ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΡΙΣΚΟ τ.67

Το παγκόσμιο περισκόπιο ενάντια στα μεταλλαγμένα

Κάθε Μήνα από την Πάολι Μάιερ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 10.01.2006 ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα να άρει την εθνική απαγόρευση ενάντια στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της Monsanto μαζί με τις δεκαεπτά εγκεκριμένες ποικιλίες. Ως δικαιολογία αναφέρθηκε ότι η απαγόρευση δεν είναι τεκμηριωμένη και είναι παράνομη. Η Ελλάδα, όμως, έθεσε σε ισχύ νέα απαγόρευση στην καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης. Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν θεσπίσει επίσης μία γενική απαγόρευση για τις ποικιλίες αυτές.
Από την Ελλάδα, η Πάουλα Μάιερ διαμαρτυρήθηκε με επιστολή και προσωπική παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου της Επιτρόπου Fisher-Boel στο Βερολίνο στις 12.01.2006.

Πηγή: Reuters, Jeremy Smith, 11.01.06

Ο ΠΟΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αποφάνθηκε, σύμφωνα με αναφορές, ότι τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στα μεταλλαγμένα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, παραβιάζουν τους κανόνες εμπορίου. «Η απόφαση του ΠΟΕ υπέρ των αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων θα παραμείνει στα χαρτιά», δήλωσε η ελληνική Greenpeace. Τον Αύγουστο 2003, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αργεντινή είχαν παραπέμψει την Ε.Ε. στον ΠΟΕ για την προσωρινή παύση της διαδικασίας εγκρίσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων καθώς και για τα απαγορευτικά μέτρα που είχαν θέσει έξι κράτη-μέλη σε εγκεκριμένα μεταλλαγμένα προϊόντα.

ΣΟΓΙΑ GMO-free ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Αντίθετα με τις ειδήσεις, η παραγωγή σόγιας απαλλαγμένης από ΓΤΟ είναι σημαντική – δηλαδή 40 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο – που θα μπορούσαν να καλύψουν συνολικά τις ανάγκες ζωοτροφών της Ευρώπης. Η ένωση αγροτών FETRAF σε συνεργασία με την εμπορική κοοπερατίβα COTRIMAIO οργανώνουν οι ίδιοι τη διακίνηση και τη σήμανση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τον Ιούνιο του 2006 πρόκειται να αποσταλεί στην Ευρώπη το πρώτο πλοίο με 50 χιλιάδες τόνους GMO-free σόγιας, που έχει παραχθεί από 2000 σχετικά μικρές και ανεξάρτητες οικογενειακές μονάδες από τις πολιτείες του Παναμά και του Mato Grosso do Sul. Έως τώρα έχει υπογραφεί μια σύμβαση με το τοπικό συμβούλιο της Βρετάνης και αναζητούνται κι άλλοι αγοραστές. Για την εξασφάλιση της διάθεσης μπορεί να αναζητηθεί διπλάσιος αριθμός αγροτών για τον προγραμματισμό της παραγωγής.

Email: fetrafsul@fetrafsul.org.br, GENET 16.01.06

ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ISAAA

Το πρακτορείο πληροφοριών της γενετικής μηχανικής ISAAA, με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τροφίμων στο Βερολίνο «Grüne Woche», διοχέτευσε στο γραφείο Τύπου της έκθεσης (DPA 11.1.06) στοιχεία της αγροτικής παραγωγής ΓΤΟ. Έτσι, ανακοινώθηκε ότι η «καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών ανέρχεται παγκοσμίως σε 90 εκατ. εκτάρια, με μία πενταπλάσια αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης από το 1996, με 8,5 εκατ. αγρότες παραγωγούς, σε 21 χώρες και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες».
Τα στοιχεία αυτά είχαν ως στόχο να εντυπωσιάσουν, ότι δήθεν η γενετική μηχανική στη γεωργία βρίσκεται σε μία ασταμάτητη ανοδική πορεία, ενάντια στην οποία κάθε αντίσταση είναι ανώφελη ενώ η πραγματικότητα είναι άλλη:
Το 74% της καλλιεργήσιμης επιφάνειας βρίσκεται μόνο σε δύο χώρες (ΗΠΑ 55% και Αργεντινή 19%), η συνολική έκταση είναι μόνο το 5% της καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως, ο ρυθμός αύξησης του 2005 είναι 11%, ο χαμηλότερος από το 1996 σ’ αντίθεση π.χ. με τον περασμένο χρόνο που ήταν 20%, μόνο μία μοναδική πολυεθνική εταιρία ελέγχει την αγορά των γενετικά τροποποιημένων σπόρων (90%) και δημιουργεί μία εξάρτηση σ’ ένα μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων αγροτών των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η ISAAA χαρακτηρίζεται η ίδια ως «μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο τη καταπολέμηση της φτώχιας και της πείνας». Οικονομικά στηρίζεται από τις πολυεθνικές εταιρίες της βιοτεχνολογίας: Monsanto, Syngenta και Bayer Crop Science.

Πηγή: Sabine Riewenheerm, εισηγήτρια για τη βιοτεχνολογία και βιοηθική της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων της Γερμανίας. – Email: sabine.riewenherm@gruene-bundestag.de

Η ΜΟΝΣΑΝΤΟ «ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Σύμφωνα με μία μελέτη της οργάνωσης των «Φίλων της Γης», που στηρίζεται σε μία απόρρητη έκθεση προς τους επενδυτές της Monsanto, η πολυεθνική εταιρία στοχεύει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να αναλάβει τη συνολική καλλιέργεια καλαμποκιού στην Ευρώπη με ποικιλίες ΓΤΟ. Οι υπολογισμοί ανέρχονται σε 32 εκατ. εκτάρια με γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες ανθεκτικές στα έντομα και 59 εκατ. εκτάρια με ανθεκτικότητες στα ζιζανιοκτόνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο πολυεθνικός κολοσσός έκανε το πρώτο τέταρτο του 2005 έσοδα-ρεκόρ από την πώληση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων στην Αυστραλία και τη μεγαλύτερη πώληση απ’ ότι αναμενόταν του ζιζανιοκτόνου Raund-up.

Πηγή: «Friends of the Earth 10.01.2006, Reuters 04.01.06

Scroll to Top