε την κεντρικήπολιτική σκηνή και να εκφράσουμε τα συμφέροντα της χώρας», σημείωνε προ εβδομάδος ο κ. Τρεμόπουλος. Οταν ερωτώνται πού τοποθετούνται στο πολιτικό φάσμα, δεν δείχνουν πρόθυμοι να απαντήσουν. Μια ανάγνωση των κατά καιρούς θέσεών τους ωστόσο προδίδει το πού ακριβώς βρίσκονται.
«Να χορηγείται άμεσα και εύκολα άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται και να βρεθεί ένας εύκολος τρόπος,χωρίς γραφειοκρατία και ανυπέρβλητα εμπόδια, για τη νομιμοποίησή τους» ανέφεραν στα τέλη Μαρτίου, μιλώντας για τους μετανάστες και το γκέτο της Αθήνας. Στο ίδιο κλίμα και οι σκέψεις τους για τη βία. «Οποιος τολμάει να αρθρώσει έναν μαχητικό λόγο,διεκδικώντας αυτονόητα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, στοχοποιείται και πέφτει θύμα» έλεγαν.
Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι θέσεις τους για την Παιδεία και τη νεολαία. «Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και ταυτόχρονη θέσπιση αξιόπιστης ανώτερης εκπαίδευσης, με αποσυμφόρηση του δρόμου προς τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ» σημείωναν τον Ιανουάριο. Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, χαρακτήριζαν «ώριμο πια το δικαίωμα ψήφου από τα 16 σε όλες τις εκλογές». Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι λαϊκίζουν για να εισπράξουν τη συμπάθεια της νεολαίας, όμως η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη σχετικές συζητήσεις διεξάγονται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια- στην Ελλάδα, βλέπετε, κυριαρχεί η σκανδαλολογία. Ο επικεφαλής της λίστας
«Δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη δημόσια θέση του για “δουλειές” ή εξυπηρετήσεις. Δεν έχει “υπηρετήσει” ποτέ και σε κανένα γραφείο Τύπου. Δεν έχει εξοχικό, νόμιμο ή αυθαίρετο. Δεν έχει σκάφος ή φουσκωτό. Εχει σπίτι με δάνειο. Δεν έχει καταθέσεις στο εξωτερικό ή σε offshore εταιρείες». Ο λόγος για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Μιχ. Τρεμόπουλο. Ο κ. Τρεμόπουλος είναι 50 ετών, ζει στη Θεσσαλονίκη από βρέφος και εργάστηκε ως δημοσιογράφος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πρωτοστάτησε στα οικολογικά δρώμενα και σε ΜΚΟ του Βορρά, έχει δεχθεί αγωγές για την περιβαλλοντική του δράση και από το 1998 είναι νομαρχιακός σύμβουλος στη συμπρωτεύουσα. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Τρεμόπουλος θα γίνει ο πρώτος Πράσινος έλληνας ευρωβουλευτής όλων των εποχών. «Οι θέσεις του ξεπερνούν όμως το περιβάλλον και συσπειρώνουν τους ελεύθερουςσκεπτόμενους πολίτες σε μια συνολική πρόταση για μια άλλη πορεία της πόλης και του νομού » έχει πει για αυτόν το 2006 ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γ.Μπουτάρης, ο οποίος όμως σήμερα συμμετέχει στη «Δράση» των κκ. Στ. Μάνου και Β. Κοντογιαννόπουλου .
Τα στελέχη, η μεταγραφή και οι προσωπικότητες
Δεύτερη στο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων θα είναι η κυρία Μαρία Βασιλάκου, μια «ηχηρή» μεταγραφή για τα «πράσινα», τουλάχιστον, δεδομένα. Η κυρία Βασιλάκου είναι αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στην αντιπολίτευση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και εκλέγεται εκεί από το 1996. Η συμβολική κάθοδός της ήταν αίτημα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι ζήτησαν ενισχύσεις στον εκλογικό αγώνα των ελλήνων ομοϊδεατών τους. Η κυρία Βασιλάκου δέχθηκε μετά χαράς.
Η κυρία Μαρία Βασιλάκου, αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στην αντιπολίτευση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, θα είναι δεύτερη στην ευρωλίστα των ελλήνων Οικολόγων Πρασίνων
Τρίτος στη λίστα ο κ. Νίκος Χρυσόγελος , ο ιθύνων νους της εκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων. Ο κ. Χρυσόγελος γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια και, όπως λέει, τα παιδικά του χρόνια στη Σίφνο ήταν αυτά που διαμόρφωσαν την οικολογική του συνείδηση. Είναι χημικός περιβάλλοντος και επί χρόνια στέλεχος περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Στην επόμενη θέση του ευρωψηφοδελτίου βρίσκεται ο νομικός κ. Κ. Διάκος. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, σπούδασε Νομική και έκανε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Ρaris ΙΙ. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, σε κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και φυσικά σε πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχοντας αναλάβει μάλιστα και τη νομική εκπροσώπηση σε διάφορα μέτωπα των ελεύθερων χώρων της Αθήνας.
Πέμπτη στη λίστα η κυρία Λενιώ Μυριβήλη, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εγγονή του λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη. Κοσμογυρισμένη και με σπουδές στο εξωτερικό, έχει εμπλακεί ενεργά στο οικολογικό κίνημα. Εδώ και έξι χρόνια επαναπατρίστηκε και επέλεξε να εγκατασταθεί στη Μυτιλήνη.
Εκτος του ευρωψηφοδελτίου είναι ο ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Τ. Κρομμύδας. Ο κ. Κρομμύδας σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και στην Πολιτική της Ενέργειας. Εχει εργαστεί στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στα φοιτητικά του χρόνια εκλεγόταν με τη σημαία της ΕΑΑΚ. Το 2006 διεκδίκησε με τους Πράσινους και τον Δήμο της Αθήνας.
Το ψηφοδέλτιο δεν σταματά εδώ: υποψήφιοι σε καθαρά τιμητικές θέσεις δέχτηκαν να είναι και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών. Ηδη γνωστοποιήθηκε η κάθοδος του ηθοποιού Αντώνη Καφετζόπουλου, του συνθέτη Νότη Μαυρουδή και του ιρλανδικής καταγωγής μουσικού από το Χουδέτσι της Κρήτης Ρος Ντέιλι. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εκλογών του 2007, όταν τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, οι Οικολόγοι Πράσινοι επέλεξαν να αξιοποιήσουν γνωστά πρόσωπα ως «πολλαπλασιαστές ισχύος» για το πολιτικό τους μήνυμα.
ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Σάββατο 18 Απριλίου 2009