Τσιμέντο να γίνει και η λυματολάσπη

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, «εμείς κάναμε αίτημα θεραπείας για την άδεια που είχαν πάρει και περιμένουμε μια απάντηση τώρα από τον κ. Τσιρώνη» | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ανάστατοι για ακόμη μια φορά είναι οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση αστικής λυματολάσπης ως υλικού καύσης στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν». Εχουν μάλιστα στο πλευρό τους 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, υπάρχει αναντιστοιχία και αντίφαση μεταξύ στρατηγικής και προβλεπομένων μέτρων διαχείρισης αστικών λυμάτων, διότι μπορεί σε πράξη του υπουργικού συμβουλίου (ΦΕΚ Α’ 174/15.12.2015) για την «Τροποποίηση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων» να αναφέρεται ότι «Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων, όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση […] θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από

τον παρόντα σχεδιασμό», ωστόσο αυτά δεν συμβιβάζονται με όσα αναγράφονται παρακάτω, ότι «[…] ανάκτηση της ιλύος αστικού τύπου έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία (ξήρανση, υγιεινοποίηση, αδρανοποίηση-σταθεροποίηση κ.λπ.) θα γίνεται μέσω […] χρήσης της ξηράς ιλύος ως δευτερογενές καύσιμο στην εγχώρια βιομηχανία και σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας […]».

«Συνδιαμορφωτής»

Οι παραπάνω αλληλοαποκλειόμενες και νομικά ισοδύναμες εναλλακτικές επιλογές για την αξιοποίηση της αστικής ιλύος επαναλαμβάνονται αυτολεξεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Επιπλέον, μια σειρά από εκδηλώσεις οργανώνονται ή χαιρετίζονται από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Α.Ε. Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ.

Ετσι η εταιρεία, σύμφωνα με τους βουλευτές, «συγκαταλέγεται και καταχωρείται ως ουσιαστικός συνδιαμορφωτής στην προετοιμασία και διαμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ για την Ανάπτυξη, Ερευνα και Καινοτομία 2014-2020».

Οι βουλευτές (Τ. Μηταφίδης, Φ. Βάκη, Ε. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Ε. Γιαννακίδης, Ν. Θηβαίος, Μ. Θελερίτη, Ι. Μιχελογιαννάκης, Γ. Ντζιμάνης, Ν. Παπαδόπουλος, Δ. Σεβαστάκης, Μ. Τριανταφύλλου) αναρωτιούνται αν είναι ήπια πρακτική η χρήση ξηράς ιλύος ως δευτερογενούς καύσιμου στη βιομηχανία και σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς ενέργειας και βάσει ποιων διεθνών πρακτικών γίνεται η αξιολόγηση αυτή, αν χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ανάλογα επιχειρηματικά σχέδια και γιατί οι 174.000 τόνοι λυματολάσπης δεν δίνονται σε αγροτική χρήση ως γεωργικό λίπασμα.

Τέλος, αν ο υπουργός αποδεχθεί την αίτηση θεραπείας του Δήμου Παύλου Μελά και θα ανακαλέσει την άδεια καύσης που δόθηκε στην Τιτάν στις 30/1/14.

«Εκβιασμός»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, «εμείς κάναμε αίτημα θεραπείας για την άδεια που είχαν πάρει και περιμένουμε μια απάντηση τώρα από τον κ. Τσιρώνη. Η θέση μας είναι καθαρή, λέμε όχι, αλλά το πάνω χέρι το έχει η κυβέρνηση. Αν πάρουν άδεια δεν ξέρω τι παραπάνω να πω. Κοιτάξτε τι γίνεται με τον ΣΜΑ Ευκαρπίας: αντίθετοι ήμασταν και οι κάτοικοι σέρνονται συνέχεια μέχρι σήμερα στα δικαστήρια».

Ο γραμματέας του περιβαλλοντικού συλλόγου Ευκαρπίας, Μιχάλης Σπάσος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τονίζει ότι «ο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας είναι μία τσιμεντοβιομηχανία που φαίνεται ότι επιδιώκει “εκβιαστικά” να μετατραπεί σε εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, αποβλήτων και λυματολάσπης, κόντρα στις αποφάσεις του δήμου και των δημοτών.

»Αυτή η επιδίωξη είναι αντίθετη με το Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), την ομόφωνη απαίτηση του δήμου και το δεδομένο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης Ευκαρπίας. Δεν έχει γίνει μελέτη διασποράς αερίων ρύπων για την καύση στη μελέτη ΜΠΕ που πήρε ο ΤΙΤΑΝ για την άδεια καύσης. Πώς επιτράπηκε αυτό; Πώς θα εκμηδενίσουν τα φουράνια, τις διοξίνες και τα πιθανά ατυχήματα;».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top