Οι Ηλιόσποροι και ο Ελευθεριακός Συνδεσμος Απεξάρτησης έστειλαν την παρακάτω επιστολή στους Βουλευτές για να μη χαθεί η ιστορική ευκαιρία και ψηφιστεί ο νέος κώδικας ναρκωτικών χωρίς να αποποινικοποιηθεί η προσωπική χρήση (προμήθεια και κατοχή) όλων των ουσιών και να ρυθμιστεί η (αυτο)καλλιέργεια κάνναβης, για ψυχαγωγικούς, θεραπευτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς.
Αντίγραψε το παρακάτω μήνυμα και το στείλε το στα παρακάτω email των βουλευτών (τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου). Ας τους βομβαρδίσουμε με emails για να δούνε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την αποποινικοποίηση της χρήσης και την απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης.
ΘΕΜΑ: Αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις
κ. Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές
Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου τρεις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις».
Είμαστε ένα βήμα πριν από μια ιστορική απόφαση που θα επηρεάσει τις ζωές και την αξιοπρέπεια εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Μια ιστορική απόφαση που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική σας ανθρωπιά, ενημερωμένη στάση και θαρραλέα στήριξη.
Η χρήση ουσιών δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης, αλλά ένα περίπλοκο κοινωνικό ζήτημα με σημαντικές προεκτάσεις στη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Η ίδια η χρήση στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί αυτοπροσβολή και είναι θέμα προσωπικής επιλογής, είναι ζήτημα αυτοδιάθεσης και ατομικών ελευθεριών που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν είναι κατά κανένα ορισμό έγκλημα.
Οι απαγορευτικές και κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια μας έχουν κοστίσει πολύ ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε πολύτιμους ανθρώπινους (δικαστικούς, αστυνομικούς) και οικονομικούς πόρους. Έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση τους χρήστες, έχουν εντείνει τα κρούσματα διαφθοράς, ενώ το οργανωμένο έγκλημα θησαυρίζει.
Υπολογίζουμε στην ότι στην Ελλάδα της κρίσης και της λιτότητας, η αποποινικοποίηση της ατομικής χρήσης- κατοχής και προμήθειας όλων των ουσιών, παράλληλα με την εφαρμογή ενός μοντέλου νόμιμης ρύθμισης της καλλιέργειας κάνναβης για ψυχαγωγική, φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση θα εξοικονομούσε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο για τα ταμεία του κράτους, θα αποδυνάμωνε το οργανωμένο έγκλημα και θα διασφάλιζε τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια των εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών ουσιών.
Ο νέος “κώδικας ναρκωτικών” δείχνει ότι δεν τολμά να αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο, καθώς η προσωπική χρήση, κατοχή και προμήθεια τελικά δεν αποποινικοποιείται, κατά τα πολύ επιτυχημένα παραδείγματα της Τσεχίας, της Πορτογαλίας και της Ελβετίας, αλλά μειώνονται οι ποινές (πταίσμα), ενώ η δημόσια χρήση και η μικροδιακίνηση αποτελούν πλέον πλημμέλημα. Η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν αποποινικοποιείται τελικά, παρά μόνο τα προϊόντα της.
Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς ο χρήστης θα συνεχίσει να θεωρείται εγκληματίας στα μάτια του νόμου έστω και αν αντιμετωπίζει μειωμένες ποινές. Όσο η χρήση ουσιών, ιδιαίτερα της κάνναβης, είναι ποινικά κολάσιμη, ο χρήστης δεν θα απεξαρτηθεί ποτέ από τον έμπορο και το οργανωμένο έγκλημα θα συνεχίσει να πλουτίζει και να διαφθείρει το Κράτος. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πολύπλευρης κρίσης, με την πολυτοξικομανία και την αλόγιστη χρήση συνθετικών ουσιών να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι απαραίτητο οι πολιτικές για τα “ναρκωτικά” να στηριχθούν σε επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία και όχι σε ιδεοληψίες. Με την αποποινικοποίηση και την ελεγχόμενη ρύθμιση της παραγωγής και κατανάλωσης, θα εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι και θα ανακατανεμηθούν στην κοινωνική πρόνοια, ενώ θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη, επιστημονικά επικαιροποιημένη, προσέγγιση ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις:
1. Αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών, κατηγοριοποίηση των ουσιών και αντιμετώπιση της εξάρτησης που προκαλούν στα πλαίσια της μείωσης τη βλάβης, με βάση την επικινδυνότητα τους.
2. Περαιτέρω εξορθολογισμός των ποινών τιμωρίας του βασικού εγκλήματος της διακίνησης, κατά τα πρότυπα της Απόφασης – πλαίσιο του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2004 (2004/757/ΔΕΥ).
3. Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων αθωότητας που δικαιολογούν τη προσωπική χρήση (όπως όρια ποσότητας της κάθε επί μέρους ναρκωτικής ουσίας, αριθμός φυτών κάνναβης, αλλά και ο βαθμός βλαπτικότητας της κάθε ναρκωτικής ουσίας και ιδιαίτερα η κατηγορία στην οποία ανήκει).
4. Αποποινικοποίηση της καλλιέργειας 2 θηλυκών φυτών κάνναβης ανά άτομο για προσωπική χρήση.
5. Την ελεγχόμενη από το Κράτος διάθεση κάνναβης, μέσα από τη λειτουργία συλλόγων (κλαμπ μελών) για συλλογική, μη-κερδοσκοπική, καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική (θεραπευτική ή ευφορική) χρήση, αλλά και ειδικών φαρμακείων όπου θα παρέχουν, κατόπιν ιατρικής συνταγής, την κάνναβη για προσωπική χρήση.
6. Τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
7. Τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική και συστηματική παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, όπως έχει αποδείξει και σχετική μελέτη των ΕΘΙΑΓΕ – Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου.
8. Τον άμεσο διαχωρισμό (και αποποινικοποίηση) των υποπροϊόντων του φυτού της κάνναβης για διατροφική και βιομηχανική χρήση.
9. Την δημιουργία κέντρων ελεγχόμενης- κλινικής χορήγησης οπιούχων στους εξαρτημένους, αλλά και καινοτόμων προγραμμάτων απεξάρτησης, επανένταξης και μείωσης της βλάβης, όχι μόνο από τους 4 εγκεκριμένους Κρατικούς οργανισμούς θεραπείας, αλλά και από άλλους οργανισμούς σε συνεργασία με το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών (Ελβετία, Πορτογαλία, κλπ), που να καλύπτονται από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ή να παρέχονται δωρεάν μέσα από τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
10. Ανάπτυξη περισσότερων προγραμμάτων δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υγειονομικής φροντίδας εξαρτημένων χρηστών, καθώς και περισσότερων κέντρων απεξάρτησης κρατουμένων.
Ποτέ δεν είναι αργά να υποστηρίξετε μια πιο τολμηρή πολιτική, καταθέτοντας συγκεκριμένες τροπολογίες, γιατί η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη καθώς το πρόβλημα της πολυτοξικομανίας και της αλόγιστης χρήσης αφορά πλέον κάθε ελληνική οικογένεια.
Μένει στους βουλευτές να αφουγκραστούν τα αγωνιώδη μηνύματα για ριζική αλλαγή των πολιτικών για τα ναρκωτικά και να πάρουν μια ενημερωμένη απόφαση για το μέλλον και το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.
Να θυμάστε μόνο ότι η απαγόρευση και η καταστολή σκοτώνει τα παιδιά μας και πλουτίζει τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα.