Η Έσση είναι ένα κρατίδιο με μεγάλη σημασία για τους Πράσινους της Γερμανίας. Εκεί θεωρείται ότι «γεννήθηκαν» ως κόμμα και εκεί συμμετείχαν για πρώτη φορά σε κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD, με εκπρόσωπό τους το Γ. Φίσερ. Αυτός επιστρατεύτηκε και πάλι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, με μια ομιλία σε στυλ super-star στο Wiesbaden, γιατί μετά από μια μάλλον βαρετή εκστρατεία, τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις φάνηκε να πέφτουν ενώ το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον γι’ αυτούς ήταν σχεδόν μηδενικό. Ο τοπικός τους υποψήφιος, Tarek Al-Wazir, δεν φαίνεται να κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Ωστόσο και ο Φίσερ δεν φαίνεται να έκανε σπουδαία πράγματα. Οι εφημερίδες την επομένη είχαν τίτλους όπως «το λιοντάρι βρυχήθηκε, αλλά δεν είχε πια τίποτε να πει» (Frankfurter Rundschau) ή «ο Φίσερ δεν είχε τίποτε καινούργιο να πει» (Die Zeit).
Το ενδιαφέρον τράβηξε μάλλον το κόμμα της αριστεράς (Die Linke), που επέλεξε ως επικεφαλή ένα παλαίμαχο στέλεχος του ειρηνιστικού κινήματος, τον Willy van Ooyen (αν και τα τοπικά στελέχη ήθελαν έναν παραδοσιακό κομμουνιστή στη θέση του). Με αιτήματα όπως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα επίπεδα της Γαλλίας, εθνικοποιήσεις, πλαφόν στις αμοιβές των μάνατζερ και απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, έχει προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους και αναμένεται να εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά εδώ, σε ένα κρατίδιο της δύσης (http://www.euro2day.gr/articlesfna/55900278/).
Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, με επικεφαλή την Αντρέα Υψηλάντη (μια Γερμανίδα που κράτησε το όνομα του Έλληνα άντρα της μετά το διαζύγιό τους), κατάλαβαν εγκαίρως την αριστερή μεταστροφή του εκλογικού σώματος και υιοθέτησαν επίσης φιλολαϊκά αιτήματα (π.χ. το εθνικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα). Έτσι, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, φαίνεται να έχουν σημαντική άνοδο από τις προηγούμενες εκλογές. Μόνο οι Πράσινοι φάνηκε να μην καταλαβαίνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις συνέχισαν να φλερτάρουν ακόμη και με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να τοποθετηθούν στον κεντρώο χώρο μεταξύ CDU και SPD. Στη Φραγκφούρτη ήδη συνεργάζονται μαζί τους σε δημοτικό επίπεδο και σύμφωνα με τη Χριστιανοδημοκράτισα Δήμαρχο Petra Roth, η συνεργασία τους συνιστά έναν «συνασπισμό του ρεαλισμού». Αριστερές ιστοσελίδες, όπως η τροτσκιστική World Socialist Web Site (http://www.wsws.org/articles/2008/jan2008/gree-j25.shtml) πνέουν μένεα εναντίον τους, όχι μόνο για την Ατζέντα 2010 και τους νόμους Hartz IV που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Σρέντερ και αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και για το γεγονός ότι καλλιεργούν το έδαφος και για μια πιθανή συνεργασία με το CDU σε άλλα κρατίδια. Στην Έσση, οι Πράσινοι διαχώρισαν τον τοπικό ηγέτη του CDU Roland Koch από το υπόλοιπο κόμμα του και του επιτέθηκαν για τη ρατσιστική αντι-μεταναστευτική πολιτική του. Αντίθετα, σε άλλα κρατίδια, όπως το Αμβούργο όπου διεξάγονται εκλογές σε ένα μήνα, οι Πράσινοι δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους να συνεργαστούν με το CDU στο επίπεδο της περιφερειακής του κυβέρνησης. Αυτός θεωρείται από πολλούς ότι είναι ο λόγος για το «στρογγυλεμένο» και «βαρετό» λόγο των Πράσινων.
Τα χθεσινά exit polls έδιναν την πλήρη ισοδυναμία στις πιθανότητες κυβέρνησης συνασπισμού CDU-FDP (55 έδρες) και SPD-Πράσινων (επίσης 55 έδρες). Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, τότε ή θα συζητηθεί και πάλι ένας μεγάλος συνασπισμός (CDU-SPD), αλλά μάλλον πιθανότερο είναι το SPD στη νέα του αριστερόστροφη πορεία να συνεργαστεί με τους Πράσινους και την Αριστερά ή τουλάχιστον να ζητήσει μόνο την υποστήριξη της τελευταίας. Για κάτι τέτοιο ο van Ooyen έχει ήδη δηλώσει πως συμφωνεί. Συνεπώς το Linke καθίσταται ρυθμιστής των πραγμάτων και κάνει δυναμική είσοδο στην πολιτική σκηνή και της δυτικής Γερμανίας. Αν βέβαια επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aicMuD1.jswA&refer=home
CDU 36.8 %
SPD 36.7 %
FDP 9.4 %
Πράσινοι 7.5 %
Linke 5.1 %
Τα τελικά αποτελέσματα έχουν πράγματι ως εξής:
CDU 36.8 %, 42 έδρες (-12%, -14 έδρες)
SPD 36.7 %, 42 έδρες (+7,6%, +9 έδρες)
FDP 9.4 %, 11 έδρες (+1,5%, +2 έδρες)
Πράσινοι 7.5 %, 9 έδρες (-2,6%, -3 έδρες)
Linke 5.1 %, 6 έδρες
Φαίνεται καθαρά λοιπόν ότι οι Πράσινοι είναι από τους χαμένους των
εκλογών, με σοβαρές απώλειες.
Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hesse_state_election%2C_2008
http://en.wikipedia.org/wiki/Hesse_state_election%2C_2003