Να αποδωθούν τα πρώην στρατόπεδα στους πολίτες
Μετά από 16 χρόνια όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης μέσω της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν επίσημα την απόδοση των χώρων των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης στους δήμους κάτι που η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης έθεσε πρώτη στην κοινωνία της πόλης μέσω της «Πρωτοβουλίας πολιτών για τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης» από τον Γενάρη του 2001!
Η ΠΕΔΚΜ μέσω του προέδρου της του δήμαρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου κατέθεσε σχετικό αίτημα με επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο και το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο ανήκουν πλέον οι εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζει ο κ. Κυρίζογλου οι χώροι των πρώην στρατοπέδων είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι για την επιβίωση και το μέλλον των δήμων, καθώς, όπως επισημαίνει, αποτελούν το μοναδικό αποθεματικό για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου αλλά και την δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας που αφορά στο παρόν και στο μέλλον των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τους χώρους των πρώην στρατοπέδων.
»Οι δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (δηλαδή οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης-Συκεών και Δέλτα) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης αλλά και μεγάλα οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης κατέχει μάλιστα τη θλιβερή πρωτιά του μικρότερου ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η πόλη μας κατακτά έναν ακόμη αρνητικό τίτλο της πιο μολυσμένης ατμοσφαιρικά ευρωπαϊκής πόλης.
»Την ώρα που η πληθυσμιακή αύξηση που έχει συντελεσθεί – σύμφωνα και με την απογραφή του 2011 – είναι μεγάλη στο σύνολο των Καλλικρατικών Δήμων του πολεοδομικού μας συγκροτήματος, και με δεδομένες τις δραματικές ελλείψεις ελεύθερων χώρων, η απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί την τελευταία ελπίδα και ανάσα ζωής για περιβαλλοντική βελτίωση και αναβάθμιση, πολιτιστική ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη.
»Οι χώροι των πρώην Στρατοπέδων είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι για την επιβίωση και το μέλλον των δήμων, καθώς αποτελούν το μοναδικό αποθεματικό για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου αλλά και την δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
»Η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων προς όφελος των πολιτών, με τη δημιουργία αθλοπαιδιών, υποδομών για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη δημιουργία ζωνών πρασίνου, αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων ως ο μόνος δρόμος για την ανάσχεση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πολεοδομικό Συγκρότημα και ως εκ τούτου η απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ανήκουν, είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα.
»Σε μια εποχή που η πόλη της Θεσσαλονίκης πλήττεται δραματικά από τη μάστιγα της ανεργίας – ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης – η παραχώρηση των οικοπέδων στους δήμους και η υλοποίηση των σχεδιασμών που προβλέπονται με έργα κοινωφελή και ζωτικά για την ποιότητα ζωής και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, δεν είναι μόνο η λύση αλλά η μόνη επιλογή που θα βγάλει τους δήμους μας από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τον οικονομικό μαρασμό και την περιθωριοποίηση. Τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι τεράστια για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη».
Δείτε σχετικά: Πρωτοβουλία πολιτών για τα πρώην Στρατόπεδα