Δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα των επαρχιακών κοινοτήτων με βαριά, βρώμικη μεταλλευτική βιομηχανία. Η Βόρεια Σουηδία έχει μοιάζει να έχει γίνει η δική μας εκδοχή μιας αναπτυσσόμενης χώρας. Οι κάτοικοί της έχουν να αντιμετωπίσουν και να ζήσουν με τη ρύπανση, ενώ αφαιρούμε φυσικούς πόρους τους με υποσχέσεις για θέσεις εργασίας. Αυτό είναι εκβιασμός!
Με τις τιμές των ορυκτών που συνεχώς ανεβαίνουν στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, κυρίως λόγω της αύξησης της βιομηχανικής και καταναλωτικής ζήτησης στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι διεθνείς επίδοξοι κυνηγοί πολύτιμων ορυκτών εξερευνούν ολόκληρη τη Σουηδία. Στο Όβικεν (Oviken), στους πρόποδες των Σκανδιναβικών Άλπεων (βλέπε χάρτη), η εξερευνητική γεώτρηση της καναδικής εταιρείας Continental Precious Minerals (CPM) έχει ξεκινήσει μια διαμάχη στην τοπική κοινωνία κατά πόσο οι ευκαιρίες “ανάπτυξης” που παρέχει η εξορυκτική δραστηριότητα αξίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος για την τοπική τουριστική βιομηχανία.
Η υπόσχεση των 400 θέσεων εργασίας είναι ελκυστική σε μια κοινότητα 7.000 ανθρώπων, που προβλέπει ότι θα χάσει το ένα έβδομο των κατοίκων της το 2025, οι οποίοι εγκαταλείπουν την περιοχή για να βρουν αλλού ευκαιρίες εργασίας. Το Όβικεν όμως έχει επίσης μια αξιόλογη μερίδα κατοίκων που ζει από τον τουρισμό και φοβούνται ότι η ύπαρξη ενός ορυχείου θα μπορούσε να καταστρέψει την ελκυστικότητα της περιοχής για τους τουρίστες. Έχουν ενώσει λοιπόν τις δυνάμεις τους με αυτές των αντιπυρηνικών ομάδων επειδή τα κοιτάσματα ουρανίου της περιοχής είναι το κύριο θέλγητρο για μεταλλευτικές έρευνες.
Το Oviken βρίσκεται στην κορυφή του μεγαλύτερου αποθέματος ουρανίου στον κόσμο, 1200 δισεκατομμύρια Ευρώ σύμφωνα με τον υπολογισμό της CPM. Η εκτίμηση είναι ότι η τιμή αυτή θα αυξηθεί “επειδή το πετρέλαιο εξαντλείται», όπως λέει ο αναλυτής Lars Norin της Κρατικής Αρχής Γεωλογίας της Σουηδίας. Ωστόσο, η τιμή του ουρανίου είναι λιγότερο σημαντική από ό, τι τα πυρηνικά παράγωγά του.
Στη Σουηδία, παρά το ότι η κοινή γνώμη εξακολουθεί να αντιτίθεται γενικά στην πυρηνική ενέργεια, η νομοθεσία ανέτρεψε πρόσφατα την απαγόρευση της προσθήκης νέων αντιδραστήρων, οι οποίοι μέχρι σήμερα τροφοδοτούνται από εισαγόμενο ουράνιο.
Οτιδήποτε για θέσεις εργασίας;
Ενώ η κυβέρνηση είναι γνωστή για την φιλική στάση της απέναντι στις επιχειρήσεις, οι δήμοι διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο στην εξόρυξης ουρανίου. Ο δήμος του Μπέργκ (Berg) που περιλαμβάνει την κωμόπολη του Όβικεν έχει δεσμευτεί ότι θα αφήσει τους κατοίκους να ασκήσουν αν θελουν αυτό το δικαίωμά τους, ένα γεγονός για το οποίο όμως δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι.
“Εάν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας δεν μπορούμε να μείνουμε στο χωριό μας», λέει ο Χένρικ Λάρσον οξυγονοκολλητής, που μόλις τελείωσε το λύκειο. “Ελάχιστες είναι σήμερα οι κοπέλες που έχουν μείνει εδώ.”
Η πρωτεύουσα του νομού Östersund, που βρίσκεται απέναντι από την λίμνη Storsjön, την πέμπτη μεγαλύτερη της Σουηδίας, παρέχει ορισμένες ευκαιρίες εργασίας. Πολλοί έφηβοι εγκαθίστανται εκεί αμέσως μετά την αποφοίτηση από το σχολείο, αλλά μερικοί πηγαίνουν ακόμα μακρύτερα για εξεύρεση εργασίας.
«Εμείς ακούμε όλα τα αρνητικά πράγματα,” λέει ο κ. Larsson, κατά τη διάρκεια διαλείμματος από τις επισκευές που πραγματοποιεί στο τουριστικό του κατάλημα. “Αλλά αν υπήρχε ένα ορυχείο εδώ θα είχαμε εγγυημένη εργασία, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από όλα, εφ ‘όσον υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους μας.”
Με τη φράση «να απαλλαγούμε από όλα» ο κ. Larsson επικεντρώνει στον κύριο λόγο για τον σκεπτικισμό από τους συμπολίτες του. Αν δοθεί το πράσινο φως και δημιουργηθεί το ορυχείο ουρανείου , θα ξυρίσει, κυριολεκτικά μακριά τμήματα της κορυφογραμμής επάνω στην οποία βρίσκεται τοΌβικεν.
Ο Γεωλόγος Olle Holmstrand, ο οποίος εργάζεται στη Σουηδική Εταιρεία για τη Διατήρηση της Φύσης (Swedish Society for Nature Conservation-SSNC), λέει ότι κατανοεί τη δυσχερή θέση των ατόμων που αναζητούν εργασία, αλλά προσθέτει, «Δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα των επαρχιακών κοινοτήτων με βαριά, βρώμικη μεταλλευτική βιομηχανία. Η Βόρεια Σουηδία μοιάζει να έχει γίνει η δική μας εκδοχή μιας αναπτυσσόμενης χώρας. Οι κάτοικοί της έχουν να αντιμετωπίσουν και να ζήσουν με τη ρύπανση, ενώ αφαιρούμε φυσικούς πόρους τους με υποσχέσεις για θέσεις εργασίας. Αυτό είναι εκβιασμός! ».
Η φυσική ομορφιά της περιοχής την έχει κάνει εγχώριο και διεθνή τουριστικό προορισμό. Ένας κάτοικος του Όβικεν που αρνήθηκε να δώσει το όνομά της εκμυστηρεύθηκε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες καταγγελίες. Ένας ρώσος τουρίστας διαμαρτυρήθηκε για την εγκατάσταση μιας ανεμογενήτριας που κατέστρεψε την φυσική ομορφιά του τόπου. «Φανταστείτε τι θα έλεγε αν υπήρχε εδώ και ορυχείο!» πρόσθεσε.
Η ιστορία μας θυμίζει την ΒΑ Χαλκιδική όμως εκεί η δημοτική αρχή είναι βασιλικότερη της κυβέρνησης. Αυτό που περιγράφει για τη χώρα του ο Σουηδός γεωλόγος (που προφανώς ανήκει κι αυτός “σε μια διαφορετική οικογένεια γεωλόγων”) είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που κάποιοι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα. Η πλούσια σε μεταλλεύματα βόρεια Ελλάδα να γίνει ένα είδος “αναπτυσσόμενης χώρας”. Ο δικός μας Τρίτος Κόσμος. Θα γεμίσει με ανοιχτά πηγάδια και τοξικές χαβούζες, με αμφίβολο όφελος για την εθνική οικονομία και την σίγουρη καταστροφή της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος. Με τον εκβιασμό ή με το καρότο των θέσεων εργασίας, όπως γίνεται παντού στον κόσμο.
Και ας υπάρχουν τόσα παραδείγματα που μας δείχνουν από πριν πού θα καταλήξουμε.
Πηγές: antigoldgreece.wordpress.com, rmiglobal.org