Τσέρνομπιλ 30 χρόνια αγώνας ενάντια στη διαρκή πυρηνική απειλή

Τις πρώτες ώρες που συντελέστηκε το συμβάν μόνον όσοι βίωναν εκείνη τη στιγμή τον όλεθρο και η ηγεσία της ΕΣΣΔ γνώριζαν για το τραγικό συμβάν. Ακαριαία οι μετρητές ραδιενέργειας σε γειτονικές χώρες έδειξαν ασυνήθιστα υψηλές τιμές γεγονός που κίνησε υποψίες και έτσι άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστό το τι είχε συμβεί χωρίς βέβαια να γίνεται ευρέως γνωστό το εύρος της καταστροφής.

 30 χρόνια πριν, ο κόσμος συγκλονίστηκε από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, που σκόρπισε τρόμο (οι Ουκρανοί πλέον αποκαλούν το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ «καταστρόφα») και τις συνέπειές του πληρώνoυν ακόμα οι λαοί των περιοχών αυτών.

Ο απολογισμός των θυμάτων από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ δεν είναι καλά τεκμηριωμένος. Κατά την επίσημη παραδοχή, υπήρξαν καταμετρημένα 56 μοιραία περιστατικά, κυρίως από δηλητηρίαση λόγω ακτινοβολίας, αμέσως μετά από το γεγονός. Εκτοτε όμως έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά, τερατογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες κοκ.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εκκένωσαν την γύρω περιοχή μέσα στις επόμενες μέρες.

Στον χορό των δισεκατομμυρίων κερδών της πυρηνικής βιομηχανίας εμπλέκονται παγκοσμίως γεωπολιτικοί και στρατηγικοί σχεδιασμοί, διπλωματικές συμμαχίες, εμπορικές και οικονομικές διακρατικές συμφωνίες, απολύτως αδιαφανείς και επικίνδυνες. Το πυρηνικό λόμπι, με πρόσχημα μεταξύ άλλων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επικαλείται ότι η

πυρηνική ενέργεια είναι «καθαρή», σε ό,τι αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου, ότι πλέον είναι πιο ασφαλής και ακόμη, ότι είναι και φτηνή.

Δεν είναι «καθαρή»: Τα σημερινά αποθέματα πυρηνικών καυσίμων με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης επαρκούν για 50 χρόνια. Όσο θα εξαντλούνται θα οδηγούμαστε σε πιο «βρώμικα» κοιτάσματα πυρηνικού καυσίμου που θα είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν. Η πυρηνική ενέργεια δεν συμβάλει στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου μέσα από τη λειτουργία του εργοστασίου αλλά συμβάλλει μέσα από την εξόρυξη και επεξεργασία της πρώτης ύλης που τροφοδοτεί το εργοστάσιο.

Δεν είναι ασφαλής: Φουκουσίμα 2011 και άλλα εκατοντάδες παραδείγματα!

Чернобыль (39 фото)

Δεν υπάρχει λύση για τα απόβλητα: Η σημερινή λύση της απόθεσης σε θάλασσες υποθηκεύει το μέλλον καθώς εξαντλεί έναν πόρο μη ανανεώσιμο που ενδέχεται να δημιουργήσει μελλοντικά κινδύνους μη διαχειρήσιμους. Παίζουν με τις λεπτές ισορροπίες στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Δεν είναι φτηνή: Ο μύθος αναφέρεται στο κόστος παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας σε σχέση με τις άλλες μορφές. Για να βγει χαμηλό το κόστος της πυρηνικής ενέργειας δεν υπολογίζεται το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ούτε και αυτό της αποσυναρμολόγησης και διαχείρισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της λειτουργίας τους. Δεν ενσωματώνουν ποτέ το ανυπολόγιστο κόστος ενός πυρηνικού ατυχήματος. Ας κάνουν ξανά τον λογαριασμό!
Η λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή είναι η εκμετάλλευση του ανεξάντλητου πλούτου των ΑΠΕ και η προοπτική της διαφορετικής διάρθρωσης των οικονομιών στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης της ενέργειας και όχι του υπερκαταναλωτισμού. Η Ελλάδα μπορεί προς το παρόν να μην εμπλέκεται σε πυρηνικούς σχεδιασμούς και όλες οι κυβερνήσεις της, διαχρονικά, να έχουν εγκαταλείψει τέτοιες ιδέες, όμως σε μικρή απόσταση από τα σύνορά μας, υπάρχουν πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας όπου σε περίπτωση ατυχήματος τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ήταν ολέθρια.
Η υπόθεση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς είναι μια μεγάλη περιπέτεια για τους λαούς με προεκτάσεις πέρα από την οικονομία και το περιβάλλον που περιλαμβάνουν γεωστρατηγικές ισορροπίες και διεθνείς σχέσεις.
Πολλοί θεωρούν ότι το να γράφονται κείμενα που έχουν επετειακό χαρακτήρα, όπως και αυτό εδώ, αποτελεί ένα αναμάσημα θέσεων και παραδοχών που έχουν καταστεί διαχρονικές . Για πολλά θέματα ίσως αυτή η θέση να ισχύει αλλά όχι για την πυρηνική ενέργεια. Ο αναστοχασμός, οι ανασκοπήσεις και οι αναλύσεις γύρω από το το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ είναι και θα είναι επίκαιρες μέχρι την οριστική απόσυρση της πυρηνικής ενέργειας από το παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα .
 

Η πυρηνική καταστροφή του Chernobyl το 1986 απελευθέρωσε 100 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από τις πυρηνικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Δερματικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, και γενετικές ανωμαλίες εμφανίστηκαν σε κατοίκους των προσβεβλημένων περιοχών στη Ρωσσία, Λευκορωσία και Ουκρανία ενώ πάνω από 4000 κρούσματα καρκίνου του θυροειδούς έχουν συνδεθεί με το ατύχημα. Υπολογίζεται ότι η καταστροφή του Chernobyl επηρέασε την υγεία 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δείτε πως ήταν το Τσέρνομπιλ, πέρυσι 29 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή! (φωτογραφίες και βίντεο που τα βλέπετε σε πλήρη ανάλυση πατώντας επάνω με το ποντίκι σας)

Ο Αμερικανός φωτογράφος Φίλιπ Γκρόσμαν χρησιμοποίησε έναν εναλλακτικό τρόπο για να καταγράψει μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον τόπο όπου συνέβη η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή. Δείτε πως είναι το Τσέρνομπιλ, 28 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή! (pics+vids)

Χρησιμοποιώντας ένα drone (τηλεκατευθυνόμενο) απαθανάτισε εναέριες λήψεις από τη σημερινή μορφή που έχει το Τσέρνομπιλ, προκειμένου,όπως γράφει το Russia Today, να έχει μια νέα άποψη και οπτική για την ερήμωση που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα.

Σημειώνεται ότι ο Γκρόσμαν έχει πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια στην ουκρανική περιοχή, ωστόσο το τελευταίο ίσως να του χάρισε τις πιο ωραίες του φωτογραφίες και πλάνα, αναφέρει το ρωσικό δίκτυο, καθώς η τηλεκατευθυνόμενη κάμερα του επέτρεψε να έχει τη ματιά ενός πουλιού, απαθανατίζοντας όλο το τοπίο. Δείτε πως είναι το Τσέρνομπιλ, 28 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή! (pics+vids)

Ο ίδιος δήλωσε στο RT ότι πάντα τον γοήτευαν οι πυρηνικοί σταθμοί, ακόμη και οι καταστροφές που μπορούσαν να προκαλέσουν, καθώς μεγάλωσε σε απόσταση μόλις 11 μιλίων από το θρυλικό Θρι Μάιλ Άιλαντ στη Πενσιλβανία, όπου έλαβε χώρα το 1979 η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι το πεπρωμένο σου είναι να επαναλάβεις την ιστορία, αν δεν μάθεις από αυτήν. Έτσι λοιπόν, μέρος αυτού που κάνω με το ντοκιμαντέρ είναι στην πραγματικότητα να δείξω στον κόσμο τι έγινε. Ζωές καταστράφηκαν, οικογένειες χωρίστηκαν» δηλώνει στο ρωσικό δίκτυο ο Γκρόσμαν. Δείτε πως είναι το Τσέρνομπιλ, 28 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή! (pics+vids)

Όπως αναφέρει το RT, ο Αμερικανός φωτογράφος διέθετε εμπειρία ως πιλότος, κάτι που τον βοήθησε στο εγχείρημά του να καταγράψει από ψηλά το Τσέρνομπιλ. Ο ίδιος τονίζει ότι έπρεπε να λάβει υπόψη τη φυσική βλάστηση, ή ό,τι απέμεινε από αυτή, για να υπολογίσει το ύψος που θα πετούσε το τηλεκατευθυνόμενο, καθώς, σχεδόν 30 χρόνια μετά την καταστροφή, κάποια δέντρα θα είχαν ψηλώσει… πολύ. Μάλιστα, έκανε εντύπωση το γεγονός πως ανέφερε ότι άκουσε ήχους αρκούδων και άλλων εκπροσώπων της άγριας πανίδας, τους οποίους απέδωσε στην απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το Chernobyl βιντεοσκοπημένο το 2014 από ένα τηλεκατευθυνόμενο drone: Σπάνια πλάνα της “στοιχειωμένης” ζώνης αποκλεισμού της πόλης Πριπγιάτ που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα δίπλα από το πυρηνικό εργοστάσιο

Ο καμεραμάν του CBS Danny Cooke κατέγραψε το 2014 την εγκατελειμμένη πόλη, Πριπγιάτ.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top