ΚΙΟΤΟ + 2: Άχαρα 2α γενέθλια;

15.2.2007 Το Πρωτόκολλο του Κιότο κλείνει ήδη 2 χρόνια ζωής, καθώς τέθηκε σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005. Η επέτειος έρχεται λίγο μετά την δημοσίευση των δύο ίσως πιο βαρυσήμαντων εκθέσεων για την κλιματική αλλαγή: την Έκθεση Στερν για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και την πρόσφατη έκθεση με τις επίσημες επιστημονικές προβλέψεις του Διακυβερνητικού Πάνελ (IPCC).

Τα μηνύματά τους σαφή και ξεκάθαρα: το κλίμα αλλάζει, οι ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται γι’ αυτό, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, τις κοινωνίες και την παγκόσμια οικονομία, απαιτούνται άμεσα τεράστιες επενδύσεις και αλλαγές στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την ενέργεια. Αν η επιστημονική κοινότητα λίγο-πολύ λέει πως έχουμε μόλις 10 χρόνια να σώσουμε τον κόσμο, η πορεία είναι μονόδρομος: να αντιληφθούμε πως η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί και να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στο σπάταλο και βρώμικο κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης αξιοποιώντας την εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αλλάζοντας μερικές από τις καθημερινές επιλογές όλων μας. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν την κυρίως Περίοδο Εφαρμογής του Πρωτοκόλλου (2008-2012), τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί για την επόμενη φάση και τίποτα δε δείχνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της πρόκλησης.

Ειδικά μάλιστα στη χώρα μας, που αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει μια από τις πιο ρυπογόνες οικονομίες στην ΕΕ, απουσιάζει εντελώς από την πολιτική ατζέντα το πώς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες που μας αναλογούν. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη διακομματική συναίνεση στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και μαζούτ, στους νέους αυτοκινητόδρομων, στους ενεργοβόρους πολεοδομικούς κανονισμούς, στην ανώδυνη φορολόγηση των καυσίμων; Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουν την φωνή τους με το διεθνές περιβαλλοντικό και πράσινο κίνημα ζητώντας να προχωρήσουμε άμεσα σε μια μακροχρόνια συνθήκη που θα δεσμεύει όλες τις χώρες με δίκαιο τρόπο σε μειώσεις εκπομπών επαρκείς για να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή. Για τις ανεπτυγμένες χώρες οι εκπομπές το 2050 θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1/5 εκείνων του 2000.
Η γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κατώπης 6972 033070

ΕΚΔΗΛΩΣΗ –ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 8μμ στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Συμμετέχουν:
Δημήτρης Ιμπραήμ, GREENPEACE
Τάσος Κρομμύδας, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Αχιλλέας Πληθάρας, WWF ΕΛΛΑΣ
Γιάννης Τσιπουρίδης, ΕΛΛ. ΕΠΙΣΤΗΜ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top