Μόνο καθυστερήσεις και παραλήψεις περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα αλιείας. Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει αμέσως στην ουσιαστική εφαρμογή του Κανονισμού για την Αλιεία στην Μεσόγειο.
Η Ελλάδα καθυστερεί προκλητικά να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισήμανε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική κίνηση για να εφαρμόσει τον Μεσογειακό Κανονισμό Αλιείας και συνεπώς να προστατεύσει τα εθνικά αλιευτικά αποθέματα και το θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον, ο Επίτροπος Αλιείας έκανε σαφές πως η Επιτροπή καθεξής θα παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση των κρατών μελών.
Συγκεκριμένα, σε απάντηση του Επίτροπου Borg, για θέματα αλιείας[1], σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Αρναουτάκη[2] σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να καθορίσουν προστατευόμενες περιοχές αλιείας (Θαλάσσια Καταφύγια) και να θέσουν μέτρα διαχείρισης σε αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι:
• Δεν έχει λάβει στοιχεία από την Ελλάδα για τον καθορισμό των περιοχών προστασίας από την αλιεία στα εθνικά και διεθνή ύδατα της Μεσογείου[3].
• Όσον αφορά την υποχρέωση των κρατών μελών να διασφαλίσουν τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων με σκοπό την ταυτοποίηση και χαρτογράφηση των ενδιαιτημάτων όπως είναι τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, η Ελλάδα δεν έχει στείλει κανένα στοιχείο.
• Οι ελληνικές αρχές εκπόνησαν ένα προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης, για το οποίο η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) έκρινε ότι δεν πληροί τα κριτήρια που θέτει ο Κανονισμός.
Η απάντηση του Επίτροπου Borg επιβεβαιώνει τις έντονες ανησυχίες της Greenpeace, των επιστημόνων και των ανθρώπων που εξαρτώνται άμεσα από τη θάλασσα, τους αλιείς, οι οποίοι τεκμηρίωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου[4] πριν 10 μέρες, την επιτακτική ανάγκη καθορισμού ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Το δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων θα πρέπει να αποτελείται από αντιπροσωπευτικές περιοχές μεγάλης έκτασης στις ανοιχτές θάλασσες και ένα μωσαϊκό από μικρότερες στην παράκτια ζώνη που θα προστατεύονται πλήρως από όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες[5,6].
«Η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απομονώνει ακόμη περισσότερο την ελληνική πολιτική ηγεσία, η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν προχωρώντας σε μοιραίες για το περιβάλλον αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει την αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση αναπνοής από τις ελληνικές ακτές[7], δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Ήρθε ο καιρός για το Υπουργείο να μας εξηγήσει γιατί οι μόνες πρωτοβουλίες που παίρνει για τη θάλασσα είναι αυτές που την καταστρέφουν», είπε η Άντζελα Λάζου.
Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει αμέσως στην ουσιαστική εφαρμογή του Κανονισμού για την Αλιεία στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα να καθορίσει θαλάσσια καταφύγια για την προστασία των αποθεμάτων των ψαριών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η Greenpeace, στα πλαίσια της εκστρατείας της για το θαλάσσιο περιβάλλον, προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% της επιφάνειας της θάλασσας και θα εξασφαλίσει την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και την προστασία της θαλάσσιας ζωής από την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Η δημιουργία των παραπάνω προστατευόμενων περιοχών θα διασφαλίσει τον πλούτο της θάλασσας και θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη αλιεία που θα έρχεται σε αρμονία με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.