To σύμπλοκο ζήτημα: Κλιματική Αλλαγή – Μη πυρηνική Ενεργειακή Επάρκεια – ΑΠΕ – Αειφόρος Ανάπτυξη
Οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν σήμερα (9/3/2007), ένα δεσμευτικό στόχο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που συνίσταται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε οι πηγές αυτές να αντιπροσωπεύουν το 20% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ έως το 2020. ‘Ο καθορισμός εθνικών στόχων θα πραγματοποιηθεί με τη συναίνεση των χωρών μελών”, δήλωσε διπλωματική πηγή μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για τον καθορισμό του δεσμευτικού αυτού στόχου.
Η συμφωνία είναι ελαστική όσον αφορά το πώς η κάθε χώρα μέλος θα συμβάλει στον κοινό στόχο για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδρο-ηλεκτρική, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την περικοπή των εκπομπών των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ,κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020. Η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε ”φιλόδοξη” και ”αξιόπιστη”. ”Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένη και ευτυχής που κατέστη δυνατό να ανοίξει η πόρτα σε μία νέα διάσταση ευρωπαϊκής συνεργασίας τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ενέργειας και της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών”, δήλωσε η καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ελληνικές θέσεις
Η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις σημερινές αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις και καθορίσαμε φιλόδοξους στόχους σε μια σειρά από θέματα, όπως η διεύρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών αερίων του διοξειδίου του άνθρακα” επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του Σχεδίου Δράσης για την περίοδο 2007-2009, το οποίο προβλέπει δράσεις όπως η ασφάλεια του εφοδιασμού, η επίσπευση της κοινής προσέγγισης για την εξωτερική ενεργειακή πολιτική και η θέσπιση στρατηγικού σχεδίου για τις ενεργειακές τεχνολογίες.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι εφαρμόζεται μία ολοκληρωμένη πολιτική, με στόχο την ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ενδεικτικά την αναθεώρηση του ισχύοντος εθνικού προγράμματος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων, καθώς και την κατάρτιση του πρώτου εθνικού σχεδίου κατανομής ρύπων για την περίοδο 2005-2007, που προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου κατά 2,1% και το οποίο εγκρίθηκε, όπως ακριβώς το υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για την περίοδο 2008-2012, η κατανομή θα είναι ακόμα αυστηρότερη, όπως άλλωστε προβλέπεται στο δεύτερο εθνικό σχέδιο κατανομής, το οποίο η Ελλάδα υπέβαλε εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2006, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το σχέδιο αυτό, σημείωσε ο Κ. Καραμανλής, ζητείται από τις 150 πλέον ρυπογόνες επιχειρήσεις της χώρας να μειώσουν κατά 8,9% τις εκπομπές τους.
Πηγή: ΕΛΕΤΑΕΝ www.eletaen.gr