Επικίνδυνα ορυχεία στην νότια Βουλγαρία επηρεάζουν και την Ελλάδα

Σειρά γραπτών ερωτήσεων για σοβαρά προβλήματα ρύπανσης από ορυχεία στη Νότια Βουλγαρία και επικίνδυνα σχέδια για νέες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, κατέθεσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Οι πέντε ερωτήσεις διαμορφώθηκαν σε στενή συνεργασία με βουλγαρικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και πράσινα κινήματα. Τα θέματα των ερωτήσεων έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς συνδέονται άμεσα με την προσπάθεια για προστασία του ευρύτερου ορεινού όγκου της Ροδόπης αλλά και της λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου, που επηρεάζει σημαντικά τμήματα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις αφορούν:

  • Το εγκαταλειμμένο ορυχείο χαλκού MOK Medet, από όπου διαρρέουν ρυπαντές προς το γειτονικό παραπόταμο του Έβρου.
  • Τις συνεχείς διαρροές νιτρικών, ιόντων θείου και βαρέων μετάλλων στον παραπόταμο του Έβρου Topolniza από την τεχνητή λίμνη καθίζησης του χρυσωρυχείου Chelopech. Οι Καναδοί επενδυτές δεν παίρνουν μέτρα προστασίας και προτιμούν να πληρώνουν μηνιαίο συμβολικό πρόστιμο.
  • Το σχεδιαζόμενο χρυσωρυχείο της ίδιας εταιρίας στο Ada Tepe της Ανατ. Ροδόπης σε περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, που προωθείται παρά την εκτεταμένη αντίθεση των κατοίκων της περιοχής. Η προβλεπόμενη χρήση κυανίου δημιουργεί ανυπολόγιστους κινδύνους για το γειτονικό ποταμό Άρδα και για τις τρεις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από αυτόν.
  • Το ανάλογο σχέδιο άλλης εταιρίας για χρυσωρυχείο ίδιας τεχνολογίας κοντά στο Κάρτζαλι, με ανάλογους κινδύνους για Άρδα και Έβρο.
  • Το σοβαρό περιστατικό μόλυνσης με μόλυβδο του παραποτάμου Chepelarska στα τέλη του 2008 από ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και εκτεταμένη διαρροή στην τεχνητή λίμνη καθίζησης του ορυχείου Gorubso-Luky, με περιστατικά νεκρών ψαριών.

Για το θέμα της επικίνδυνης κατεργασίας χρυσού με κυάνιο, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν καταθέσει στα τέλη του 2009 ερώτηση που ζητούσε από την Κομισιόν την ολική απαγόρευση της συγκεκριμένης επικίνδυνης διαδικασίας. Λίγο αργότερα, η Ουγγαρία, ακολουθώντας την Τσεχία και τη Γερμανία, απαγόρευσε επίσημα τη χρήση κυανίου στα χρυσωρυχεία.

Ως μόνος Πράσινος ευρωβουλευτής από τη ΝΑ Ευρώπη, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκφράζει στο ευρωκοινοβούλιο και τα πράσινα κινήματα μιας ευρύτατης περιοχής, από την Αλβανία μέχρι την Τουρκία και από τη Ρουμανία μέχρι την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη καταθέσει ερωτήσεις για θέματα που αφορούν την Κύπρο, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

«Η Βόρεια Ελλάδα και η Νότια Βουλγαρία βρίσκονται στο στόχαστρο των ίδιων μεταλλευτικών συμφερόντων που θέλουν την περιοχή υποθηκευμένη στις τοξικές τους βόμβες», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αγωνιζόμαστε μαζί με τους Βούλγαρους Πράσινους για ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα τους και για όλα τα Βαλκάνια. Και από τις δύο πλευρές των συνόρων, υποστηρίζουμε δυναμικά τις τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται. Οι κερδοσκόποι, όπως και το περιβάλλον δε γνωρίζουν σύνορα και ο αγώνας των Πράσινων είναι κοινός».

Μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα των 5 ερωτήσεων στα αγγλικά στους παρακάτω συνδέσμους:



Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top