Χάινριχ Μπελ: Ένας μαχητικός συγγραφέας με ηθικές αρχές

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 66), 7:30 μμ

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του συγγραφέα Χάινριχ Μπελ, του πρώτου Γερμανού συγγραφέα που μετά τον Βꞌ Παγκόσμιο Πόλεμο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1972. Προς τιμήν του, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Εταιρεία Γερμανικών Σπουδών διοργανώνουν εκδήλωση για την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του συγγραφέα στη σημερινή Ευρώπη.

O Χάινριχ Μπελ υπήρξε ένας συγγραφέας με μεγάλο ηθικό ανάστημα, που έπαιρνε δημόσια θέση στα καίρια πολιτικά ζητήματα της εποχής του. Υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης τάχθηκε ενάντια στην αυταρχική, συντηρητική διακυβέρνηση του Αντενάουερ, και ενάντια στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πίστευε στη δύναμη του εποικοδομητικού δημοκρατικού διαλόγου, ενώ αντιστάθηκε μαχητικά στην ψεύτικη ευγένεια και στη ραθυμία της σκέψης με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του ως συγγραφέας. Ασκούσε κριτική, αλλά και ο ίδιος δέχτηκε έντονη κριτική. Σχετικά με την ελευθερία του συγγραφέα έγραψε: «Ένας συγγραφέας πρέπει να ξεπεράσει τα όριά του, για να ανακαλύψει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει». Γι’ αυτό ο Χάινριχ Μπελ μιλούσε και έγραφε στο πρώτο πρόσωπο, κάτι που τον κατέστησε τρωτό όσο πολύ λίγους. Δημόσια παρέμβαση και μαχητικότητα – στάσεις σαν αυτή του Χάινριχ Μπελ είναι σήμερα αναγκαίες σε μια Ευρώπη, στην οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι γυρνούν απηυδισμένοι την πλάτη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα των ελίτ!

Πρόγραμμα
19.30 Χαιρετισμοί

Ο συγγραφέας Χάινριχ Μπελ και η ανάμειξή του στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα
Tanja Dückers, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Βερολίνο

Η απήχηση του Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα και οι μεταφραστικές προκλήσεις στα έργα του
Ανθή Βηδενμάιερ, επίκουρη καθηγήτρια της θεωρίας και πρακτικής της λογοτεχνικής μετάφρασης, ΑΠΘ

Ανάγνωση ενός διηγήματος του Χάινριχ Μπελ

20.30 Ο κοινωνικός ρόλος του συγγραφέα στη σημερινή Ευρώπη

Συζητούν οι:

  • Νικόλαος Σεβαστάκης, συγγραφέας, Θεσσαλονίκη
  • Ελένη Γεωργοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια της γερμανόφωνης μεταπολεμικής λογοτεχνίας, ΑΠΘ
  • Tanja Dückers, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Βερολίνο
    Συντονισμός: Elke Sturm-Τριγωνάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της συγκριτικής γραμματολογίας, ΑΠΘ

Θα ακολουθήσει κοκτέιλ, που παρατίθεται από τον Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδίας της Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Walter Stechel.

Βρείτε την πρόσκληση και την αφίσα της εκδήλωσης εδώ.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα υπάρχει διερμηνεία από και προς Ελληνικά και Γερμανικά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top