Η πράσινη πρόταση για την γεωργία

Είναι γνωστό, παρά τις εκτεταμένες ακτές χιλιομέτρων και τα δεκάδες νησιά, η Ελλάδα αποτελείται στο 60 με 70% της επικράτειας από ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Οι πραγματικά επίπεδες/πεδινές περιοχές της χώρας , όπου το βιομηχανοποιημένο μοντέλο γεωργικής ανάπτυξης μεγάλων εκτάσεων «ευνοείται», είναι πολύ λίγες. Είναι επίσης γνωστό ότι το χημικοσυντηρούμενο/υδροβόρο μοντέλο της γεωργικής ανάπτυξης περνάει σοβαρή κρίση και αντιμετωπίζει την ολοκληρωτική του εκθεμελίωση. Παράλληλα, η αγροτική κουλτούρα και μαζί της το πρότυπο ζωής στην Ελληνική επαρχία, οι αξίες και τα οράματα των ανθρώπων που δουλεύουν τη γη και θρέφουν την Ελληνική Κοινωνία, καθημερινά αποδεικνύονται, «θαμμένα», αλλοιωμένα, αναχρονιστικά, ενίοτε συντηρητικά και οπισθοδρομικά, και οπωσδήποτε διαγράφουν τροχιά ιλιγγιώδους καθοδικής πτώσης, με άμεση συνέπεια τον μαρασμό της υπαίθρου και τη γιγάντωση των μεγαλουπόλεων. Μια χώρα, οποιαδήποτε, όταν δεν χτίζει πάνω στον πρωτογενή τομέα, δεν οικοδομεί πάνω στα δικά της πλεονεκτήματα, αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της «μη βιώσιμης» πορείας, των τραγικών απωλειών σε φυσικούς πόρους και ανθρώπινες ζωές, του αφανισμού. Γιατί χτίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά πάνω σε κινούμενη άμμο. Οι επιλογές μιας ορισμένης μερίδας της οικονομικής ελίτ στη χώρα μας, περί «παροχής υπηρεσιών», «τουριστικού προορισμού» και «διαμετακομιστικού κέντρου» ως κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο, εκτός από τραγικά λαθεμένες, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό της ανέχειας και της φτώχιας μεγάλα πληθυσμιακά σύνολα, «εξασφαλίζοντας» τεράστια αδιέξοδα στις μελλοντικές γενιές.

Στην τελευταία διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων (Agrotica) που έγινε πρόσφατα στη πόλη μας, αναπτύχθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, γύρω από τις προτάσεις τους για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Γεωργίας με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό της Οικολογικής Γεωργίας στη χώρα μας. http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=799&mode=thread&order=1&thold=0

130208_01.jpg

τα κυριότερα σημεία της εκδήλωσης:

  • Ζούμε την εποχή των έντονων κλιματικών αλλαγών και της παγκοσμιοποίησης και ο τρόπος λειτουργίας του αγροτικού χώρου αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες. Φαινόμενα ερημοποίησης, εξάντλησης εδαφών και νερού, μαζικές μετακινήσεις πεινασμένων και κυνηγημένων ανθρώπων, είναι συχνά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη. Σε αυτές τις συνθήκες η μόνη ορατή βιώσιμη και μακροχρόνια λύση είναι η Οικολογική Γεωργία.
  • Με τον όρο Οικολογική Γεωργία χαρακτηρίζουμε την εναλλακτική πρόταση για μια ήπια Γεωργία/Κτηνοτροφία, φιλική στο περιβάλλον, που παράγει ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, προσαρμοσμένη στους ρυθμούς ανανέωσης της φύσης, επιτυγχάνοντας καλύτερη αξιοποίηση των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων. Υιοθετούνται τεχνικές συνεργασίας με τη φύση και όχι επιβολή ή εκθεμελίωσή της μέσω της γενετικής μηχανικής.
  • Η Οικολογική Γεωργία/Κτηνοτροφία (με τη λογική της οικονομίας των φυσικών πόρων, της ανακύκλωσης πρώτων υλών, της περιορισμένης κατανάλωσης ενέργειας, της επιδίωξης για αυτάρκεια, της τοπικής/περιφερειακής διάθεσης των προϊόντων, της αποφυγής μονοκαλλιεργειών με την ταυτόχρονη επιδίωξη της πολυκαλλιέργειας άμεσα καταναλώσιμων προϊόντων σεβόμενοι την εποχή και το τοπικό κλίμα και παράλληλα με την υιοθέτηση ενός διαφορετικού διατροφικού/καταναλωτικού μοντέλου) αντιστοιχεί στις δυνατότητες του γήινου οικοσυστήματος και τις ανάγκες της ανθρώπινης βιολογίας και αντιπροσωπεύει τη διέξοδο/λύση για τα προβλήματα του αγροτικού χώρου και της κάλυψης των διατροφικών αναγκών σε τοπικό/περιφερειακό και τελικά πλανητικό επίπεδο.
  • Η Οικολογική Γεωργία/Κτηνοτροφία παράγει προϊόντα ποιότητας, που είναι το ζητούμενο στις μέρες μας. Τα προϊόντα της διατίθενται σήμερα σε μια αγορά που διευρύνεται (παρά την προσπάθεια των αντιπάλων της) με γοργούς ρυθμούς. Το σύνολο των γεωργικών γαιών που σήμερα βρίσκονται σε αυτό το πρότυπο ανάπτυξης της Γεωργίας το -οικολογικό μοντέλο- ανέρχεται περίπου στο 4% του συνόλου των γεωργικών γαιών της χώρας, με δυναμική τάση ανόδου.
  • Όλα τα παραπάνω, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Οικολογική Γεωργία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας, στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σαν πρωταρχικός στόχος της χώρας πρέπει να είναι η ολοκληρωτική στροφή στην Οικολογική Γεωργία/Κτηνοτροφία, ώστε το 2020 η Οικολογική Γεωργία να καλύπτει πάνω από το 50% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και πολύ περισσότερο του αγροτικού εισοδήματος.
  • Όλες οι επιδοτούμενες επενδύσεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, στην αγροτοβιομηχανία, τη βιομηχανία τροφίμων να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της Οικολογικής Γεωργίας. Προσαρμογή του Νομοθετικού πλαισίου στις ανάγκες και τις προοπτικές αυτές. Ο Οικοτουρισμός/Αγροτουρισμός να συνδυαστεί θεσμικά άμεσα με την Οικολογική Γεωργία/Κτηνοτροφία.
  • Η τροφοδοσία νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, στρατού, σχολείων, παιδικών σταθμών, κατασκηνώσεων κ.λ.π να κατοχυρωθεί θεσμικά ότι θα γίνεται με βιολογικά προϊόντα.
  • Προσαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος των γεωπονικών σχολών και συναφών ιδρυμάτων, στις ανάγκες διαμόρφωσης στελεχών για την Οικολογική Γεωργία/Κτηνοτροφία, Βιομηχανία τροφίμων κ.λ.π. Τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν σχέση με το αγροτικό χώρο να προσανατολιστούν για εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό.
  • Να απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των σκευασμάτων που είναι απαγορευμένα στις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.
  • Να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει την πολυ-απασχόληση στον αγροτικό χώρο και τη μεταποίηση μέσα στο χώρο του αγροκτήματος.
  • Η διατροφική ασφάλεια όχι μόνο από την άποψη ποσότητας αλλά και ποιότητας είναι το επιδιωκόμενο. Η διατήρηση της διατροφικής κουλτούρας είναι όχι απλά επιθυμητή αλλά και αναγκαία.

Σχετική δημοσίευση: http://ecology-salonika.gr/lib/?p=1693

Αναδημοσίευση από την «Καλύβα ψηλά στο βουνό»

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top