Ψηφίστηκε στις 16 Μαρτίου το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και την πολιτογράφηση αλλοδαπών, με ενσωματωμένες ορισμένες θετικές αλλαγές, τις οποίες πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ειδικότερα, προστέθηκε μεταβατική διάταξη που δίνει δικαίωμα στην ιθαγένεια σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με δύο γονείς νόμιμους, από τους οποίους τουλάχιστον ο ένας έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής. Επίσης, καταργήθηκε η προϋπόθεση των συστατικών επιστολών για την υποβολή της αίτησης
πολιτογράφησης αλλοδαπών.
Ακολουθεί βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός από τον Χρήστο Δουλκερίδη, υφυπουργό της τοπικής κυβέρνησης των Βρυξελλών για θέματα οικισμού, στην εκδήλωση των ΟΠ με θέμα «Έλληνες και ξένοι, πολίτες ενωμένοι», που οργανώθηκε στις 4 Μαρτίου, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχέδιου για την ιθαγένεια στην Ελλάδα.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UA-EVv7vXoo&hl=en_US&fs=1&color1=0x234900&color2=0x4e9e00]
Βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων στην Ελλάδα δηλώνουν περήφανοι, λέει στο χαιρετισμό του ο Χρ. Δουλκερίδης, όταν ακούν για Έλληνες υπουργούς και Έλληνες βουλευτές που έχουν εκλεγεί σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, λέει στο χαιρετισμό του ο Χρ. Δουλκερίδης. Και εξηγεί ότι ο ίδιος, γεννημένος στο Βέλγιο από Έλληνες γονείς, έγινε βουλευτής όχι λόγω της ελληνικής καταγωγής του, αλλά κυρίως επειδή το Βέλγιο, όπως και άλλες χώρες, έδωσαν πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες τόσο για να ψηφίσουν όσο και για να εκλέγονται. Ήρθε πλέον η ώρα, τονίζει ο ομογενής υφυπουργός, η Ελλάδα με τόσους εκλεγμένους Έλληνες σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις του κόσμου, με τόση εμπειρία ως χώρα αποστολής μεταναστών, σήμερα ως χώρα υποδοχής μεταναστών πλέον, να δώσει ανάλογα δικαιώματα στους μετανάστες που ζουν μόνιμα εδώ με τις οικογένειές τους.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση Έλληνα πολίτη που αγωνίστηκε απεγνωσμένα για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από τη Διοίκηση εμφανίζεται ζωντανά στην προδικαστική περί παραδεκτού απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργου) http://www.equal-rights-greece.com/metafrasi_prodikastikis_strasbourg.htm, που ήταν και η πρώτη δημοσιοϋπαλληλική που έγινε τυπικά δεκτή στην Ιστορία.