Συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στη Ραψάνη

Σε συμβολικό αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και του οδικού άξονα, στο ύψος της Ραψάνης προχώρησαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι, επαγγελματίες και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων Λιτοχώρου, Ανατολικού Ολύμπου, Κάτω Ολύμπου, Ευρυμενών και κοινότητας Αμπελακίων, ζητώντας να ανοίξει η εθνική οδός στην Κοιλάδα των Τεμπών και να αποκατασταθεί η «επικοινωνία» μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Για περίπου μία ώρα, οι διαδηλωτές παρέμειναν στις ράγες –μάλιστα, σταμάτησαν και έναν συρμό του προαστιακού με κατεύθυνση προς τη Λάρισα, επιβιβάστηκαν στα βαγόνια και μοίρασαν φυλλάδια στους ταξιδιώτες, ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν για δέκα λεπτά και τον οδικό άξονα.
Επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο, ανεργία που έχει φτάσει στο 30%, ξενοδοχεία και ταβέρνες εποχικές που φέτος δεν πρόκειται να ανοίξουν και κάτοικοι που περνούν έναν καθημερινό «Γολγοθά», για να φτάσουν μέχρι τη Λάρισα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών, εδώ και δυόμιση μήνες.
Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής πληγεισών περιοχών, Γιώργος Μπούρος, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση και χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λειτουργήσει ξανά ο δρόμος. «Αυτή είναι η πρώτη μας κινητοποίηση. Ελπίζω να μας ακούσουν και ελπίζουμε ο δρόμος να ανοίξει πριν από το Πάσχα. Η επόμενη κινητοποίησή μας θα είναι πιο δυναμική –δεν θα είναι μόνον για μια ώρα. Δεν θέλουμε να καταφύγουμε σε αυτό, αλλά μας αναγκάζουν», είπε χαρακτηριστικά.
Για περίπου 10.000 Έλληνες που ζουν αποκομμένοι από την πατρίδα τους μίλησε ο επιχειρηματίας Αστέριος Χονδρόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι απώλειες από τη συνεχιζόμενη κατάσταση, κυρίως για τις επιχειρήσεις τις τουριστικές και μαζικής εστίασης φτάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ –«έχουμε εξαφανιστεί ως προορισμός», είπε. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες ήδη κάνουν νομικές κινήσεις, προκειμένου να κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα.
Στα άμεσα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής είναι η οριστική δέσμευση του αρμόδιου υπουργού, Δημήτρη Ρέππα για να λειτουργήσει ο δρόμος πριν το Πάσχα και να παραμείνει ανοιχτός, να δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και ειδικό τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς και να επιτραπεί η διέλευση των τουριστικών λεωφορείων από το δρόμο Αγιάς-Στομίου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top