Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες συλλήψεις από τις κινεζικές αρχές που προσπαθούν να στρέψουν τη μια εθνοτική ομάδα κατά της άλλης. Και οικονομικά είναι τα κίνητρα της εξέγερσης.
Τους 99 έχουν φθάσει, σύμφωνα με την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, οι νεκροί στις ταραχές που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στη «Στέγη του Κόσμου», ενώ οι κινεζικές αρχές δηλώνουν ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί και οι νεκροί είναι 13. Παράλληλα, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, ζητάει ειρήνη και συμφιλίωση, δεχόμενος κριτική από πιο σκληροπυρηνικά και νεότερα στελέχη των εξόριστων θιβετιανών κοινοτήτων.
Σύμφωνα με την εκδοχή της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης, που εδρεύει στη Νταραμσάλα της Ινδίας, οι κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν προχθές 19 Θιβετιανούς στην κομητεία Ματσού, στα περίχωρα της Λάσας.
Οι πληροφορίες που φθάνουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης από το Θιβέτ δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης στους ξένους δημοσιογράφους, που έχει επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση. Έτσι, συχνά οι μοναδικές πηγές είναι είτε τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, είτε οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και την Ινδία οργανώσεις εξορίστων.
Κάποιοι ξένοι τουρίστες που έφθασαν από το Θιβέτ στην Κατμαντού του γειτονικού Νεπάλ, περιέγραψαν σκηνές βίας από πλήθη Θιβετιανών εναντίον Κινέζων εποίκων. O 19χρονος Καναδός Τζον Κένγουντ περιέγραψε πώς πλήθη ξυλοκόπησαν, μέχρι θανάτου, Κινέζο μοτοσικλετιστή. Σε μια προσπάθεια ελέγχου της επαρχίας, το Πεκίνο εποικίζει συστηματικά το Θιβέτ με Κινέζους της εθνότητας των Χαν, που δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Θιβέτ.
Πέρα από φυλετικά, τα κίνητρα της εξέγερσης φαίνεται ότι είναι και οικονομικά. «Στη Λάσα, όπως και σε μεγάλο μέρος της Κίνας, υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς η άνοδος της τιμής των τροφίμων δυσκολεύει πολύ τις ζωές των πιο φτωχών», λέει ο Σάιμον Λίτλγουντ, πρόεδρος εταιρείας συμβούλων που ασχολείται με θέματα Ασίας και εδρεύει στη Σιγκαπούρη. «Όσο για την ιδέα ότι το Πεκίνο μπορεί να συνομιλήσει με τον Δαλάι Λάμα, αυτό ανήκει εντελώς στη σφαίρα της φαντασίας».
Η καταστολή των διαδηλώσεων των μοναχών στο Θιβέτ έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολλά μέρη του κόσμου. Περίπου 1.000 άτομα διαδήλωσαν στη Λοζάνη, έξω από την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ζητώντας μποϊκοτάζ των ολυμπιακών αγώνων.
Η Κίνα προσάρτησε την επαρχία του Θιβέτ, που είναι διπλάσια σε μέγεθος από τη Γαλλία, το 1950. Το 1959 έγινε εξέγερση, στην επέτειο της οποίας, στις 10 Μαρτίου, άρχισαν οι φετινές ταραχές. H κινεζική κυβέρνηση θεωρεί ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκεται ο Δαλάι Λάμα. Ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών μοναχών πάντως αποκήρυξε δημοσίως τη βία. «Η βία είναι σχεδόν αυτοκτονία. Ακόμα και αν 1.000 Θιβετιανοί θυσιάσουν τη ζωή τους, δεν θα βοηθήσει», είπε ο Δαλάι Λάμα, αναγνωρίζοντας όμως ότι η προσέγγισή του συναντά διαφωνίες από νεότερους εξόριστους. «Αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου, η μόνη λύση για μένα είναι παραίτηση», πρόσθεσε
Ο γερμανός δημοσιογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας ΤΑΖ του Βερολίνου, Γκέοργκ Μπλούμε, ήταν το Σαββατοκύριακο στη Λάσα του Θιβέτ και έγινε αυτόπτης μάρτυρας των ταραχών, που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους.
Βομβαρδισμένη πολιτεία θύμιζε το Σαββατοκύριακο η Λάσα μετά τις αιματηρές ταραχές που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Παντού έβλεπε κανείς πέτρες, σπασμένα γυαλιά, καμένα αυτοκίνητα και φωτιές σε σκουπιδοτενεκέδες.
Εικόνες της καταστροφής.
Οι κινεζικές αρχές είχαν κλείσει τα καταστήματα και τα εστιατόρια, είχαν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους και η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ήταν κάτι περισσότερο από αισθητή. Έτσι περιγράφει ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της γερμανικής εναλλακτικής εφημερίδας ΤΑΖ, Γκέοργκ Μπλούμε, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, όπως ο ίδιος την έζησε το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Επί τρεις ημέρες δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο. Ακόμα και τα ποδήλατα έπρεπε να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι. Το τελευταίο διήμερο όμως τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν και τα καταστήματα λειτουργούν. Τα πράγματα είναι καλύτερα», λέει ο Γκέοργκ Μπλούμε. Η καθημερινότητα δεν έχει ωστόσο επιστρέψει ακόμη στη Λάσα, διευκρινίζει ο γερμανός δημοσιογράφος. Οι άνδρες κρύβονται, φοβούμενοι συλλήψεις. Τα περισσότερα οδοφράγματα έχουν απομακρυνθεί, αλλά παντού διακρίνει κανείς άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που κάνουν ελέγχους στο δρόμο ή εφόδους σε σπίτια.
Δράστες και θύματα υπάρχουν και από τις δύο πλευρές, εξηγεί ο κ. Μπλούμε, προσθέτοντας ότι πολλές κινεζικές οικογένειες έχασαν στη διάρκεια των ταραχών ό,τι είχαν και δεν είχαν. «Πολλά καταστήματα καταστράφηκαν. Τα περισσότερα ανήκαν σε Κινέζους, ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις. Θα πρέπει τώρα να τα επιδιορθώσουν μόνοι τους. Κανένα κατάστημα δεν είναι ασφαλισμένο. Πρόκειται για ένα δράμα. Πολλοί Κινέζοι, κάτοικοι της Λάσα έχουν καταστραφεί και βρίσκονται σε απόγνωση», υποστηρίζει ο γερμανός δημοσιογράφος.
«Μου είπαν ευγενικά να φύγω»
Ο Γκέοργκ Μπλούμε είναι από το περασμένο Σάββατο στο Θιβέτ, χωρίς να διαθέτει ειδική βίζα για την περιοχή. Όταν οι αρχές διέταξαν τους αλλοδαπούς να εγκαταλείψουν την Λάσα, η αστυνομία τον εντόπισε και του συνέστησε να μην μείνει άλλο στην πόλη. «Τις τελευταίες ημέρες δεν βλέπει κανείς ξένους στην Λάσα. Έφυγαν και εκείνοι που ήλθαν το Σαββατοκύριακο. Σε εμένα είπαν ευγενικά να εγκαταλείψω το Θιβέτ, καθώς δεν είχαν βίζα. Διατύπωσαν το αίτημά του ευγενικά και αυτό επειδή γνωρίζουν ότι ενόψει Ολυμπιάδας δεν θα κάνει καθόλου καλή εντύπωση εάν απελάσουν βίαια έναν δημοσιογράφο», διηγείται ο κ. Μπλούμε.
«Η απόσχιση συνιστά δυστυχία, αλλά η σταθερότητα ευτυχία»
Οι κινεζικές Αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη, αλλά παράλληλα δεν θέλουν να προκληθεί αντικινεζικό κλίμα στο εξωτερικό. Όσο για τον υπεύθυνο των ταραχών, αυτόν τον έχουν εντοπίσει από την αρχή και δεν είναι άλλος από τον Δαλάι Λάμα, σύμφωνα με το Πεκίνο. Την περασμένη Δευτέρα εξέπνευσε το τελεσίγραφο προς τους διαδηλωτές να παρουσιαστούν στις Αρχές. Μετά άρχισαν οι έρευνες και οι έφοδοι στα σπίτια των υπόπτων. Ο μηχανισμός προπαγάνδας τέθηκε αμέσως σε λειτουργία. Στους δρόμους έχουν τοποθετηθεί τεράστια πανό με συνθήματα υπέρ της τάξεως και του νόμου. «Ακόμη και στα θωρακισμένα άρματα έχουν τοποθετηθεί πλακάτ με το σύνθημα «η απόσχιση συνιστά δυστυχία, αλλά η σταθερότητα ευτυχία», καταλήγει ο Γκέοργκ Μπλούμε. (Ντόιτσε Βέλε)
Επίδειξη συλληφθέντων
Σιδηροδέσμιους και με το κεφάλι κατεβασμένο ανάγκασαν να «παρελάσουν» στους δρόμους της Λάσα οι Κινέζοι στρατιώτες τους δεκάδες συλληφθέντες στα επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Θιβέτ. Οι κινεζικές αρχές χθες πολλαπλασίασαν τις κατ οίκον έρευνες, καθώς τα μεσάνυχτα έληγε το τελεσίγραφο που είχαν δώσει στους εξεγερθέντες να παραδοθούν. Καθώς οι δρόμοι της πρωτεύουσας παρέμεναν σχετικά άδειοι, τέσσερα καμιόνια προχωρούσαν αργά στους κεντρικούς δρόμους, μεταφέροντας περίπου 40 άτομα, που είχαν περασμένες χειροπέδες. Πίσω από τον κάθε κρατούμενο έστεκε ένας στρατιώτης, ο οποίος του κρατούσε τον λαιμό, ούτως ώστε να έχει το κεφάλι διαρκώς σκυμμένο. Από τα μεγάφωνα των φορτηγών μεταδιδόταν διαρκώς μήνυμα σύμφωνα με το οποίο, όσοι πήραν μέρος στις ταραχές που άρχισαν την Παρασκευή πρέπει να παραδοθούν, αλλιώς «θα τιμωρηθούν παραδειγματικά».
Κάλεσμα για μποικοτάζ των αγώνων
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, κάλεσε τους πολιτικούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μποϋκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής από την Κίνα των διαδηλώσεων στο Θιβέτ, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.
«Οι πολιτικοί που σκόπευαν να συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο, θα πρέπει να επανεξετάσουν την προοπτική αυτή», δήλωσε ο Πέτερινγκ στο γερμανικό ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει ένα ευρύτερο μποϋκοτάζ. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά πρέπει να αφήσουμε ανοικτές όλες τις επιλογές», τόνισε. «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με όσα συμβαίνουν στο Θιβέτ. Οι Κινέζοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό», τόνισε ο Πέτερινγκ και πρόσθεσε ότι τα μέτρα καταστολής και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης πρέπει να σταματήσουν για να επιτύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Πρέπει να στείλουμε ένα σήμα στο Πεκίνο», υπογράμμισε ο Πέτερινγκ.
Πηγές :Reuters, ap, afp, Ντόιτσε Βέλε, Καθημερινή, Νέα
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: www.oneearth.gr
Διαβάστε σχετικά:
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεν στο Θιβέτ