«…πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται» Ναζίμ Χικμέτ

Το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα-Κίνηση Θεσσαλονίκης, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Νομαρχιακό σύμβουλο Μιχάλη Τρεμόπουλο απέναντι στην ενορχηστρωμένη-προβοκατόρικη επίθεση που δέχεται τις τελευταίες μέρες από τους γνωστούς εθνικιστικούς, ακροδεξιούς κύκλους της πόλης μας με επικεφαλής τον Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη
συνεπικουρούμενη από την γκαιμπελικά διαστρεβλωμένη από τα ΜΜΕ άρνηση του Μ. Τρεμόπουλου να δεχτεί το ψήφισμα Ψωμιάδη για την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ δημοτικού. Αφορμή για το ψήφισμα Ψωμιάδη η αναφορά στο βιβλίο ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων.
Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα αγωνιστή, κανένα προοδευτικό άνθρωπο βορρά στους εθνικιστές- πατριδοκάπηλους πόσο μάλλον το Μιχάλη Τρεμόπουλο που είναι γνωστός για τους σημαντικούς αγώνες του στην Θεσσαλονίκη- όχι μόνο τους οικολογικούς- με μεγάλο πολλές φορές προσωπικό κόστος.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι το μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό και τον εθνικισμό για να είναι στέρεο και αποτελεσματικό, πρέπει να μην οικοδομείται περιστασιακά (παίρνοντας αφορμή από μεμονωμένα γεγονότα), ούτε και να επιτρέπει στους εθνικιστικούς κύκλους να παίζουν εύκολα με τις εντυπώσεις και το συναίσθημα του κόσμου, δηλητηριάζοντας ακόμα παραπέρα τις καρδιές και το νου λαϊκών ανθρώπων, εργαζόμενων και νεολαίας.
Ειδικά όταν γίνεται χρήση συμβόλων και ονομάτων ιστορικά φορτισμένων, η αντιπαράθεση οφείλει να είναι καλά οργανωμένη, αποκαλύπτοντας το σύνολο των παραμέτρων που ορίζουν κάθε φορά το δίπτυχο εθνικισμός-πατρηδοκαπηλεία αποκαθιστώντας με πειστικό τρόπο τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και αναδεικνύοντας τα πιο κατάλληλα εναλλακτικά σύμβολα που σηματοδοτούν την προοδευτική, ανοιχτή και πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, η οποία υπήρξε ιστορικά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και που μπορεί με τους συντονισμένους αγώνες μας όχι μόνο να μην θαφτεί στη λήθη, όπως κάποιοι επιδιώκουν, αλλά να αναβιώσει.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα-Κίνηση Θεσσαλονίκης, 15/02/07

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top