8o Ποδηλατικό Καρναβάλι 2017

Τσικνοπέμπτη 16 Φεβ 18:00

Πεζόδρομος Ζεύξιδος

Θεσσαλονίκη

Οι Ποδηλάτ(ισσ)ες ξωτικά ξυπνούν την κοιμωμένη πόλη του “Ποτέ”

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:00, στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος στη Θεσσαλονίκη, το Ποδηλατικό Καρναβάλι. Στο Ποδηλατικό Καρναβάλι παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Μετά την παρέλαση ακολουθεί γιορτή για όλη την πόλη, με πολύ μουσική, χορό, προβολές, δρώμενα, και άλλες εκπλήξεις. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στο www.bikecarnival.gr . Ειδικές προσφορές θα υπάρχουν για τους/τις ποδηλάτ(ισσ)ες που θα συμμετέχουν στην παρέλαση. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλες και όλους!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Φεβ Τσικνοπέμπτη στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος
17:00 Έναρξη Μουσικής
18:00 Συγκέντρωση Παρέλασης
~20:30 Γιορτή για όλη την πόλη

Θεσσαλονίκη, η Πόλη του ‘Ποτέ’. Σε αυτή την πόλη ζούμε, ποδηλατούμε, ονειρευόμαστε. Όμως απέχει πολύ από την πόλη που φανταζόμαστε και πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε.

Αποφασίσαμε λοιπόν ότι στο φετινό, 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι μπορούμε να ξυπνήσουμε την πόλη του Ποτέ από τον βαθύ της λήθαργο, (δι)εγείροντας τις/τους κατοίκους της με τα ξόρκια μας για να αναλάβουν δράση. Σκοπός μας: να μεταμορφώσουμε για μία μέρα και για μία νύχτα την πόλη του ‘Ποτέ’, στην πόλη που θα θέλαμε να ήταν η Θεσσαλονίκη!

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ξεχυνόμαστε με τα ποδήλατά μας στους δρόμους της ακίνητης πόλης του Ποτέ και ‘ζωντανεύουμε’ όσες και όσους συναντάμε στο δρόμο μας, προσκαλώντας τους/τις να ανέβουν στα ποδήλατά τους και να μας ακολουθήσουν στη μεταμόρφωση της πόλης μας.

Για μια μέρα και μια νύχτα η πόλη του ‘Ποτέ’ θα μεταμορφωθεί:
• Από την πόλη με μια από τις μικρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο της Ευρώπης, σε πόλη με μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα και ελεύθερους χώρους πρασίνου εντός και εκτός κέντρου, προσβάσιμους σε όλες και όλους τους/τις κατοίκους της.
• Από την πόλη με τους ελάχιστους και πρόχειρα σχεδιασμένους ποδηλατοδρόμους, σε πόλη με εκτενές δίκτυο ποδηλατοδρόμων που συνοδεύονται από τα κατάλληλα συμπληρωματικά μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.
• Από την πόλη με τα περισσότερα αφανή μνημεία, στην πόλη όπου ντόπιες/οι και ξένοι/ες θα κάνουμε μαζί τις βόλτες μας σε μουσεία και χώρους πολιτισμού, μαθαίνοντας για την πλούσια ιστορία της.
• Από την πόλη που είναι πνιγμένη σε αυτοκίνητα και καυσαέρια, σε πόλη όπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν μόνο ποδήλατα, πεζοί/ές και άλλα μέσα βιώσιμης κινητικότητας.
• Από την πόλη του μετρό που δεν τελειώνει ποτέ, στην πόλη με τα πιο ασφαλή και φθηνά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τραμ, λεωφορεία παράκτια και εναέρια συγκοινωνία (τελεφερίκ).
• Από μια πόλη γεμάτη με κλειστά μαγαζιά και άδεια κτίρια, σε πόλη όπου άστεγοι/ες και μετανάστριες/ες έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση, ώστε κανένας/καμία άνθρωπος δε βρίσκεται στο δρόμο ή απομονωμένος/η εκτός πόλης.
• Από μια πόλη με ανεπαρκείς ράμπες και διαβάσεις τυφλών, στην πιο προσπελάσιμη πόλη όπου κάθε σώμα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο.
• Από την πόλη όπου απουσιάζει εντελώς η ποδηλατική παιδεία, στην πόλη όπου η ανάγκη για βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί αντικείμενο εκμάθησης σε σχολεία και πανεπιστήμια.
• Από την πόλη με τους κοιμώμενους/ες πολίτες, σε μια πόλη όπου κινήματα, ομάδες και συλλογικότητες διεκδικούν και δημιουργούν από κοινού την πόλη που αξίζει σε όλες/ους μας.

Για να καταφέρουμε το φιλόδοξο αλλά και αναγκαίο έργο μεταμόρφωσης της πόλης του ‘ποτέ’, επικαλούμαστε όλα τα μυθικά στοιχειά της φύσης που με τις μαγικές και διεγερτικές τους ικανότητες, θα μας αφυπνίσουν και θα μας ξεσηκώσουν. Βαφόμαστε και ντυνόμαστε:
• ξωτικά με μεγάλα αυτιά για να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της πόλης μας,
• νεράιδες με μαγικά ραβδιά για να ζωντανέψουμε τις/τους κοιμώμενες/ους πολίτες της,
• καλικάντζαροι που με τα σκανταλιάρικα παιχνίδια τους αναλαμβάνουν και μας καλούν σε δράση,
• στοιχειά του νερού, της γης και του ανέμου για να καθαρίσουμε τη θάλασσα, τους δρόμους και τον αέρα από τα σκουπίδια και τη μόλυνση.

Βασιλιάς Καρνάβαλος είναι ο Θεός Πάνας που, συνδυάζοντας τον ζωικό με τον ανθρώπινο παράγοντα μας καλεί σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας φύσης και ανθρώπου και συμβολίζει τη αναγεννητική δύναμη της φύσης και της ίδιας της ζωής. Για μία μέρα και μία νύχτα, ο θεός Πάνας δεν θα μας αφήσει λεπτό σε ησυχία και θα μας καλεί με τον αυλό του σε ένα ξέφρενο και διονυσιακό χορό μεταμόρφωσης των εαυτών μας και της πόλης μας.

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος Πάνας μαζί με τα ξωτικά, καλούν όλες και όλους τους/τις ποδηλάτ(ισσ)ες και κατοίκους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στη μεταμόρφωση της πόλης, με τις στολές που θα επιλέξουν, και με ποδήλατα που για μία μέρα και νύχτα θα μεταμορφωθούν σε άρματα με μαγικές ιδιότητες. Ποδηλατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, θα λύσουμε τα μάγια που την κρατούν ακίνητη και κοιμωμένη, και θα τη ζωντανέψουμε για να γίνει επιτέλους η πόλη που θα θέλαμε!

Το Καρναβάλι/Αποκριά παραδοσιακά βασίζεται στις αρχαίες Διονυσιακές και στις νεώτερες Ρωμαϊκές γιορτές, ενώ σημαίνει αποχή από το κρέας. Το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: ΝΑΙ στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Η λύση για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, για την βελτίωση του κυκλοφοριακού και την ποιότητα ζωής.

Το Ποδηλατικό Καρναβάλι καλεί συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν με την δική τους θεματική ομάδα καρναβαλιστ(ρι)ών και μη-μηχανοκίνητων αρμάτων, ή με κάποιον άλλο τρόπο που έχουν να προτείνουν, ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, με σατιρική θεματολογία για το Ποδήλατο & τη Βιώσιμη Κινητικότητα, την Οικολογία & το Περιβάλλον, την Κοινωνία, την Πολιτική και την Επικαιρότητα. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο info@bikecarnival.gr !

Τα προηγούμενα χρόνια το Ποδηλατικό Καρναβάλι παρουσίασε:

[2016] Είμαστε όλες/οι μετανάστριες/ες και κάνουμε πετάλι χωρίς σύνορα!
Με τη βαλίτσα μας στην πλάτη και τις πολύχρωμες σημαίες των χωρών γινόμαστε: Σύριοι, Μαροκινές, Ιρακινοί, Αφγανές, Κούρδοι, Παλαιστίνιες, Λίβυοι, Αλγερινές, Πορτογάλοι, Ισπανίδες, Κενυάτες, Νιγηριανές, Μεξικανοί, Αλβανίδες, Ιρλανδοί, Χιλιανές, Αργεντινοί, Τυνήσιες, Πολωνοί, Ουκρανές, Βούλγαροι, Ρουμάνες, Τούρκοι, Κολομβιανές, Βραζιλιάνοι, Κύπριες, Έλληνες, Ελληνίδες…, και ταξιδεύουμε κόντρα σε πολέμους, ρατσισμό, κρίση, ανεργία, περιβαλλοντικές καταστροφές, φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαχωρισμό, κάνοντας ολόκληρο τον κόσμο μια πατρίδα!

[2015] Λερναία Ύδρα των Θεσμών της Κρίσης! Γινόμαστε Νοσοκόμοι & Γιατρίνες «Πόσο πάει το Φακελάκι;», Παπάδες «Πλούτη Ελέησον», Μαθητές & Μαθήτριες «σε Απόγνωση» και Αστυνομικοί «με μακριά γκλομπς».
Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, μια Λερναία Ύδρα με 5 κεφάλια, σύμβολο της τερατογένεσης και της δυσλειτουργίας των θεσμών της κρίσης, θα συνοδεύεται από τα ποδηλατικά άρματα των θεσμών: της Υγείας με τα Νοσοκομεία και τα ευμεγέθη Φακελάκια, της Παιδείας που βάζει Χ στη δημιουργικότητα και τη φαντασία οδηγώντας τους Μαθητές σε Απόγνωση, της Εκκλησίας με την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία και τα κύριε ελέησον για να βγούμε από την οικονομική κρίση, της Δικαιοσύνης που μεροληπτεί σε βάρος των αδυνάτων και όσων διώκονται από το μακρύ… γκλομπ της καταστολής.

[2014] Το “Φαγοπότι της Εξουσίας και τους Φυλακισμένους Πολίτες της”
με Βασιλιά Καρνάβαλο την εξουσία που τα τρώει στο τραπέζι, ενώ οι πολίτες “εξουσιαστήκαμε” και μπαίνουμε στα κελιά μας με στολές φυλακισμένων: άνεργοι, απλήρωτοι, μικρο-επαγγελματίες, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, άστεγοι, ελεύθεροι κατασκηνωτές, πεζοί & ποδηλάτες, οροθετικοί, καλλιτέχνες, διαδηλωτές, ζώα για σφαγή…

[2013] “Ό,τι Λάμπει Δεν είναι Χρυσός”,
με τον Βασιλιά Καρνάβαλο Μίδα, τους Χρυσοθήρες, τους Χρυσοδρέπανους Χάρους από την Χαλκιδική, οι οποίοι μετέτρεπαν ότι άγγιζαν σε ποδηλατικά άρματα “Ράβδους Χρυσού”, υπενθυμίζοντας την ματαιότητα ενός μη ωφέλιμου ορυκτού, που καταστρέφει δάση, γη, αέρα και νερό για την εξόρυξη του. Οι Λιγνιτολάγνοι από την Κοζάνη, συνέχιζαν το φετίχ της παραγωγής ενέργειας από ένα ορυκτό που σκοτώνει.

[2012] “Ο Τσολιάς, η Μέρκελ και τα Λουκάνικα Φρανκφούρτης”
σε μια σχέση μίσους και πάθος, μοιράζαν “Ευρώ σοκολατάκια” γιατί λεφτά υπάρχουν και ποδηλατικά άρματα “Υποβρύχια που Γέρνουν”.

[2011] “Ο Αλί Μπαμπά και οι 40 κλέφτες”
με το αντίστοιχο άρμα της “Βουλής των Ελλήνων”, το “Άγαλμα Καραμανλή που ψάχνει την θέση του”, ποδηλατικά άρματα “Ποδήλατο στο… Αστικό, Τρένο, Τραμ, Μετρό” για τις συνδυαστικές μετακινήσεις.

[2010] “Μολυσμένη Αυτοκινητούπολη”
Το άρμα “Ποδηλατόδρομος πάνω από το ΙΧ” δείχνοντας έναν ποδηλατόδρομο που περνάει πάνω από παρανόμως σταθμευμένο Ι.Χ. Το άρμα “ο Λευκός Πύργος – Πάρκινγκ Αυτοκινήτων”, μια χρήσιμη αλλαγή χρήσης, μιας αυτοκινητούπολης. Την ομάδα μεταμφιεσμένων “Η Νύφη του Θερμαϊκού” με νύφες στολισμένες με σκουπίδια κατευθείαν από τον μολυσμένο Θερμαϊκό μας.

Τον Ιανουάριο του 2011 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καστοριάς “Σπασμένο Ρόδι”, το Ποδηλατικό Καρναβάλι συμμετείχε στο Καστοριανό Καρναβάλι “Ραγκουτσάρια” με τις “Νύφες του Θερμαϊκού και της Λίμνης” ζητώντας καθαρότερα νερά αντίστοιχα.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΤΑΛΙ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!

www.bikecarnival.gr

Επικοινωνία info@bikecarnival.gr

Facebook Page www.facebook.com/bike.carnival
Facebook Group www.facebook.com/groups/bikecarnival.gr
Twitter www.twitter.com/bike_carnival
Google+ plus.google.com/115356606883602056872/
YouTube www.youtube.com/bikecarnival

Instagram www.instagram.com/bikecarnival

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top