Κόβουν πάλι τα δέντρα στην Βοσπόρου

Παρά τις δεσμεύσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Και πάλι στο στόχαστρο του Δήμου Θεσσαλονίκης μπήκαν οι δεντροστοιχίες της οδού Βοσπόρου στην Τούμπα, παρόλο που πέρυσι είχε εξασφαλιστεί συμφωνία του Δημοτικού συμβουλίου για το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί πάλι οι κάτοικοι και χωρίς να μπούνε οι γνωστές κόκκινες λωρίδες για απομάκρυνση των αυτοκινήτων, συνεργεία του Δήμου έκοψαν 14 δένδρα στην οδό Βοσπόρου της Κάτω Τούμπας, κάτι που είχε σταματήσει το Νοέμβριο του 2003 -αφού πρόλαβε και έκοψε 7 ακακίες- μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων και μελών της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.

Μαζεύτηκαν μάλιστα 118 υπογραφές κατοίκων και έγινε παρέμβαση του νομαρχιακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου ο τότε αντιδήμαρχος Πρασίνου αλλά και όλες οι παρατάξεις δεσμεύτηκαν να μη γίνει η κοπή των δένδρων. Κανείς όμως δεν φρόντισε να υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Κήπων και Δενδροστοιχιών να προχωρήσει σε νέα κοπή, με στόχο να εξαφανίσει και τα 60 περίπου δέντρα που υπάρχουν σ΄ ολόκληρο το δρόμο.

Οχυρώνεται μάλιστα πίσω από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 16.10.2003, με αιτιολογία ότι «μετά τις εργασίες διαπλάτυνσης της οδού βρίσκονται εντός του οδοστρώματος και εμποδίζουν την ασφαλή έλευση των οχημάτων». Όμως τα δένδρα βρίσκονται ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία και θα συνεχίσουν να παρκάρουν μετά την κοπή των δένδρων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από 14 χρόνια οι κάτοικοι και οι οικολόγοι είχαν αντισταθεί και πάλι στην κοπή των δένδρων, με αποτέλεσμα να γίνει τότε η διαπλάτυνση της οδού αλλά στις διασταυρώσεις της οδού Βοσπόρου να κατασκευαστούν ειδικές προεξοχές του πεζοδρομίου, προστατευτικές και των δένδρων και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων από τα διερχόμενα. Είναι μια διαδεδομένη στην Ευρώπη τεχνική λύση, η οποία αφού εφαρμόστηκε στην οδό Βοσπόρου αποτέλεσε πρότυπο και σε άλλες περιπτώσεις.

Τα δένδρα δημιουργούν ένα πράσινο τούνελ και οι ακακίες ευωδιάζουν, κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί σαφώς με τα μικρά λιγούστρα του Δήμου.

Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα της -ανύπαρκτης άλλωστε- εξυπηρέτησης των ΙΧ αυτοκινήτων να υποβαθμίζεται και άλλο η ζωή μας μέσα στην πόλη. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται απρόθυμο ή αδύναμο να υπερασπιστεί το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την ιστορία της πόλης.

Scroll to Top