Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Για τη βιολογική γεωργία

Η βιολογική γεωργία (ή σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία «οργανική» γεωργία) μπορεί να είναι η απάντηση στα αδιέξοδα της χημικοδίαιτης και γενετικά τροποποιημένης γεωργίας αλλά στον παραζαλισμένο αγροτικό κόσμο της Ελλάδας δεν έχει περάσει ακόμη ως μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση ευρείας εφαρμογής. Ούτε βέβαια και τα -ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος- κυβερνητικά κλιμάκια αντιλαμβάνονται αυτή την επιλογή σε όλες της τις διαστάσεις, παρά ίσως σε ότι είναι συμβατό με την οικονομία της αγοράς και με την προώθηση των ποιοτικών τροφίμων ως «το φαΐ των πλούσιων» και μια από τις λίγες προοπτικές της Ελλάδας για εξαγωγές. Ωστόσο, στην οργανική γεωργία βρίσκεται ένα εκρηκτικό δυναμικό κοινωνικής μεταβολής, που εστιάζεται στη σύνδεση του μικρομεσαίου αγροτόκοσμου με το οικολογικό κίνημα και τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης -ακριβώς όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση περιέχει ένα ριζοσπαστικό περιεχόμενο ανατροπής ολόκληρης της παραδοσιακής εκπαιδευτικής νοοτροπίας.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης

http://www.agrocert.gr
Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.), με διακριτικό τίτλο Agrocert, ιδρύθηκε το 1998 με το Νόμο 2637/98 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πλαίσιο του συστήματος ελέγχου προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. -AGROCERT ως αρχή έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
– αξιολόγηση και επίβλεψη των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων
– χορήγηση ενιαίου εθνικού σήματος αναγνώρισης στα ελληνικά βιολογικά προϊόντα
– έλεγχο της εμπορίας των προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
– έλεγχο στην πιστοποίηση των προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας καθώς και έλεγχο των επιχειρηματιών που εισάγουν βιολογικά προϊόντα από τρίτες χώρες.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα διάφοροι ιδιωτικοί Οργανισμοί Ελέγχου & Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, οι οποίοι ασκούν τεχνικούς ελέγχους και παρέχουν πιστοποίηση στο σύνολο των Ελλήνων βιοκαλλιεργητών:
ΔΗΩ (www.dionet.gr),
Βιο-Ελλάς (www.bio-hellas.gr),
Φυσιολογική (fysicert@acn.gr),
A-Cert Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης Α.Ε. (www.a-cert.org),
QWays Διαδρομές Ποιότητας Α.Ε. (www.qways.gr)

http://users.teledomenet.gr/kg2000/Katastatiko_2003.htm
Το καταστατικό της «ΒΙΟ.ΖΩ», δηλ. του σωματείου «Ένωση Καταναλωτών ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ», ελλείψει άλλης ιστοσελίδας του. Από τους κυριότερους σκοπούς του: η προστασία, διαφύλαξη, υπεράσπιση, προώθηση και διεκδίκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της υγείας, της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής και των συμφερόντων (οικονομικών και μη) των καταναλωτών και ιδιαίτερα των καταναλωτών βιολογικών προϊόντων.

http://www.dimitra2000.gr
ΔΗΜΗΤΡΑ 2000. Αγροτική διαδικτυακή πύλη με ενημέρωση για τους αγρότες, τη βιολογική γεωργία, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς κ.ά.

http://bioagro.aua.gr/
Το διετές πρόγραμμα Bio@gro χρηματοδοτείται μέσω του κοινοτικού πλαισίου eContent και αφορά την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, από και προς παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους και καταναλωτές, με ηλεκτρονικά μέσα. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η ΔΗΩ.

http://biofood.sbbe.gr
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος εισέρχεται δυναμικά στον τομέα, δημιουργώντας το Δίκτυο Βιολογικών Τροφίμων. Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται στα πλαίσια του περιφερειακού προγράμματος καινοτόμων δράσεων «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ 2000-06 («Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων: Ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας σε καλλιεργητές και επιχειρήσεις τροφίμων»). Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία δικτύου και εργαλείων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και προώθησης βιολογικών προϊόντων καθώς και ο σχεδιασμός πολιτικής προώθησης με βάση την ανάλυση σεναρίων για το μέλλον της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα.

http://www.in.gr/agro/enimerosi/enim_bg.htm
Η βιολογική γεωργία στο in.gr, με κείμενα για τους ελέγχους, τη νομοθεσία, την αντιμετώπιση ασθενειών, τις σχετικές σπουδές στην Ελλάδα.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες διεθνείς ιστοσελίδες:
http://www.ifoam.org/ – Διεθνής Ομοσπονδία Κινημάτων Οργανικής Γεωργίας.
http://www.organicconsumers.org/ – Ένωση Οργανικών Καταναλωτών.
http://www.organicfood.co.uk/ – Το περιοδικό του οργανικού τρόπου ζωής.
http://viacampesina.org/en/index.php – La Via Campesina. Διεθνές αγροτικό κίνημα.

Για πιο ριζοσπαστικό προβληματισμό προτείνουμε ακόμη:
http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m0FQP/is_4684_133/ai_n6155090
Άρθρο του D. Nicholson-Lord στο New Statesman (19 Απριλίου 2004), με τίτλο «Η διατροφική επανάσταση που έχασε την ψυχή της: καθώς η οργανική παραγωγή αυξάνεται αλματωδώς, τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας ελέγχουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της. Πειράζει που οι πρωτοπόροι αποσύρονται;»

http://www.social-ecology.org/article.php?story=20031127000753548 και
http://www.social-ecology.org/article.php?story=200311270010138
Ριζοσπαστικές ανασκοπήσεις τριών βιβλίων για τη γεωργία, από τη συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας Erin Royster. Η πρώτη ανασκόπηση αφορά τα βιβλία «Αειφόρος γεωργία και αντίσταση: μεταμορφώνοντας την παραγωγή τροφίμων στην Κούβα» και «Αστικοί αγριότοποι: ιστορίες περιβολάρηδων σχετικά με αγώνες για γη και δικαιοσύνη». Η δεύτερη αφορά το βιβλίο «Πεινασμένοι για κέρδη. Η απειλή των αγρο-επιχειρήσεων για τους αγρότες, τα τρόφιμα και το περιβάλλον».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top