Το Ολοκαύτωμα ως πολιτισμικό τραύμα

Την Παρασκευή 23 Απριλίου στις 8μμ το περιοδικό της Θεσσαλονίκης Ένεκεν σας προσκαλεί σε εκδήλωση με θέμα : “ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ” με ομιλητή τον Νίκο Δεμερτζή (καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών ).  Η εκδήλωση θα γίνει στην Ε.Δ.Ο.Θ (Προξένου Κορομηλά 51 και Μοργκεντάου)


2 σκέψεις για το “Το Ολοκαύτωμα ως πολιτισμικό τραύμα”

  1. Gia to αλλο ολοκαύτωμα

    Nα σημειώσουμε όμως ότι υπάρχουν και οι γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών της νεοτουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1914-1923) οι οποίες αποφασίστηκαν επισήμως από την εξουσία, οργανώθηκαν εγκαίρως οι παρακρατικές ομάδες-θύτες, διαδόθηκε στην κοινωνία μια ιδεολογία αποκλεισμού των ανεπιθύμητων.

    Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε και στη συνέχεια σ’ ένα επίπεδο μνήμης και καλλιέργειας της γνώσης και της ευαισθησίας και από την ελλαδική εξουσία, στο έδαφος της οποίας κατέφυγαν οι πρόσφυγες, καθώς και από την αριστερα.

    Συγκεκριμένα:

    Η γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών στον Πόντο και σ’ όλη τη Μικρά Ασία αναγνωρίστηκε ως μια από τις μεγάλες γενοκτονίες του 20ου αιώνα από τον καθ’ ύλην διεθνή ακαδημαϊκό οργανισμό IAGS.

    Στις 16 Δεκεμβρίου 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS) εξέδωσε το εξής ψήφισμα: «ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται ευρέως ως το τελικό στάδιο της γενοκτονίας, που επιφυλάσσει στους δράστες της γενοκτονίας την ατιμωρησία και αποδεδειγμένα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές γενοκτονίες. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ η γενοκτονία μειονοτικών πληθυσμών από το Οθωμανικό κράτος κατά τη διάρκεια και μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο απεικονίζεται συνήθως ως γενοκτονία των Αρμενίων αποκλειστικά, με μερική μόνο αναγνώριση των ποιοτικά όμοιων γενοκτονιών άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ είναι πεποίθηση της διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ότι η εκστρατεία των Οθωμανών εναντίον των Χριστιανικών μειονοτήτων της Αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας. ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ η ένωση ζητά εκ τούτου από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες αυτών των πληθυσμών, να εκδώσει μια επίσημη απολογία και να προχωρήσει σε άμεσα και σημαντικά βήματα για αποκατάσταση». (http://www.genocidetext.net )

  2. Παράθεση: Το Ολοκαύτωμα ως πολιτισμικό τραύμα « christianna loupa journey to ithaca

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top