Δράση για τις Πρέσπες

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων , στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την μοιράζονται 3 χώρες η Ελλάδα, η Αλβανία και η π.ΓΔΜ. Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και τα γύρω βουνά που τις περικλείουν σχηματίζουν τη λεκάνη των Πρεσπών. Οι δύο λίμνες βρίσκονται σε υψόμετρο 853μ. περίπου ενώ τα γύρω βουνά φθάνουν συχνά πάνω από τα 2.000μ. Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα πολύ μικρό τμήμα στα νότια που βρίσκεται στην Αλβανία. Τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται και οι 3 χώρες με την π.ΓΔΜ να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής.

Το 2000 με κοινή διακήρυξη των πρωθυπουργών και των 3 χωρών δημιουργήθηκε το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών. Το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών στοχεύει στην οικολογική προστασία της περιοχής σε επίπεδο τριεθνής συνεργασίας αλλά και την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας στις τοπικές κοινότητες και των τριών χωρών. Το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών αποτέλεσε την πρώτη διασυνοριακά προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια.

Η ύπαρξη των λιμνών, η πλούσια και σπάνια βιοποικιλότητα, τα πολλά διαφορετικά μικροκλίματα, η μεγάλη ποικιλία των υψομέτρων και πολλά άλλα σπάνια χαρακτηριστικά φυσικού πλούτου συνθέτουν ένα αληθινό εργαστήρι της Φύσης. Ο μεγάλος αριθμός ζώων και φυτών αναλογικά με το μέγεθος της περιοχής καθιστούν την Πρέσπα ανάμεσα στις σημαντικότερες περιοχές στον κόσμο. Λόγω της απομόνωσης της περιοχής πολλά είδη φυτών και ψαριών είναι ενδημικά της Πρέσπας ή/και των Βαλκανίων δηλαδή υπάρχουν μόνο στην Πρέσπα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ακόμα πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας είναι σπάνια και προστατεύονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η Πρέσπα φιλοξενεί επίσης και την μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία Αργυροπελεκάνου, είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση. Για αυτό το λόγο η Πρέσπα είναι από τις λίγες περιοχές που προστατεύεται από τόσος πολλές εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις και νόμους. Μιλώντας για την Ελλάδα σχεδόν ολόκληρη η περιοχή έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός από το 1974 και λίγο αργότερα αναγνωρίστηκε ως Υγρότοπος Διεθνούς σημασίας στο πλαίσιο της σύμβασης Ραμσάρ.

Πρέσπα δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον. Σε μία γρήγορη περιήγηση ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί πολύ γρήγορα και το πολιτιστικό περιβάλλον. Τόσο οι οικισμοί της Πρέσπας, κάποιοι που κατοικούνται άλλα και κάποιοι που είναι ερειπωμένοι, τα εξαίρετα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής , τα πλινθόκτιστα ερειπωμένα σπίτια, τα θρησκευτικά μνημεία τα οποία περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο έξοχα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής μαρτυρούν την έντονη παρουσία του Ανθρώπου στο βάθος της ιστορίας. Ως αγρότης, ως ψαράς, ως κτηνοτρόφος, άλλοτε ως επισκέπτης ή ορειβάτης ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο στην αλυσίδα ζωής της Πρέσπας. Αυτή η «αρμονική συνύπαρξη» Ανθρώπου και Φύσης αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης για τις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας της περιοχής.

Οι δράσεις της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών είναι ποικιλόμορφες και εκτείνονται σε όλο το εύρος προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Αυτή τη στιγμή η ΕΠΠ τρέχει ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων τα οποία σχετίζονται με:

  • Προστασία οικοτόπων άγριας ζωής και βιοποικιλότητας
  • Την προώθηση αειφόρου ανάπτυξης
  • Την υποστήριξη στη λειτουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών
  • Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο. Ενδεικτικές σημαντικές δράσεις και επιτυχίες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών
  • Πρόγραμμα LIFE:Προστασία και διατήρηση ειδών πουλιών στη λίμνη Μικρή Πρέσπα (2002-2006)
  • Ίδρυση Κέντρου Πληροφόρησης για το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών στον Αγ. Γερμανό, Ελληνική Μικρή Πρέσπα (1991)
  • Ίδρυση Κέντρου Πληροφόρησης για το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών στο Zάγκραντες, Αλβανική Μικρή Πρέσπα
  • Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών και γραμματειακή υποστήριξη αυτής.
  • Βραβείο Ραμσάρ (1999) : «Για την ικανότητα της να παρακινεί και να πείθει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργάζονται για την αειφόρο διαχείριση της Πρέσπας»
  • Βραβείο Goldman: To 2001, η Μυρίνη Μαλακού Διευθύντρια της ΕΠΠ, και ο Δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης κέρδισαν το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο Goldman για την Ευρώπη ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της εργασίας τους στην Πρέσπα στην προστασία του περιβάλλοντος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top