Το παγκόσμιο περισκόπιο ενάντια στα μεταλλαγμένα
Κάθε Μήνα από την Πάολι Μάιερ
Διεθνής ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στους ΓΤΟ
Εκατό διεθνείς οργανώσεις από 40 χώρες έχουν ορίσει την 8η Απριλίου 2006 ως «Διεθνή Ημέρα ενάντια στους ΓΤΟ» (Joint International GM Opposition Day, JIGMOD).
Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε παγκόσμια κλίμακα θα φέρουν στη δημοσιότητα το θέμα των ΓΤΟ με την κοινωνική και επιστημονική του διάσταση, σχετικά με το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Μερικές από τις εκδηλώσεις αυτές θα είναι συνδεδεμένες σε μία βίντεο-συνδιάσκεψη. Θα προσφέρουν τη δυνατότητα ενός Φόρουμ σ’ όλους κι όλες αντιτίθενται με τα μεταλλαγμένα, να έρθουν σ’ ένα διάλογο πέρα από τα όρια των συνόρων. Γνωστές προσωπικότητες του κινήματος αμφισβήτησης των μεταλλαγμένων θα συμμετέχουν στο διάλογο αυτόν. Επίσης, θα γνωστοποιηθεί στην κοινή γνώμη με μία καμπάνια, μια επιστολή επιστημόνων, που θα αναφέρει τους κινδύνους και τα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων από τους ΓΤΟ.
Η Διακήρυξη της Κρακοβίας, για μία Ευρώπη ελεύθερη από μεταλλαγμένα
Οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη, που είχε τίτλο «Ένα ενωμένο ΟΧΙ στους ΓΤΟ» και πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας και στην Καλβαρία από τις 24 έως 25 Φεβρουαρίου 2006, ψήφισαν την παρακάτω Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν 120 συμμετέχοντες από 14 ευρωπαϊκές χώρες:
«Εμείς –οι συμμετέχοντες (…) που εκπροσωπούμε αγρότες, Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, πολιτικούς και ακτιβιστές -απευθυνόμαστε προς όλες τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσουν τη θέληση των πολιτών τους και να εμποδίσουν όλες τις εισαγωγές, το εμπόριο και τις καλλιέργειες των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Για να πετύχουμε το στόχο μας, υποστηρίζουμε την επιβολή ενός Μορατόριουμ στην Ευρώπη, με διάρκεια δέκα χρόνων για όλους τους ΓΤΟ και ένα αναπροσανατολισμό των σημερινών και μελλοντικών ερευνητικών –και αναπτυξιακών- οικονομικών ενισχύσεων προς τη κατεύθυνση ενός οικολογικού και τεκμηριωμένου γεωργικού συστήματος, το οποίο διατηρεί και καλυτερεύει την αειφορική γονιμότητα, τη βιοποικιλότητα και τη συνολική υγεία των πρωτογενών εδαφών, των φυτών και των ζώων.
Κρακοβία, 24.2.2006.
Η οργάνωση της Συνδιάσκεψης έγινε από την ICPPC (Διεθνής Συνασπισμός για την προστασία της πολωνικής υπαίθρου). Εκ μέρος της Ελλάδας συμμετείχε ο Νομάρχης Φλώρινας κ. Ιωάννης Στρατάκης, ως εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α.Ε.
Στη «κατάψυξη» οι ρυθμίσεις για τη συνύπαρξη καλλιεργειών ΓΤΟ
Η Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., κ. Μ. Fischer Boel, επιδίωξε για το 2006 να ρυθμίσει τη γειτονική συνύπαρξη της συμβατικής, βιολογικής και γενετικά τροποποιημένης γεωργίας με αποδεκτές προδιαγραφές για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με μία πληροφορία, η πρόθεση αυτή κατέληξε τελικά στη «κατάψυξη». Θα πρέπει να συγκεντρωθούν «περισσότερες εμπειρίες», αναφέρει η Ε. Επιτροπή, από τις εθνικές «νομοθεσίες για τη συνύπαρξη» και τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις για την «υπευθυνότητα» σε περίπτωση που θα προκληθούν βλάβες. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μία μέγιστη ελαστικότητα για τα κράτη μέλη, ώστε να αναπτύξουν «τα δικά τους εφικτά οικονομικά μέτρα συνύπαρξης».
Μεταλλαγμένα προϊόντα χωρίς σήμανση στην Κύπρο
Τα αποτελέσματα των ελέγχων της αγοράς για ΓΤΟ σε τρόφιμα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου δεν έχουν ανακοινωθεί από το 2003. Αν και έγινε καταγγελία από τους «Οικολόγους-Περιβαλλοντιστές», που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, κρατήθηκαν μυστικές οι εμπορικές ονομασίες των προϊόντων που ήταν επιμολυσμένα με ΓΤΟ άνω του 0,9%. Από τα 63 εμπορικά προϊόντα, που ελέχθησαν επίσημα, θα έπρεπε το 19% να φέρει την ένδειξη «περιέχει ΓΤΟ».
Σύγκρουση Τεξανών αγροτών με τη Monsanto
Σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ βαμβακοκαλλιεργητών και της πολυεθνικής εταιρίας Monsanto απειλείται ένας εκβιαστικός συμβιβασμός από την αλαζονεία της κατηγορούμενης εταιρίας. Οι αγρότες είχαν μία υποβαθμισμένη σοδιά με το ΓΤ RR-καλαμπόκι (Round-up Ready), διότι αν και ανθεκτικό στο Round-up, καταστράφηκε μετά από τον ψεκασμό με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο της εταιρίας. Σύμφωνα με τη λογική της καταγγελίας των αγροτών, δεν κάλυπτε το πατενταρισμένο ΓΤ πολλαπλασιαστικό υλικό τις προδιαγραφές που είχαν υπογράψει στη συμφωνία της αγοράς. Η Monsanto αντίθετα υποστηρίζει, ότι υπεύθυνες είναι οι κλιματικές συνθήκες και δεν είναι διατεθειμένη να αποζημιώσει τους αγρότες.
Πηγή: St.Louis Post-Dispatch, ΗΠΑ, 28.2.06
Η Αυστρία ανοίγει τον διάλογο
Η αυστριακή κυβέρνηση, που έχει τη Προεδρία της Ε.Ε. το 1ο εξάμηνο του 2006, επιθυμεί να θέσει στο κέντρο των πολιτικών συζητήσεων το θέμα των εγκρίσεων ΓΤΟ στην Ευρώπη και την συνύπαρξή τους με άλλες καλλιέργειες. Όπως είναι γνωστό, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 4-6 Απριλίου στη Βιέννη, στην οποία το θέμα είναι «Συνύπαρξη-ελεύθερη επιλογή», θα συναντηθούν οι θιγόμενοι φορείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Συνολικά αναμένονται 700 προσκεκλημένοι σύνεδροι.
Ο αυστριακός υπουργός Γεωργίας J. Proell ανακοίνωσε ότι με την ευκαιρία αυτή θα συζητηθεί η αμφιλεγόμενη διαδικασία εγκρίσεων της Ε.Ε. με τη χαρακτηριστική «comitology procedure» (τελικά αποφασίζει μόνη της η Επιτροπή) καθώς και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων EFSA. O J. Proell δήλωσε: «Οι καταναλωτές της Ευρώπης έχουν αμφιβολίες που είναι δικαιολογημένες και η Βιέννη θέλει να τους αντιμετωπίσει με σοβαρότητα».
Όπως έχει ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη στις 5.4.06 η μεγάλη διαδήλωση «Η Πορεία των Εθνών», στην οποία θα συμμετέχει το ευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα.
Πηγή: St.Louis Post-Dispatch, ΗΠΑ, 28.2.06