Πυρηνικό στον Έβρο;

Οι πυρηνικές λαχτάρες διαδέχονται η μια την άλλη. Το Πυρηνικό Λόμπι ποτέ δεν κοιμάται. Νιώθει αδικημένο μέσα σ΄ αυτή την καπιταλιστική πλημμυρίδα, που απελευθέρωσε τα κεφάλαια απ’ τα τραπεζικά χρηματοκιβώτια και τα νομισματοκοπεία, ρίχνοντας τα στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές και στην ενέργεια. Οι ανανεώσιμες, το Φυσικό Αέριο, ακόμα και οι τεχνολογίες Υδρογόνου πήραν φιλέτο και το Λόμπι τίποτα; Το μερίδιο των πυρηνικών πού είναι;

Λίγο φοβέρα, απειλή ενεργειακής ανεπάρκειας και το «δέον έλαιον», αγγλιστί commission και ξαναρχίζει η συζήτηση του ολέθρου. Προχθές ήταν ακόμα μια αβέβαιη είδηση, που έφτασε στο «Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου». Ο κ. Κασκαρέλης, πρέσβης μας στην ΕΕ, έφερε το μήνυμα του λόμπι στη χώρα μας. “Πρέπει να ανησυχείτε. Πρέπει να αποκτήσετε πυρηνικά. Ξεχάστε τα ανανεώσιμα. Ξεμείναμε από κέρδη”.

Τώρα οι ψίθυροι έγιναν επίμονοι, για πυρηνικό στον Έβρο. Στη δεκαετία του 1970, η Αμερικάνικη Ebasco, επέλεξε τρομοσενάριο για πυρηνικό στην Κάρυστο. Η λαϊκή αντίδραση όχι μόνο το αντιπάλεψε τότε, αλλά έδιωξε και το λόμπι απ’ την Ελλάδα για 30 χρόνια. Τώρα επανέρχεται. Η διεθνής κοινότητα, όμως, είναι κάθετη. Ξέρει και πληροφορεί: όχι δεν υπάρχουν ασφαλή πυρηνικά. Όχι δεν υπάρχουν φθηνά πυρηνικά. Μετά τον παράδεισο του 1970, με την πάμφθηνη ενέργεια,  η Γαλλία έχει να αντιμετωπίσει το κόστος διάλυσης των παλιών αντιδραστήρων, που απαιτούν διπλάσια κεφάλαια από τα αποκτηθέντα. Πρέπει να σταματήσουμε τη ραδιενέργεια όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στη γειτονιά μας, Βαλκάνια και Τουρκία. Τα ειρηνιστικά κινήματα του χώρου μας έχουν πολλή δουλειά.

Τακόλας Νίκος, Ομάδα Ενεργειακού της ΟΑ

1 σκέψη για το “Πυρηνικό στον Έβρο;”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top