Σύσκεψη στο Δήμο Θερμαϊκού για την επέκταση του αεροδρομίου

300108_01.jpgΣτις 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Θερμαϊκού, με πρωτοβουλία της «Επιτροπής Αγώνα για το Θερμαϊκό» συνάντηση με θέμα τις επιπτώσεις από την εκτέλεση του έργου της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 του Α/Δ «Μακεδονία».
Συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, του ΛΑΟΣ καθώς και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού (Ι. Αλεξανδρής) ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (Π. Πεντούσης), οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων στο Δήμο (Π. Ερμείδης και Δ. Καπλάνης), δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί πολίτες.

Η σύσκεψη διαπίστωσε ότι η υλοποίηση του έργου δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στον κόλπο και τις ακτές. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν οι επιπτώσεις από την απόρριψη των βυθοκορημάτων μέσα στον κόλπο, η αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του διαδρόμου και η καταστροφική για την παράκτια αλιεία προγραμματιζόμενη υποθαλάσσια αμμοληψία από την περιοχή του Μεγάλου Εμβόλου. Ομόφωνα δηλώθηκε ότι καμιά αμμοληψία δεν θα επιτραπεί από τις ακτές, χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συμφωνήθηκε να συζητηθεί το θέμα σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και της Τ.Α. συμφώνησαν να είναι συν-διοργανωτές ή να συμμετέχουν σε ημερίδα με θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του έργου, που προγραμματίζει η Επιτροπή Αγώνα για τις αρχές Μάρτη.

Παράλληλα. η Επιτροπή Αγώνα συνεχίζει τις επαφές της με όλους τους τοπικούς φορείς, τις επαγγελματικές οργανώσεις, αλλά και τους κατοίκους, ώστε να ενημερωθούν όλοι για τις αρνητικές εξελίξεις και να συμβάλλουν στην αποτροπή της μετατροπής του Θερμαϊκού σε νέα Κορώνεια.

Επικοινωνία:
Επιτροπή Αγώνα για το Θερμαϊκό
thermaikos2008@yahoo.com
Τηλ. 6982947723

2 σκέψεις για το “Σύσκεψη στο Δήμο Θερμαϊκού για την επέκταση του αεροδρομίου”

 1. Κάποιος θα πει “είναι πολύ αργά” – και ίσως δεν θα έχει άδικο. Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, για να δουν οι κάτοικοι ότι η κατασκευή του διαδρόμου δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ.

  Σήμερα είναι οι παράκτιοι αλιείς – η Συνομοσπονδία των οποίων δίνει ένα μεγάλο και δύσκολο νομικό (και όχι μόνο) αγώνα για την υποθαλάσσια αμμοληψία από το Μεγάλο Έμβολο και μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναφέρουμε το θέμα στην επικαιρότητα – τουλάχιστον για τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Ακτής.

  Αύριο θα είναι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι, που θα δουν τις δουλειές τους να καταρρέουν και τα σπίτια τους να κινδυνεύουν να πέσουν στη θάλασσα, καθώς η ακτή θα χάνεται από τις εξαμμώσεις.

  Αλλά το μεγάλο πρόβλημα, που αφορά όλους, είναι ο ίδιος ο Θερμαϊκός, που κινδυνεύει να μεταβληθεί σε νέα Κορώνεια. Το μπάζωμα συμβάλλει καθοριστικά σ’ αυτή την εξέλιξη.

  Η προστασία του Θερμαϊκού πρέπει να γίνει κεντρικό ζήτημα για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης – και ενόψει των επόμενων εκλογών. Αν χάσουμε το Θερμαϊκό, η ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη θα υποβαθμιστεί για όλους.

  Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω το σπάνιο φαινόμενο, μια πρωτοβουλία πολιτών (η “Επιτροπή Αγώνα για το Θερμαϊκό”) να καταφέρνει να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλες τις κομματικές οργανώσεις της περιοχής (πλην ΝΔ, η οποία είναι διχασμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα), τους εκπροσώπους της Τ.Α. και πολλούς ανεξάρτητους / ανένταχτους πολίτες.

  Η συνέχεια δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς κάποια αυτιά θα “τραβηχτούν” και η πολιτική και οικονομική εξουσία θα εξαπολύσει τους βρυχυθμούς της. Η μοναδική περίπτωση να κεδίσουμε το Θερμαϊκό (= να ματαιωθεί η επέκταση) είναι να γίνουμε πολλοί. Έστω και τώρα!

 2. Προηγήθηκε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

  Τα έργα για την κατασκευή της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 με μπάζωμα του Θερμαϊκού συνεχίζονται. Δυστυχώς, οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες μας γίνονται πραγματικότητα: Οι επιπτώσεις στη θάλασσα και στην ακτογραμμή είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Οι ελάχιστες δεσμεύσεις που έθετε η περιβαλλοντική μελέτη, όπως η χρήση πετασμάτων ιλύος, δεν υλοποιούνται. Στο μεταξύ, στο χώρο του μπαζώματος, πραγματοποιείται (η μη προβλεπόμενη από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα γλυκού νερού (κάτω από το βυθό) με δυσοίωνες προοπτικές για τον υγρότοπο της περιοχής.

  Οι ψαράδες καταγγέλλουν ότι η απόρριψη των βυθοκορημάτων (της λάσπης από την απόξεση του βυθού) μέσα στον κόλπο, έχει ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά:
  • Μείωση των αλιευμάτων σε όλα τα είδη (γαρίδες, σουπιές, γλώσσες, οστρακοειδή) μέχρι και 90% ανά περιοχή.
  • Η οστρακοφόρα περιοχή γύρω από την επέκταση (περίπου ένα τετραγωνικό μίλι) έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
  • Το επίπεδο των τοξινών στα νερά και στα οστρακοειδή παραμένει εδώ και καιρό σταθερά και επικίνδυνα υψηλό, ενδεχομένως ως αποτέλεσμα της απόρριψης των βυθοκορημάτων στον κόλπο.
  Η επόμενη φάση της καταστροφής του Θερμαϊκού και των ανθρώπων που ζουν από αυτόν θα είναι η αμμοληψία από θαλάσσια περιοχή, στο Μεγάλο Έμβολο του Αγγελοχωρίου. Προβλέπεται η απόληψη 400 χιλιάδων κυβικών μέτρων άμμου, με εκσκαφή 200 στρεμμάτων, σε βάθος 2 μέτρων. Για να επιτραπεί η αμμοληψία έγινε τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης, με Υπουργική Απόφαση, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες: για παράδειγμα, η τροποποίηση δεν συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπει ο νόμος.

  Η Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι με την αμμοληψία θα καταστραφεί ολόκληρη η τελευταία καθαρή περιοχή στο Θερμαϊκό, με αποτέλεσμα και την ολοσχερή εξαφάνιση των αλιευμάτων. Οι ψαράδες τονίζουν ότι η απόφαση για την αμμοληψία εκδόθηκε κατά παράβαση κάθε διάταξης εθνικού και κοινοτικού δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ίδια η μελέτη του έργου περιγράφει την καταστροφή, για την οποία εκφράζει απλώς ένα ευχολόγιο περί φυσικής αποκατάστασης, κάποτε στο μέλλον!

  Η Επιτροπή Αγώνα για το Θερμαϊκό εκφράζει τη συμπαράστασή της στους παράκτιους αλιείς, που αγωνιούν για την ίδια την επαγγελματική τους επιβίωση. Υπενθυμίζει ότι η επέκταση του διαδρόμου 10/28 γίνεται ουσιαστικά χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως και η προβλεπόμενη αμμοληψία. Καλεί όλους τους φορείς (επαγγελματικές ενώσεις, συλλόγους, Τοπική Αυτοδιοίκηση) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διακηρύξουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί παράνομη αμμοληψία από κανένα σημείο του Θερμαϊκού, υποθαλάσσιο ή στις ακτογραμμές. Καλεί τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τους πολίτες να υποστηρίξουν την προσπάθεια για να αποτραπεί η μετατροπή του Θερμαϊκού κόλπου σε μια νέα Κορώνεια.

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ, Ιανουάριος 2008

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top