Στα σκουπίδια καταλήγει το ένα έκτο των τροφίμων στη Βρετανία

Φαγητό στις χωματερές. Μετρήσεις και επισημάνσεις της Αγγλικής κυβερνητικής οργάνωσης Wrap

Όπως ξαναγράψαμε, περισσότεροι από 1,5 δις άνθρωποι (από τα 6,5 δις της γης) διαθέτουν μόνο 1-2 $ / μέρα για την επιβίωση τους. Μεγάλοι πληθυσμοί βιώνουν ανυδρία, κάποιοι υποσιτισμό και πολλοί κακή διατροφή. O παγκόσμιος μηχανισμός κατανομής πλούτου (εργασίας, απολαύσεων κλπ) αποδεικνύει συνεχώς την αστοχία του (και τις προθέσεις του), με την ανισοκατανομή και κατασπατάληση των πόρων και φυσικά τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων των ισχυρών. Θάβονται πορτοκάλια στη Μεσόγειο π.χ, για να μη πέσει η τιμή τους, όταν δίπλα η Αφρική πάσχει από αβιταμίνωση.

Οι Βρετανοί πετούν στα σκουπίδια το ένα τρίτο των τροφίμων που αγοράζουν, συνολικά 3,3 εκατ. τόνους το χρόνο, δείχνει η έκθεση Wrap για λογαριασμό της κυβέρνησης. Από τα απορρίμματα τροφών, το μισό είναι φαγητό που θα μπορούσε να καταναλωθεί. «Το ένα τρίτο του κόσμου πετάει φαγητό που έχει μαγειρευτεί και απλά έμεινε στο πιάτο. Αυτό είναι απλά γελοίο», δηλώνει ο Τιμ Λάνγκ, καθηγητής Πολιτικής Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Σίτι στο Λονδίνο. «Δεχόμαστε τις οικολογικές συνέπειες μιας καταναλωτικής κοινωνίας», σχολίασε.

Η σπατάλη δημιουργεί και περιβαλλοντικά προβλήματα, λέει και η Wrap, καθώς η αποσύνθεση των οργανικών υλικών στις χωματερές απελευθερώνει μεθάνιο, αέριο που επιτείνει σημαντικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι γνωστό, ότι το ένα πέμπτο της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, προέρχεται από την παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων. Και σ’ αυτό να προστεθεί και το πρόβλημα διαχείρισης της συσκευασίας (ζελατίνες, χαρτιά κλπ).

«Η οργάνωση Wrap», αναφέρει το BBC, «θεωρεί ότι η βρετανική κοινωνία είναι σε «κατάσταση άρνησης» όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων -από τα 1.800 άτομα που ρωτήθηκαν σχετικά, μόνο το 10% παραδέχτηκε (αντιλαμβανόταν δηλαδή), ότι πετάει σημαντική ποσότητα φαγητού στα σκουπίδια».

Η Wrap καλεί επίσης τα σουπερμάρκετ, να μην ενθαρρύνουν την αγορά μεγάλης ποσότητας τροφίμων.
Αυτό είναι μάλλον, βρετανικό φλεγματικό χιούμορ!!! (λέμε εμείς)

Το φαινόμενο δεν ερμηνεύεται με συμβατικές ταξικές αναλύσεις, αγαπητά μοντέλα των σοσιαλιστών. Και οι χώρες που δηλώνουν σοσιαλιστικές δεν τα παν καλύτερα, ενώ η ενδοταξική διαστρωμάτωση δημιουργεί δυσεξήγητα φαινόμενα. Έτσι κι ο εργάτης της Δύσης με τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά του «εκμεταλλεύεται» και αφαιρεί πόρους (έστω ασυνείδητα και στα πλαίσια δομών), απ’ τον τριτοκοσμικό συνάνθρωπο του.

Ό,τι συμβαίνει στη Βρετανία, συμβαίνει σ’ όλο το «χορτάτο» κόσμο, βεβαίως. Το λάθος βρίσκεται στο παγκόσμιο μοντέλο βιομηχανικής ανάπτυξης, ανταγωνισμού, καταναλωτισμού και σπατάλης, που για μας θα έπρεπε να αλλάξει, με κοινότητες μικρότερου μεγέθους, με παγκοσμιοποίηση της συνεργασίας των λαών και τοπικισμό των δράσεων, με απόρριψη του μοντέλου του «κέρδους» σαν πυρήνα των κοινωνιών και αντικατάσταση του με τις «ανάγκες» των τοπικών κοινοτήτων. Η πολιτική οικολογία έχει άπειρες απόψεις για το θέμα, που αφορούν την οριστική μεταβολή του σημερινού κόσμου. Όσο δεν αλλάζουμε, η βαρβαρότητα ακμάζει….όπως η πέτρα που δεν κυλά, χορταριάζει….

Ερεθίσματα: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=787804&lngDtrID=252

Νίκος Τακόλας

Συνειρμικά:

1. Μπορείτε να καταθέσετε όσα φάρμακα σας περισσεύουν, και δεν έχουν λήξει, στους “Γιατρούς χωρίς Σύνορα” και στους “Γιατρούς του Κόσμου”  www.mdm.greece.gr   (Περισσότερες πληροφορίες επαφών σύντομα)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top