Τα προγράμματα προστασίας της φύσης στη Δαδιά

Το WWF άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή του Έβρου από το 1979. Το 1992 μία επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Δαδιά.

Αρχικά ο κύριος στόχος μας ήταν να αντιμετωπίσουμε με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο τις ανάγκες και τις απειλές που αντιμετωπίζει το δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και να καταγράψουμε τις εξελίξεις στο Δέλτα του Έβρου ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της διαχείρισης και της προστασίας του.

Σήμερα η Δαδιά είναι μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα. Η διαχείριση αυτή πέρα από τα καθαρά οικολογικά οφέλη έχει συμβάλει σημαντικά στην φυσιογνωμία της περιοχής. Η Δαδιά αποτελεί αυτή την στιγμή ίσως τον δημοφιλέστερο οίκο-τουριστικό προορισμό της Ελλάδας. Υποδέχεται περισσότερους από 35000 επισκέπτες το χρόνο, με μεγάλα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπως πολλαπλές θέσεις εργασίας για νέους και γυναίκες του χωριού, αυξημένη ζήτηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που διαχέονται και στις άλλες γειτονικές περιοχές.

Έχοντας συμβάλλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της Δαδιάς σε μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες των συνεργατών και των εθελοντών του WWF Ελλάς συνεχίζονται και εξελίσσονται με στόχο να δώσουν απαντήσεις στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

1) Αιολικά Πάρκα σε Έβρο και Ροδόπη
Παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις πιθανές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα μεγάλα αρπακτικά πουλιά και προωθούμε πρακτικές για την ορθή χωροθέτηση των αιολικών στην περιοχή καθώς έχει χαρακτηριστεί «Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ)»
Δείτε την πρόταση του WWF Ελλάς εδώ (2008).

Την περίοδο 2008-2010 πραγματοποιήσαμε στοχευμένη μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων αιολικών πάρκων στα αρπακτικά πουλιά της περιοχής. Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας και τη συνολική προσέγγιση μας:

2) Μαυρόγυπας
Παρακολουθούμε την αναπαραγωγική επιτυχία και τις δραστηριότητες του μοναδικού αυτού αρπακτικού που απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα δακτυλίωσης και συστήματα ραδιο-τηλεμετρίας και δορυφορικής τηλεμετρίας για την παρακολούθηση του πληθυσμού του μαυρόγυπα.

Δείτε παρακάτω:

Σε συνεργασία με Βούλγαρους ομολόγους μας πραγματοποιούμε δράσεις κοινής παρακολούθησης και μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας στις γειτονικές χώρες.

3) Αρπακτικά
Παρακολουθούμε την αναπαραγωγική επιτυχίας του όρνιου στο Εθνικό Πάρκο και το νότιο Έβρο. Επίσης παρακολουθούμε, καταγράφουμε και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, αντιμετωπίζουμε τις απειλές που δέχονται τα αρπακτικά και οι βιότοποί τους εντός και εκτός του Εθνικού Πάρκου.

4) Εθνικά Πάρκα
Συμμετέχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου όπως και σε αυτό του Φορέα Διαχείρισης του Υγροτοπικού Πάρκου του Δέλτα του Έβρου.

5) Τουρισμός
Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή. Στη Δαδιά το WWF Ελλάς έχει συμβάλλει ουσιαστικά στον σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής, στην διάνοιξη και σηματοδότηση μονοπατιών, αλλά και στην κατασκευή των υποδομών της υποδοχής επισκεπτών όπως ο ξενώνας και το κέντρο ενημέρωσης. Πρόσφατα εκπονήσαμε για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης του Υδρολογικού Πάρκου μια μελέτη για την αξιολόγηση και την ορθολογικότερη οργάνωση του τουρισμού στο Δέλτα του Έβρου

6) Εθελοντές
Εφαρμόζουμε και διαχειριζόμαστε το προγράμματα της EVS (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία)

7) Επιστημονική Γνώση
Εφαρμόζουμε πολιτική διάχυσης της επιστημονικής γνώσης που αποκομίζουμε από τις δράσεις και τα προγράμματά μας – με την ενεργή συμμετοχή μας σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, δίκτυα και φόρουμ, την παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων, αλλά και τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού όπως είναι η Γιορτή των Πουλιών και τα μουσικά φεστιβάλ.

Υπεύθυνη προγράμματος: Δώρα Σκαρτσή, d.skartsi@wwf.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top