Από την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στη συγκέντρωση της 19ης Μαρτίου (Θεσσαλονίκη)
Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η πρόταση να τεθεί σε δημοψήφισμα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί κοινή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν την εξέλιξη αυτή ως θετική, θεωρώντας ότι για θέματα τέτοιας σοβαρότητας είναι απαραίτητο να οργανώνεται ουσιαστικός δημόσιος διάλογος και να εκφράζεται απευθείας η γνώμη των πολιτών.
Από την άλλη πλευρά έχουμε την άποψη της κυβέρνησης, δια του υπουργού Οικονομίας, ότι «το ασφαλιστικό δεν είναι ζήτημα που μπορεί να κριθεί σε δημοψήφισμα». Με δεδομένο λοιπόν ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί είχαν ζητήσει ενυπογράφως δημοψήφισμα για το θέμα των ταυτοτήτων, εύλογα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θεωρεί επιτρεπτά τα δημοψηφίσματα μόνο για θέματα όπου δε χωρούν πλειοψηφίες και μειοψηφίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κατοχύρωση των μειοψηφιών.
Γενικότερα πάντως, η πάγια πρακτική όλων των κυβερνήσεων να αποκλείουν κάθε πρόταση για δημοψήφισμα, αποτελεί ένα σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας για τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1974 και μετά, για κανένα θέμα δεν έχει επιτραπεί στους πολίτες να εκφράσουν απευθείας τη γνώμη τους. Το πολιτικό μας σύστημα φαίνεται ότι θεωρεί τους πολίτες κατάλληλους μόνο για να δίνουν κάθε τέσσερα χρόνια λευκή επιταγή.
Ειδικά όμως για το ασφαλιστικό, όπου κάποιοι επικαλούνται την «κοινωνική πλειοψηφία» για ρυθμίσεις που κάνουν φτωχότερα τα μισά νοικοκυριά της χώρας, βασικό πρόβλημα είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει ότι οι οδυνηρές αυτές περικοπές προσφέρουν λύση για το ασφαλιστικό: αποκλείοντας το δημοψήφισμα, αποφεύγει και την πίεση για πειστικές απαντήσεις σε ένα τέτοιο ενοχλητικό ερώτημα. Αν όμως η κυβέρνηση απορρίπτει το προηγούμενο της Ιταλίας, που μόλις πέρσι έθεσε σε δημοψήφισμα το ασφαλιστικό, προτείνουμε να υιοθετήσει έστω την αντίστοιχη εμπειρία δύο άλλων ευρωπαϊκών χωρών:
· Της Γαλλίας, όπου πρόσφατα η κυβέρνηση του μεταρρυθμιστή κ. Σαρκοζί ξεκίνησε διάλογο με τις «προνομιούχες μειοψηφίες» που απεργούσαν για το ασφαλιστικό.
· Της Σουηδίας που, μετά από δεκαετή διάλογο, ενημέρωσε γραπτά κάθε ασφαλισμένο για τις επιπτώσεις των προτεινόμενων αλλαγών στην ατομική του συνταξιοδότηση. Ας κάνει το ίδιο και η δική μας κυβέρνηση των «κρυφών περικοπών», και ας βρει το πολιτικό θάρρος να ψηφίσει το νομοσχέδιό της αμέσως μετά.
Για να μπορέσει πάντως η πρόταση για το δημοψήφισμα να διατηρήσει τη δυναμική της, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν δύο ακόμη βασικές πρωτοβουλίες:
· Στήριξη της εκστρατείας υπογραφών για δημοψήφισμα που ξεκίνησαν τα συνδικάτα (http://www.gsee.gr/news/news_facts_download.php?id=402) και κλιμάκωσή της με στόχο το 1 εκατ. υπογραφές πολιτών.
· Ανοικτό διάλογο κομμάτων, συνδικάτων και κοινωνικών φορέων για την «αντιπρόταση της κοινωνίας» στα θέματα της χρηματοδότησης και των νέων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ώστε να μην προβάλλεται ως μόνη εναλλακτική λύση η χρεοκοπία των μισών ασφαλιστικών ταμείων.
· Κοινή στρατηγική για αναθεώρηση του άρθρου 44 παρ.2 του Συντάγματος, που επιτρέπει δημοψηφίσματα μόνο από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η Εκτελεστική Γραμματεία
των Οικολόγων Πράσινων
Νομίζω αποτελεί εξαιρετική εξλιξη η υιοθετηση της προτασης του Δημοψηφισματος απο τους Ο- Π …
Και βεβαια αποτελει και ευκαιρια για συντονισμό της Δημοκρρατικής αντιπολιτευσης (εννοω Συριζα, Ο- Π , μικροτερες ομαδες και κομματα της Αριστεράς και Πασοκ ) για να αντιμετωπισθει στην πραξη η Ληστρική και Κυνική επιθεση της κυβερνησης της Δεξιας στο ασφαλιστικό αλλά και στους υπολοιπους τομεις (Συνταγματικές ελευθεριες , Πολιτική ηθική, Οικονομία , Περιβαλλον)