Ευρεία συμπαράσταση – συνέντευξη Τύπου για τη δίκη με τον Στέγγο

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα 5.4.06 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη δίκη που πραγματοποιείται στις 11 Απριλίου στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από μήνυση του ιδιοκτήτη του Πόρτο Καράς Κ. Στέγγου εναντίον του νομαρχιακού συμβούλου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Τρεμόπουλου και των δημοτικών συμβούλων Σιθωνίας Χαλκιδικής Τάσου Τζίμου και Στέλιου Χαραλαμπίδη, για συκοφαντική δυσφήμηση των ανώνυμων εταιρειών του, επειδή τον είχαν καταγγείλει για αυθαιρεσίες και εξαγορά συνειδήσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι Ιωάννης Παπαγιάννης, νομικός – περιβαλλοντολόγος, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Νίκος Παυλίδης, γραμματέας του Συνασπισμού Α’ Θεσσαλονίκης και Ιωάννης Λεμπετλής, νομαρχιακός σύμβουλος της παράταξης Χατζησάββα (ΠΑΣΟΚ).

Ήδη έχουν δοθεί 3 αναβολές της δίκης μέσα στο 2005, με αίτημα των δικηγόρων του Στέγγου. Οι κατηγορούμενοι υποβάλλονται σε ταλαιπωρία, όπως και οι μάρτυρες υπεράσπισης, συνολικά 10 άτομα μαζί με τους δικηγόρους, που κατεβαίνουν και πάλι στην Αθήνα, επειδή το επέλεξε ο μηνυτής, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση για απάτες στο Χρηματιστήριο.

Ευρεία συμπαράσταση στους δικαζόμενους

Ήδη 83 φορείς και οργανώσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικολογικές και περιβαλλοντικές και εκατοντάδες ενεργοί πολίτες, ευρωβουλευτές, στελέχη ΜΚΟ, πρόσωπα της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης κτλ από όλους τους πολιτικούς χώρους, έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους.

Διαβάστε το κείμενο των υπογραφών συμπαράστασης

Μερικές δηλώσεις

«Η τροπολογία που προωθούσε η επιχείρηση, είχε σκοπό, εάν τελικά ψηφιζόταν από τη Βουλή, να μηδενίσει τα νομικά εμπόδια που αναφέρονταν στον δασικό χαρακτήρα της περιοχής και στις πολεοδομικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υλοποιήσει εκτεταμένη οικιστική δόμηση, με την παραγωγή μαζικών κατοικιών στην περιοχή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ. Η τροπολογία αναφέρεται στο δικτατορικό διάταγμα 69/1968, που έλεγε ότι η έκταση αυτή «παύει να χαρακτηρίζεται εν όλω ή εν μέρει δασική», διάταξη που είναι όμως αντισυνταγματική κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975. Οι Οικολογικές οργανώσεις δεν μπορούσαν παρά να σταθούν απέναντι, όπως και σε μια σειρά από προσπάθειες να χτιστούν τα δάση στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο νομικός και στέλεχος των Οικολογικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης κ. Ι. Παπαγιάννης.

«Αυτό που κάναμε ήταν απλώς η υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος, ακριβώς γιατί για το σκοπό αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες», είπε ο κ. Μ. Τρεμόπουλος. «Τη διαπίστωσή μας ότι “υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια του ιδιοκτήτη να εξαγοράσει συνειδήσεις”, την είχε κάνει όλη η Ελλάδα. Στη δίκη αυτή δικάζονται όσοι έχουν αγωνιστεί συγκεκριμένα ενάντια στα συμφέροντα, για την υπεράσπιση του μέλλοντος της περιοχής και την αξιοπρέπειά τους».

«Πρόκειται για πολιτική δίκη, όπου διώκεται η ελεύθερη έκφραση. Βρισκόμαστε σε μια φάση θεοποίησης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και η δίκη αποτελεί επίδειξη πολιτικής ισχύος από μια επιχείρηση που ευνοήθηκε εδώ και δεκαετίες από όλα τα καθεστώτα», δήλωσε ο δικηγόρος κ. Κ. Παπαδάκης.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι εναντίον του συγκεκριμένου επιχειρηματία ειπώθηκαν χειρότερα πράγματα εκείνη την περίοδο αλλά μήνυση έκανε μόνο στους τρεις. Γι’ αυτό έχουμε και κατάχρηση δικαιώματος», τόνισε η δικηγόρος κ. Ελεάνα Ιωαννίδου.

«Ο κ. Τρεμόπουλος εξέφερε τις συγκεκριμένες δηλώσεις σε μία στιγμή όπου η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε συγκλονισμένη την αποκάλυψη των συνθηκών ψήφισης μίας τροπολογίας, η οποία, παρακάμπτοντας τη συνταγματική προστασία των δασών, παραχωρούσε τη δυνατότητα οικιστικής εκμετάλλευσης μίας αμιγώς δασικής περιοχής σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η οξύτητα των εκφράσεών του, με δεδομένες τις περιστάσεις υπό τις οποίες διατυπώθηκαν και το πολιτικό κλίμα των ημερών, ήταν συνέπεια της συνεπούς υπεράσπισης του δάσους απέναντι σε προκλητικές μεθοδεύσεις άρσης της προστασίας των δασών της χώρας. Διατυπώθηκαν στο πλαίσιο μιας δημόσιας κριτικής και ενός δημόσιου πολιτικού διαλόγου, απευθυνόταν σε δημόσια πρόσωπα και πάντως σε πράξεις και ενέργειες προσώπων που είχαν γίνει δημόσια γνωστά», τόνισε ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου.

«Η συγκεκριμένη ποινική δίωξη αφορά ουσιαστικά τις ιδέες και τις απόψεις των κατηγορουμένων ως προς ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα του δημόσιου βίου, που είχε απασχολήσει το σύνολο της κοινής γνώμης κατά το χειμώνα του 2004. Γνωρίζοντας, ειδικότερα, τους πολύχρονους αγώνες του Μιχάλη Τρεμόπουλου για την προστασία του περιβάλλοντος, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα κίνητρά του είχαν αμιγώς πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα. Διαφωνώ ριζικά με κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής κριτικής, καθώς μια ενδεχόμενη εξάπλωση τέτοιων πρακτικών φίμωσης του ελεύθερου λόγου έρχεται αναμφίβολα σε αντίθεση με τα ίδια τα θεμέλια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε ο κ. Φώτης Κουβέλης, δικηγόρος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προσπάθεια του Μιχάλη Τρεμόπουλου και των άλλων στελεχών της αυτοδιοίκησης ήταν να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να ελέγξουν τις παρανομίες. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, με μηνύσεις και αγωγές να επιχειρείται η φίμωση και να απαξιώνεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Δυστυχώς όμως τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν παρόμοια κρούσματα ενάντια σε δημοσιογράφους και εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Τελίδης.

«Η δίωξη ευαίσθητων πολιτών με μακρά θητεία στην υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, όπως ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εξοργίζει κάθε πολίτη που βλέπει να ευνοούνται καταπατητές και κερδοσκόποι, με την ανοχή και τη σύμπραξη της προηγούμενης και νυν κυβέρνησης. Είναι απαράδεκτο, αντί για εύσημα, να εισπράττουν απειλή καταδίκης», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Κουράκης.

«Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος υπερασπίστηκε το αυτονόητο. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον υπερβολική η μήνυση εναντίον του, γιατί είναι γνωστός για τους πολύχρονους αγώνες και την ευαισθησία του στα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. Έχει τη συμπαράσταση όλων μας και ευχόμαστε αυτή η δίκη να ενδυναμώσει τη διάθεσή του για νέους αγώνες», δήλωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόρης Χατζησάββας.

«Η δίκη είναι πολιτική, γιατί ο Μ. Τρεμόπουλος όχι μόνο δεν συκοφάντησε κανένα αλλά με πολιτικούς όρους κατέδειξε τις πολικές ευθύνες και τη διαπλοκή που υπήρξε. Πρόκειται για προσπάθεια συνολικής δίωξης της αντίληψης που υπερασπίζεται το περιβάλλον από τις προσπάθειες του συστήματος και εκείνων που πλουτίζουν σε βάρος του δάσους», δήλωσε ο κ. Νίκος Παυλίδης, γραμματέας του Συνασπισμού Α’ Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για μια δίωξη ενάντια στην έκφραση ιδεών και απόψεων για ένα θέμα που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα, λόγω της ατολμίας των κυβερνήσεων να προστατέψουν το περιβάλλον. Διαφωνώ με κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της κριτικής και ειδικά της πολιτικής. Γνωρίζοντας τους αγώνες του Μ. Τρεμόπουλου, θεωρώ ότι η κριτική που έχει ασκήσει σε οποιοδήποτε επίπεδο, έχει καθαρά ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα και κανένα άλλο κίνητρο», δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top