Επιστολή προς τον Δήμαρχο
Θεσσαλονίκη 13 Φεβρουαρίου 2013
Αξιότιμε Δήμαρχε,
Με το τέλος των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, την συμπλήρωση διετίας από την ανάληψη των καθηκόντων σας και την αναδιάρθρωση της δημοτικής διοίκησης σε επίπεδο Αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων, θεωρήσαμε σκόπιμο να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή –την οποία και δημοσιοποιούμε- για να σας επισημάνουμε την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη όσον αφορά τα θέματα προστασίας των πεζών και ευρύτερα τα θέματα κυκλοφορίας.
Σας είναι ήδη γνωστό, -όπως προκύπτει από πολλές αναφορές δικές σας και στελεχών του Δήμου-, ότι η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση εντεινόμενης και ανεξέλεγκτης «κυκλοφοριακής κρίσης». Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες αναφέρουμε επιγραμματικά ότι:
-Τα ταξί σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές στις διάφορες «πιάτσες», καταλαμβάνοντας ζωτικό κοινόχρηστο χώρο και δίνοντας παράδειγμα ανομίας σε όλους.
-Τα οχήματα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων φορτώνουν και ξεφορτώνουν όπου, όταν και όπως «τους καπνίσει» καβαλώντας πεζοδρόμια, παρκάκια και νησίδες.
-Οι εντεταλμένες Υπηρεσίες του Δήμου και της Τροχαίας δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ανάγκη ελέγχου και αστυνόμευσης των παρανόμως σταθμευμένων οχημάτων σε δρόμους, πεζοδρόμια ούτε καν πεζόδρομους. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία είναι παντελώς απούσα στην περιφέρεια του δήμου. Οι κλίσεις που κόβονται –απ’ ότι μαθαίνουμε- δεν πληρώνονται.
-Ποδήλατα και ποδηλάτες εξυμνούνται μεν, αλλά οι στοιχειώδεις υποδομές που απαιτούνται για την εξυπηρέτησή τους δεν βρίσκουν τον δρόμο προς την υλοποίηση. Οι ποδηλατοδρόμοι δεν διορθώνονται και δεν αυξάνονται.
-Οι λεωφορειολωρίδες κινδυνεύουν να γίνουν «βορά» των ταξί.
-Πεζοδρόμια και οδοστρώματα -στα περισσότερα από τα οποία κυκλοφορούν και οι πεζοί εξ ανάγκης- είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένα και γεμάτα τρύπες.
-Διαβάσεις και σημάνσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους, πολλές έχουν σχεδόν «σβήσει». Οι πινακίδες είναι σχεδόν όλες «γραμμένες» και γεμάτες αυτοκόλλητα.
Γνωρίζουμε ότι υπεύθυνη για το κυκλοφοριακό δεν είναι μόνο η Δημοτική Αστυνομία αλλά και άλλες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες «απέχουν» συστηματικά από τα καθήκοντα τους. Γνωρίζουμε ακόμα ότι μια υπαλληλική γραφειοκρατία εμποδίζει(;), καθυστερεί(;), αναβάλλει(;) με διάφορες προφάσεις την υλοποίηση δράσεων, έργων και προτάσεων εφικτών που αθροιζόμενες θα βελτιώσουν σταθερά την συνολική κατάσταση της πόλης. Τονίζουμε την ανάγκη συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων αρχών. Όμως η πόλη και οι πολίτες δεν μπορούν να είναι αιχμάλωτοι ούτε διαμαχών μεταξύ υπηρεσιών, ούτε της διοικητικής απραξίας. Ανθρώπινες ζωές τίθενται σε κίνδυνο από την έλλειψη αστυνόμευσης σε δρόμους και πεζόδρομους. Η συνολική ευθύνη για λύσεις βαραίνει τελικά τον Δήμο προς τον οποίο προσβλέπουν οι πολίτες.
Είναι αυτονόητη βέβαια η υποστήριξη μας σε μέτρα όπως η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας όπου άκριτα επιχειρείται η επαναφορά των αυτοκινήτων στο πιλοτικά πεζοδρομημένο τμήμα αυτού του δρόμου. Το μέτρο αυτό εκτός από την λειτουργική του σημασία, έχει και μια πολύ σημαντική συμβολική και παιδευτική αξία για τους πολίτες, καθώς σηματοδοτεί την στροφή προς λύσεις βιώσιμης κινητικότητας και θέτει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των πεζών έναντι της πολιτικής της με κάθε θυσία εξυπηρέτησης του ΙΧ.
Σε κάθε περίπτωση τεχνικές λύσεις για τα περισσότερα τουλάχιστον από τα προβλήματα υπάρχουν. Και εμείς σαν Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών έχουμε προτείνει πολλές. Σίγουρα έχουν προτείνει και άλλοι πολλοί. Όμως τη διεύθυνση και την οργάνωση των μηχανισμών υλοποίησης, πρέπει να την εξασφαλίσετε εσείς κ. Δήμαρχε, σε συνεργασία τόσο με τους αιρετούς όσο και τους υπάλληλους των Υπηρεσιών.
Οι δυσκολίες δεν πρέπει να μειώσουν την απόφαση όλων μας να μετατρέψουμε την Θεσσαλονίκη σε μια πόλη φιλική στους πεζούς πολίτες αλλά και τους επισκέπτες. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο του κοινού, πιστεύουμε, οράματος της αναγέννησης της Θεσσαλονίκης ως μιας ευρωπαϊκής πόλης του 21ου αιώνα. Είναι βασικό στοιχείο της μετατροπής της πόλης σε «τουριστική». Οι δυσκολίες πρέπει να ξεπεραστούν πάση θυσία, οι σχεδιασμοί πρέπει να υλοποιηθούν, οι Υπηρεσίες πρέπει να ανταπσκριθούν στα καθήκοντά τους, εκτελώντας τα με ζήλο και ευσυνειδησία, ακόμα και πέρα από τις δυνάμεις τους.
Σημειώνουμε ότι θεωρούμε αναγκαιότητα και πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της κυκλοφοριακής κρίσης στην πόλη εδώ και τώρα. Όχι όταν θα γίνει το μετρό, το τραμ, τα καραβάκια και κάθε άλλη μεσομακροπρόθεσμη παρέμβαση.
Εάν οι υπάρχοντες μηχανισμοί και υπηρεσίες δεν επαρκούν για τον έλεγχο της κατάστασης, τότε πρέπει με δική σας πίεση, να δρομολογηθούν θεσμικές ρυθμίσειςπου θα επαναφέρουν στοιχειώδη κυκλοφοριακή τάξη τουλάχιστον στις κεντρικές περιοχές της πόλης. Σημειώνουμε για παράδειγμα ως πιθανή ενδεδειγμένη θεσμική λύση την επιβολή ρύθμισης μονών-ζυγών στην κάτω από την Εγνατία κεντρική περιοχή (με εξαίρεση την διαμπερή κίνηση επί της Τσιμισκή) που αυτομάτως θα μειώσει στο ήμισυ τα κυκλοφορούντα και σταθμεύοντα οχήματα και ταξί στην περιοχή αυτή.
Προς την κατεύθυνση αυτή, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ζητήσουμε κ. Δήμαρχε, να γίνει άμεσα με ευθύνη δική σας και δια μέσου των αρμόδιων Αντιδημαρχιών με την νέα τους διοίκηση και των εντεταλμένων συμβούλων, συνάντηση όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων Υπηρεσιών (κυρίως Δημοτικής Αστυνομίας & Τροχαίας) με παρουσία δική μας και όποιων άλλων φορέων νομίζετε, με στόχο τον άμεσο έλεγχο της κυκλοφορικής κρίσης στην πόλη. Η συνάντηση αυτή θα έχει πολλαπλό όφελος, καθώς θα διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών (μέτρων;) που έχουν δρομολογηθεί και θα υπάρξει η δυνατότητα να κατατεθούν νέες βελτιωτικές προτάσεις.
Περιμένουμε για τις ενέργειες σας.
Με τιμή,
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Πεζών
Ο Πρόεδρος: Γρηγόρης Μαυράκης.
Ο Γενικός Γραμματέας: Αντώνης Καράγιωργας
Αντίστοιχη επιστολή στάλθηκε και στον Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη 13 Φεβρουαρίου 2013
Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχα
Σχετικά με την «πιλοτική πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας» πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ότι την 1η Φεβρουαρίου 2013 συγκαλέσατε διαβούλευση στην οποία μετείχαν οι κάτωθι φορείς: Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Τροχαία, η Πυροσβεστική, το ΣΑΣΘ καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Δια της παρούσης θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έκπληξη και την δυσαρέσκειά μας για την παράλειψή σας να συμπεριλάβετε στην διαβούλευση την «Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών» –ένα αστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε και εδρεύει στην Θεσσαλονίκη από το 1996, με σκοπό την προβολή και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πεζών συμπολιτών μας, την βιώσιμη κινητικότητα, και την προάσπιση του δημόσιου χώρου από το αυτοκίνητο και ώστε να γίνουν οι πόλεις μας πιο ανθρώπινες.
Η Ένωση στα χρόνια αυτά λειτουργίας της έχει δώσει πολλά δείγματα της σοβαρότητας της, έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τους πεζούς και την κυκλοφορία γενικότερα, αλλά και έχει δημιουργήσει αξιόλογη βάση δεδομένων των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Η Ένωση επιδιώκει τους σκοπούς της τόσο με αυτοτελείς ενέργειες, όσο και σε συνεργασία με τις υπεύθυνες για τα κυκλοφοριακά θέματα Αρχές, όπως συστηματικά γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις αντίστοιχες σε κάθε μία Ενώσεις. Στα πλαίσια αυτά πολλοί θεσμικοί φορείς (Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Δ. Θεσσαλονίκης, ΣΑΣΘ, ΟΡΘΕ, Τροχαία, κ.λ.π.) κατ’ επανάληψιν ζητούν την ενεργή συμμετοχή μας σε σχετικά θέματα, δράσεις και εκδηλώσεις, ενώ μετέχουμε επί χρόνια σε εκπαιδευτικά προγράμματα με αντίστοιχο περιεχόμενο σε σχολεία. Δυστυχώς ως σήμερα δεν υπήρξε ανάλογη συνεργασία με την Περιφέρεια για θέματα κυκλοφορίας -συγκοινωνιών- πεζοδρομήσεων ώστε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση λύσεων.
Κατά την άποψή μας, στο θέμα της πιλοτικής πεζοδρόμησης της Αγ. Σοφίας με την παράληψη πρόσκλησης μας, όσο και άλλων συλλόγων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα δημόσιου χώρου, ποιότητας ζωής και βιώσιμης μετακίνησης, καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών και ως εκ τούτου η διαβούλευση υπήρξε πλημμελής και μη αντιπροσωπευτική. Ελπίζουμε ότι σκοπός της Περιφέρειας δεν είναι να αποφασίσει για εμάς τους πολίτες, χωρίς εμάς.
Για την Θεσσαλονίκη, είναι γνωστά τα εκρηκτικά από καιρό προβλήματα στα θέματα της διακίνησης και της προστασίας των πεζών, των ποδηλατών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των μαθητών, γενικώς των εμποδιζόμενων ατόμων, της έλλειψης ελεύθερων χώρων και ευρύτερα το κρίσιμο θέμα του σχεδιασμού του αστικού περιβάλλοντος της πόλης μας με τρόπο φιλικό προς τον πολίτη, προς την κατεύθυνση της αειφορίας, της βιώσιμης μη μηχανοκίνητης κινητικότητας και της «έξυπνης-πράσινης ανάπτυξης» που πιστεύουμε ότι αποτελεί έναν βασικό -πλην ζητούμενο-, στόχο όλων μας. Ιδίως η κεντρική περιοχή του Συγκροτήματος βρίσκεται σε συνεχή κυκλοφοριακή κρίση η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσα από την στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και των Ενώσεων πολιτών.
Η άποψη μας είναι ότι το μέτρο της πιλοτικής πεζοδρόμησης της Αγ. Σοφίας πρέπει να διατηρηθεί καθώς εκτός από την λειτουργική του σημασία, έχει και μια πολύ σημαντική συμβολική και παιδευτική αξία για τους πολίτες, καθώς σηματοδοτεί, σε μια πόλη με φτωχότατο δείκτη πρασίνου και υπερβολική κατάληψη των χώρων της από τα αυτοκίνητα, την στροφή προς λύσεις βιώσιμης κινητικότητας και θέτει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των πεζών έναντι της πολιτικής της με κάθε θυσία εξυπηρέτησης του ΙΧ.
Στα πεπραγμένα της διαβούλευσης θα πρέπει να συμπεριλάβετε εξάλλου και τη βούληση 6.000 περίπου πολιτών οι οποίοι υπέγραψαν υπέρ της διατήρησης της πεζοδρόμησης καθώς και τη συνέργεια πολλών ομάδων και πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών και εθελοντικών οργανώσεων με χιλιάδες μέλη, που κινητοποιηθήκαμε από τη πρώτη στιγμή για να εκφράσουμε τη διαφωνία μας στην άρση της πιλοτικής πεζοδρόμησης .
Ενώ δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις πεζοδρομούν εκτεταμένες περιοχές, εξοβελίζουν τα ΙΧ από τα κέντρα τους, θεσμοθετούν ποδηλατοδρόμους εκατοντάδων χιλιομέτρων, καθορίζουν περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, αναπλάθουν εκτεταμένες εκτάσεις, εφοδιάζουν με «πράσινα» καύσιμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς τους, στοχεύοντας στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, σε πόλεις πιο ανθρώπινες, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και εισάγοντας νέα τεχνολογία, νέες μορφές επιχειρηματικότητας, αυξάνοντας την εμπορικότητά και την τουριστική προβολή τους, εσείς προβαίνετε σε άρση της πεζοδρόμησης της Αγ. Σοφίας –αντί να τη στηρίξετε με κάθε τρόπο. Η επαναφορά των αυτοκινήτων στο πιλοτικά πεζοδρομημένο τμήμα αυτού του δρόμου φαίνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει ούτε την επικείμενη οριστική της διαμόρφωση, στα πλαίσια της μελέτης ανάπλασης του μνημειακού βυζαντινού άξονα της πόλης Αχειροποιήτου- Αγ. Σοφίας που άλλοι φορείς της πολιτείας έχουν δρομολογήσει ! Και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή το κράτος, έχει διαθέσει ένα σοβαρό ποσό χρημάτων για την μελέτη αυτή.
Εμείς δηλώνουμε ότι ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας για την μελλοντική της ένταξη σε
ένα γενικότερο και αρτιότερο πολεοδομικό σχεδιασμό. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την απόδοση του κλεμμένου από το αυτοκίνητο δημόσιου χώρου πίσω στον άνθρωπο, πίσω στους πεζούς και τη βιώσιμη μετακίνηση.
Τέλος ζητούμε να παραστούμε, με δικαίωμα λόγου, στην ειδική συνδιάσκεψη με θέμα την πιλοτική πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας, της Μητροπολιτικής Επιτροπής την Δευτέρα 18-2-2013 ή όποτε αυτήσυγκληθεί.
Με τιμή,
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Πεζών
Ο Πρόεδρος Γρηγόρης Μαυράκης
Ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Καράγιωργας
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΕΖΩΝ
Γ. Παπανδρέου 94,
τηλ. 2310422481