Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Είναι συντηρητικό το “The Ecologist”;

Το βρετανικό περιοδικό “The Ecologist” είναι ένα από τα πιο σεβαστά περιβαλλοντικά –οικολογικά περιοδικά παγκοσμίως. Πρωτοεκδόθηκε το 1970 από τον Edward Goldsmith και επί 35 χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία της οικολογικής ενημέρωσης. Ωστόσο, το όνομα του ιδρυτή του έχει συνδεθεί από ορισμένους αριστερούς με τη Νέα Δεξιά, τη διανοητική ελίτ της δυτικοευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Ο έντονος διάλογος που αναπτύχθηκε αναδεικνύει ενδιαφέρουσες πτυχές στον πολιτικό λόγο ορισμένων από τους πιο γνωστούς περιβαλλοντιστές στον κόσμο –και αρκετά ερωτηματικά, όπως και αφορμές πολιτικού προβληματισμού.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης

http://www.theecologist.org
Η ιστοσελίδα του παγκοσμίως γνωστού περιοδικού, που καλύπτει μια τεράστια ποικιλία θεμάτων: τρόφιμα, πόλεμοι, πολιτική, φαρμακευτικές ουσίες, αγροτικές καλλιέργειες, τοξικές χημικές ουσίες, επιχειρηματική απάτη, μέσα μαζικής ενημέρωσης, supermarkets. Για όλα τα θέματα που πραγματεύεται το περιοδικό προσπαθεί να προκαλέσει τη συμβατική σκέψη και να ενθαρρύνει τους αναγνώστες ώστε να εξετάσουν τα παγκόσμια θέματα στην τοπική κλίμακα. Για 35 χρόνια, έχει βοηθήσει στο να τεθεί η περιβαλλοντική και πολιτική ατζέντα σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στα ριζικά αίτια και όχι στα δευτερογενή συμπτώματα των γεγονότων της επικαιρότητας. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει ειδικά κείμενα από κορυφαίους συγγραφείς και ειδικούς, νέα από όλο τον κόσμο, έρευνες για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από γνωστές μάρκες προϊόντων, όπως και 32 σελίδες προτάσεων και λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.

http://www.savanne.ch/right-left-materials/millionaire-goldsmith.html
Άρθρο του E. Krebbers, της ολλανδικής αριστερής και αντιρατσιστικής οργάνωσης “De Fabel van de illegaal” (που σημαίνει περίπου «Κανένας Μετανάστης Παράνομος»), με τίτλο «Ο εκατομμυριούχος Goldsmith υποστηρίζει την αριστερά και την άκρα δεξιά», που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη του 1999. O Krebbers θεωρεί ότι ο Goldsmith όχι μόνο έχει γίνει μια πηγή έμπνευσης για οικο-φασιστικές οργανώσεις της δυτικής Ευρώπης με τα βιβλία του, όπου υποστηρίζει τοπικιστικές, πνευματιστικές και νέο-παγανιστικές θρησκευτικές προσεγγίσεις αλλά και έχει βοηθήσει αρκετές συγκαλυμμένες ακροδεξιές οργανώσεις να ξεφύγουν από την απομόνωση, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις τους ως ομιλητής. Επίσης, αναφέρει και τη σχέση του με τον Antoine Waechter, πρώην ηγέτη των Γάλλων Πράσινων, τους οποίους εγκατέλειψε το 1994 επειδή κατά την άποψή του είχαν γίνει πολύ «αριστεροί», για να ενταχθεί σε πιο δεξιά σχήματα!

http://www.savanne.ch/right-left-materials/no-more-anti-mai.html
Το κείμενο της οργάνωσης “De Fabel van de illegaal”, με το οποίο αποχώρησε από το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, τον Ιούλιο του 1999. Ο λόγος ήταν ότι πολλές νεο-φασιστικές οργανώσεις προσπαθούσαν να ενταχθούν σ’ αυτό το κίνημα, χρησιμοποιώντας συντηρητικά και εθνικιστικά αιτήματα που δεν γίνονταν αρκούντως διακριτά από τη συνολική ατζέντα του κινήματος. Μεγάλο μέρος του κειμένου αφιερώνεται στον Goldsmith και αποκηρύσσει παλιότερες χρήσεις κειμένων του από την οργάνωση. Ιδιαίτερη εστίαση γίνεται στις απόψεις του περί «αποκατάστασης της φυσικής κοινωνικής τάξης» και του διαχωρισμού των «διαφορετικών εθνικών ομάδων» για να αποφευχθούν εθνικές συγκρούσεις. Επίσης, τονίζεται το γεγονός της αποχώρησης ολόκληρης της Συντακτικής Επιτροπής του Ecologist, το 1997, λόγω πολιτικής σύγκρουσης με τον Goldsmith για φυλετικά και εθνικά θέματα, όπως και της απροθυμίας του να τερματίσει τη συνεργασία με οργανώσεις της Νέας Δεξιάς.

http://www.thecornerhouse.org.uk
Οι αποχωρήσαντες από τη Συντακτική Επιτροπή του Ecologist ίδρυσαν τον ίδιο χρόνο ένα άλλο περιοδικό, το “Corner House”. Στόχος του να υποστηρίξει δημοκρατικά και κοινοτικά κινήματα για περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

http://www.edwardgoldsmith.com
Η προσωπική ιστοσελίδα του E. Goldsmith (που ήταν κι από τους πρώτους υποψήφιους βουλευτές των Βρετανών Πράσινων, το 1974), με όλη την αρθρογραφία του και ορισμένα βιβλία δημοσιευμένα ολόκληρα. Περιλαμβάνεται και η απάντησή του στις κατηγορίες της “De Fabel van de illegaal” (http://www.edwardgoldsmith.com/page3.html), όπου θεωρεί τα επιχειρήματά της υπερβολικά και απλά παραδέχεται ότι θεωρεί τον εαυτό του συντηρητικό, αλλά όχι οπαδό του κόμματος των Συντηρητικών. Ο συντηρητισμός του βέβαια είναι ιδιότυπος, καθώς εκτός από αντι-βιομηχανικός και φιλο-αγροτικός, είναι και αντικρατικός, εφόσον κατά τη γνώμη του το κράτος στάθηκε πάντα εχθρικά απέναντι στις οικογένειες και τις κοινότητες. Ο θαυμασμός του στον Γκάντι είναι επίσης αξιοσημείωτος ενώ ξεχωρίζει και το σημείο στην απάντησή του όπου σχολιάζει το γεγονός ότι κατηγορείται για φιλο-ναζιστική δραστηριότητα ενώ ο ίδιος είναι εβραίος, με αρκετούς συγγενείς του να έχουν χαθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

http://www.theecologist.org/archive_detail.asp?content_id=466
Εντύπωση μας έκανε και ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Ecologist πέρυσι, σχετικά με την απειλή που αποτελεί για τον πλανήτη η θρησκευτική δεξιά των ΗΠΑ: αφορά τη βράβευση του αμερικανού δημοσιογράφου Bill Moyers με το βραβείο του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Πολίτη, το Δεκέμβρη του 2004. Ο Moyers ανέφερε ότι: «εκατομμύρια Χριστιανών φονταμενταλιστών εδώ στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι που πρέπει απλά να αγνοήσουμε αλλά να καλοσωρίσουμε –ακόμη και να επιταχύνουμε– ως σημείο της επερχόμενης αποκάλυψης. (…) Γιατί να φροντίσει κανείς τη Γη, όταν οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, η πείνα και τα λοιμώδη νοσήματα που επέρχονται ως συνέπεια της οικολογικής κατάρρευσης είναι σημεία της αποκάλυψης; Γιατί να ανησυχείς για το φαινόμενο του θερμοκηπίου εάν εσύ και οι δικοί σου σωθούν στη Δευτέρα Παρουσία; (…) Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν περιορισμένοι πόροι στη Γη, ούτε και υπερπληθυσμός, γιατί ο Θεός έκανε τη Γη αρκετά μεγάλη και με αφθονία πόρων ώστε να χωρέσει όλους τους ανθρώπους».

http://www.theecologist.org/archive_detail.asp?content_id=519
Παρά το γεγονός ότι ο E. Goldsmith δηλώνει ότι δεν υποστηρίζει τους Συντηρητικούς, ο διάδοχός του στο περιοδικό, Zac Goldsmith δήλωσε μόλις πριν δυο μήνες ότι εντάσσεται στην Επιτροπή για την Ποιότητα Ζωής των Συντηρητικών, μετά από πρόσκληση που του απεύθυνε ο νέος ηγέτης του κόμματος D. Cameron. «Έχοντας φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για μένα να προωθήσω την ατζέντα του Ecologist είναι να ενταχθώ σε ένα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, διάλεξα τους Συντηρητικούς επειδή η φιλοσοφία τους εναρμονίζεται με πολλές από τις δικές μου πεποιθήσεις».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top