Ημερίδα «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»

130208_02.jpgΤο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής & Δυτικής Θεσσαλονίκης, τo Παράρτημα Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ», το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 11.00-18.00 στη μεγάλη αίθουσα της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος). Στην εκδήλωση συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων της αυτοδιοίκησης.

Πρόγραμμα της Ημερίδας:

(* εκκρεμεί οριστικοποίηση)

10.00: Εγγραφές – Παρουσίαση από μαθητές εκπαιδευτικών δράσεων για το κλίμα

10.30: Χαιρετισμός κου Στ. Δήμα*, ευρωπαίου Επιτρόπου για το Περιβάλλον

11.00: Χαιρετισμός εκπροσώπου του ΥΠΕΧΩΔΕ*

11.15- 14.00: ΕΝΟΤΗΤΑ Α’: Αίτια και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία

Θεόδωρος Καρακώστας, καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ «Κλιματικές μεταβολές, σύγχρονες τάσεις»

Ευστράτιος Δουκάκης, αν. καθηγητής Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων ΕΜΠ «Κλιματικές αλλαγές και τρωτότητα του Δυτικού Θερμαϊκού»

Μαρία Μιμίκου, καθηγήτρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, «Η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος και οι επιπτώσεις του στους υδάτινους πόρους»

Κώστας Νικολάου, Δρ Χημικός, Διδάσκων στο ΑΠΘ και το ΕΑΠ «Το πρωτόκολλο του Κιότο – Μύθοι και πραγματικότητα»

Δημήτριος Μπίκας*, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.: «Δόμηση και κλιματική αλλαγή»

Πέρη Κουράκλη, Εκπρόσωπος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα πουλιά και τους υγροτόπους»

Νίκος Χρυσόγελος, Χημικός-Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου Μεσόγειος SOS «Τι αλλάζει στη ζωή μας από την ανατροπή του κλίματος- σύνοψη επιπτώσεων- αλλαγές που απαιτούνται»

13.45-14.00: Ερωτήσεις- απαντήσεις:

14.00-14.15: διάλειμμα για καφέ

14.15- 16.00: ΕΝΟΤΗΤΑ Β’: Πολιτικές και πρακτικές για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Τάσος Κρομμύδας, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, Υπεύθυνος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «Πολιτικές και πρακτικές λύσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής»

Απόστολος Μαρούλης, αν. καθηγητής Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. «Η Αρχή της Προφύλαξης για την προστασία του κλίματος»

Κων/ντίνα Χατζηαντωνίου-Μαρούλη, επίκ. Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. «Η Πράσινη Χημεία στην Υπηρεσία του Περιβάλλοντος και της προστασίας του κλίματος»

Μιχάλης Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος, εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, «Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στην κλιματική αλλαγή»

15.45-16.00: Ερωτήσεις- απαντήσεις

16.00-16.30: διάλειμμα για καφέ

16.30-18.00: ΕΝΟΤΗΤΑ Γ’: Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της

Προεδρείο: Αλέκος Γεωργόπουλος, αναπλ. καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, Πόπη Παπαδοπούλου, πρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ

Αναστασία Δημητρίου, επ. Καθηγήτρια, Δ.Π.Θ «Εκπαίδευση για την ενδυνάμωση του ρόλου του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών στην προστασία του περιβάλλοντος: Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής».

Νίκος Βουδρισλής, Εκπαιδευτικός Αβάθμιας «Αντιλήψεις και παρερμηνείες των μαθητών για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μια διδακτική προσέγγιση μέσα από χάρτες»

Λίνα Μήτρου, Χημικός, Εκπαιδευτικός Β’βάθμιας «Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το κλίμα»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «Δράση για το Κλίμα», που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, πολιτικές που ακολουθούνται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη σημασία της για την προστασία του κλίματος, αλλά και την προσωπική ευθύνη και δυνατότητα του πολίτη να πάρει μέρος στη λύση.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται σε οχτώ περιοχές της Ελλάδας – Χανιά, Ηράκλειο, Βόλο, Σύρο, Ναύπλιο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αττική.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον», Μέτρο 5.2 «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Άννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας,
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Τηλ: 210 8228795 – 6974 829523,
FAX: 210 8253435,
E-mail: annako@medsos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top