Εικόνα αποκάλυψης εμφανίζει η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από πρόσφατη ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Από το 2003 που καταρτίστηκε ένα στρατηγικό σχέδιο για την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, οι περισσότερες επικίνδυνες για πλημμύρα περιοχές παραμένουν ανυπεράσπιστες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ευτυχώς το στενό πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης είναι θωρακισμένο εξαιτίας της γεωμορφολογίας του. Για τις άλλες περιοχές, όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης, «χορτάσαμε προγράμματα, αλλά από έργα…».
Ακόμη και η «υπερσύγχρονη» Εγνατία Οδός βρίσκει δικαιολογία για τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα στην ανυπαρξία χρημάτων. Το σύνολο των έργων που χαρακτηρίστηκαν εδώ και δεκαετίες επείγοντα σέρνεται επί χρόνια, ενώ το master plan της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων Υδρευσης Αποχέτευσης (περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα έργα) εμφανίζει πολυετείς καθυστερήσεις και συντηρείται με συνεχείς υποσχέσεις.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μάς λέει να κάνουμε υπομονή για άλλα πέντε έως επτά χρόνια για το σύνολο των προβλεπόμενων έργων, που έχουν προϋπολογισμό 180 εκ. ευρώ και θα καταφέρει να τα υλοποιήσει. Αλλωστε, λεφτά υπάρχουν…
Την ίδια ώρα η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει 14 Περιφερειακά Συμβούλια Υδάτων και 7 Διευθύνσεις Υδάτων!
Δικαιολογώντας τους πλημμυρισμένους δρόμους στην «πρώτη» βροχή εντός της Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιοι της ΕΥΑΘ αποδίδουν το γεγονός στην ανεπάρκεια του υφιστάμενου δικτύου να δεχτεί όμβρια ύδατα με τέτοια ένταση και διάρκεια και όχι στο ότι τα φρεάτια υδροσυλλογής ή οι αγωγοί δεν καθαρίζονται ή δε συντηρούνται επαρκώς.
Πρέπει να γίνει και η Θεσσαλονίκη… Ηλεία για να κατανοήσουν κάποιοι ότι με την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών δεν παίζουν; Πέρα από τα έργα όμως υπάρχει και η παράμετρος των καταπατήσεων, των ρεμάτων που μπαζώθηκαν και μπαζώνονται, που μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, όπως άλλωστε και τα αποστραγγιστικά, που είναι σχεδόν ανεξέλεγκτα. Ο Μελισσουργός, η Ασσηρος και η Βόλβη μετρούν ακόμη πληγές από πλημμύρες. Κάποιοι αποψίλωσαν τα δάση. Χωρίς δένδρα το νερό πλημμυρίζει τα πάντα ασυγκράτητο.
Το λένε και «στο έλεος του Θεού»…