Βρισκόμαστε στην αρχή μιας καθοριστικής χρονιάς για το μέλλον των πόλεων και της χώρας μας, της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, της ανάπτυξης του οικολογικού κινήματος και των Οικολόγων Πράσινων.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, ανεξάρτητα από το αν θα ενσωματώσει τις κριτικές και τις προτάσεις μας, θα αναδιατάξει τα δίκτυα σχέσεων και συμφερόντων σε μεγάλη κλίμακα. Για μας, τους Οικολόγους Πράσινους, αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να αναπτύξουμε πραγματικές κοινωνικές ρίζες και ουσιαστικούς δεσμούς με την κοινωνία των πολιτών, ώστε από ένας εν τω γεννάσθαι πολιτικός πόλος να μετατραπούμε σε σταθερό, αξιόπιστο και ελκυστικό πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Και επειδή το μέλλον δε περιμένει, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα πρέπει να επιδιώξουμε να βάλουμε σε εφαρμογή τις ιδέες μας, διαμορφώνοντας ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και διεκδικώντας τη διοίκηση Δήμων και Περιφερειών.
Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, την ανατροπή των απαράδεκτων καθεστώτων στο Δήμο και τη Νομαρχία, με την αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών, την επιδιώξαμε και το 2006. Αυτό όμως προσέκρουσε στις κομματικές σκοπιμότητες και τους μικρο-υπολογισμούς άλλων. Τα αποτελέσματα των παρατάξεων που υποστηρίξαμε, δηλαδή την “Οικολογία Αλληλεγγύη” (4,6% στη Νομαρχία) και την “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” (16% στον κεντρικό Δήμο) ήταν σαφώς ικανοποιητικά και σήμερα μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά για τη διαμόρφωση -επιτέλους- ευρύτερων συνεργασιών με πλειοψηφική έφεση.
Ήδη από τον Ιούνιο έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες με πρόσωπα από διάφορους πολιτικούς χώρους και ανένταχτα άτομα, που κατέληξαν πρόσφατα σε ένα πρώτο κείμενο-κάλεσμα συσπείρωσης για μια άλλη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο είναι ανοιχτή σε νέες συμμετοχές, αλλά επιβάλλεται η στήριξη της και η προσωπική ενασχόληση μελών και φίλων μας, ώστε να προχωρήσει σε παραπέρα επεξεργασίες, διευρύνσεις και προγραμματικές εμβαθύνσεις.
Αυτό το πνεύμα αποτυπώνεται σαφώς και στην ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του Μαρτίου 2008 για τη στρατηγική και τακτική μας, καθώς και στην πρόσφατη απόφαση του Π.Σ. για τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις εκλογές αυτές δεν κατεβαίνουν, φυσικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά αυτοδιοικητικές κινήσεις πολιτών, που περιμένουν τη συμμετοχή και την υποστήριξη μας.
Διαμορφώνουμε τους καιρούς μας, αλλάζουμε τις πόλεις μας, ανασυγκροτούμε τις περιφέρειες μας.
Ακολουθεί το κείμενο που υπογράφουν τριάντα πέντε πρόσωπα της Θεσσαλονίκης και ζητούν να αλλάξει σελίδα η Θεσσαλονίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010.
Παρέμβαση πολιτών για μια ΑΛΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει σελίδα. Να ξεφύγει από την πολύπλευρη υποχώρηση και την αφόρητη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, και να απαλλαγεί από το κλίμα σκοταδισμού και φοβικών συνδρόμων που συστηματικά καλλιεργούν πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες τις τελευταίες δεκαετίες.
Η πόλη μας αξίζει σίγουρα μια καλύτερη τύχη. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχτεί σε δυναμικό περιφερειακό κέντρο ευρωπαϊκής, βαλκανικής και μεσογειακής εμβέλειας, σε μια πόλη με ταυτότητα, αντάξια της ιστορίας και των προσδοκιών των κατοίκων της, που θα εξασφαλίζει ελκυστική λειτουργία και αισθητική, προκοπή και εργασία, ευημερία και αλληλεγγύη για όλους. Μια πόλη με υψηλή ποιότητα ζωής, με διεύρυνση του δημόσιου χώρου και σεβασμό στο περιβάλλον, με πλούσια πολιτιστική δημιουργία και δραστηριότητα, φιλική στους κατοίκους της, στους επισκέπτες, στους μετανάστες και στο διαφορετικό.
Εγγύηση για τα παραπάνω αποτελούν τα ιστορικά και γεωγραφικά της πλεονεκτήματα, κυρίως όμως οι άνθρωποί της, οι ενεργοί ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες, φορείς, συλλογικότητες και κινήσεις, ομάδες πρωτοβουλίας, άνθρωποι του πολιτισμού και του πνεύματος, ανεξαρτήτως πολιτικής ένταξης, που δεν βολεύονται με την απουσία οραματικών στόχων και τον εγκλωβισμό τους στις μειωμένες προσδοκίες μιας απρόσωπης μεγαλούπολης, αλλά αντίθετα προσβλέπουν σε ένα διαφορετικό πρότυπο διοίκησης και σε μια προοπτική για την πόλη και το νομό διαφορετική από αυτήν της καθήλωσης και της στασιμότητας, όπου την έχει οδηγήσει η παρούσα δημοτική και νομαρχιακή αρχή.
Η πλειονότητα των πολιτών, ανεξάρτητα από κομματική επιλογή, κατανοεί την ανάγκη να απαλλαγεί η πόλη όχι μόνο από τους σημερινούς διοικούντες, που έχουν συνδεθεί με εξόφθαλμες ανεπάρκειες, σκάνδαλα, μαύρες τρύπες και μιζέρια αλλά και από πρόσωπα παρόμοιας αντίληψης, που ίσως κληθούν να ανακαινίσουν την πρόσοψη ενός πολύχρονου καθεστώτος, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί στην πόλη επί ένα τέταρτο του αιώνα. Να αλλάξουν οι πολιτικές και όχι μόνο τα πρόσωπα.
Πρέπει επιτέλους να δράσουμε αποφασιστικά για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αποκέντρωση, την αντιμετώπιση της αέριας και θαλάσσιας ρύπανσης, την αύξηση του πράσινου και των ελεύθερων χώρων, την προώθηση των ήπιων μορφών ενέργειας, την ανάπτυξη του προαστιακού σιδηροδρόμου, την ενίσχυση των δημόσιων και των εναλλακτικών μέσων μετακίνησης με περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου, την προστασία των δασών, την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.
Να αφήσουμε πίσω την επιφανειακή φιλανθρωπία και τις ελεημοσύνες των κοινωνικών βοηθημάτων, εφαρμόζοντας πολιτικές κοινωνικής συνοχής και βιωσιμότητας. Να ενισχύσουμε την κοινωνία των πολιτών, την κουλτούρα της συμμετοχής, τον πλουραλισμό στην επικοινωνία και την ενημέρωση, τη διεκδίκηση και το δημοκρατικό διάλογο, με χρηστή διοίκηση, αποκέντρωση και διαφάνεια παντού.
Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν στις εκλογές της περιφερειακής και της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης το 2010. Όχι ποιό κόμμα θα κερδίσει τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη. Ούτε πώς θα καταγραφούν οι κομματικοί συσχετισμοί, πώς θα τακτοποιηθούν εσωκομματικές ισορροπίες και προσωπικές φιλοδοξίες.
Η συντηρητική κυριαρχία στην αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης μπορεί να ανατραπεί μόνο με την ενεργοποίηση των πολιτών και τη σύγκλιση ενός ευρέως φάσματος πολιτικών αντιλήψεων και κομματικών επιλογών. Με τη σύμπραξη δηλαδή, πολιτών, παρατάξεων και πολιτικών φορέων που επιθυμούν την αλλαγή πλεύσης. Οι κομματικές περιχαρακώσεις και οι ηγεμονισμοί είναι συνταγή που αποδείχθηκε ότι ηττάται και αδυνατεί να ανατρέψει τις ισχυροποιημένες από τη συναλλαγή τόσων χρόνων κατεστημένες δυνάμεις.
Η παρέμβασή μας δεν ανταγωνίζεται τους πολιτικούς φορείς, αντίθετα είναι μια ενωτική προσπάθεια που λειτουργεί συσπειρωτικά, που δεν επιχειρεί να διχάσει αλλά να συνθέσει, και αποβλέπει στη συγκέντρωση των αναγκαίων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που απαιτούνται ώστε, μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση, να συγκροτηθεί ένα νικηφόρο πλειοψηφικό ρεύμα, ικανό να αλλάξει τη μοίρα της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτών με διαφορετική ή χωρίς κομματική ένταξη, που πιστεύουν ότι μόνο με την υπέρβαση των πολιτικών διαχωρισμών και τη συνεργασία των ενεργών πολιτών και των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας μπορεί να διατυπωθεί μια πειστική εναλλακτική πρόταση για τη διοίκηση της πόλης, με ανθρώπους αξιόπιστους και ικανούς να την υλοποιήσουν.
Το κείμενο που συνυπογράφουμε φιλοδοξεί να ανοίξει έγκαιρα τη δημόσια συζήτηση και να λειτουργήσει ως καταλύτης έτσι ώστε, επιτέλους, η Θεσσαλονίκη να αλλάξει σελίδα.
Οι υπογράφοντες είναι οι:
Αβραμόπουλος Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος, Άγιος Αλέξανδρος, αν. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ., Ακριτίδου Μαίρη, δημοτική σύμβουλος, Γερόλυμπου-Καραδήμου Αλέκα, καθηγήτρια Πολεοδομίας Α.Π.Θ., Γουργούρη Φανή, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Υπ/λων λιμένων Ελλάδος, Γωγάκου Δήμητρα, νομαρχιακή σύμβουλος, Εδιάρογλου Ρούλης, μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ζαφείρης Χρίστος, δημοσιογράφος-συγγραφέας, Θεοδωρίδης Πάνος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Ίκας Στέλιος, σύμβουλος επιχειρήσεων, Καζάκος Άρις, καθηγητής Εργατικού Δικαίου Α.Π.Θ., Καράγιωργας Αντώνης, βιοχημικός-Γραμματέας Ένωσης Πεζών, Καρυπίδης Γιώργος, οδοντίατρος, Κουράκης Ανδρέας, δημοτικός σύμβουλος, Κουταλιανός Θέμης, γεωτεχνικός, Κωνσταντίνου Γιάννης, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης, Κωτίδου Γωγώ, πολιτικός μηχανικός, Λαμπριανίδης Λόης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λειψηστινού Θεοδώρα, δημοτική σύμβουλος, Λιβέρης Πάνος, μηχανικός, Λυσαρίδης Γιώργος, μαθηματικός, Μανιτάκης Αντώνης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ., Μαυράκης Γρηγόρης, πρόεδρος Ένωσης Πεζών, Νεράντζης Παύλος, δημοσιογράφος, Παπαδημητρίου Ζήσης, καθηγητής Α.Π.Θ., Παπαδόπουλος Λόης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παπάζογλου Δημήτρης, πολιτικός μηχανικός, Παπάς Θανάσης, αρχιτέκτονας, Πασχαλίδης Γρηγόρης, αν. καθηγητής Α.Π.Θ., Σκαμπαρδώνης Γιώργος, δημοσιογράφος – Συγγραφέας, Τελίδης Χρήστος, δημοσιογράφος, Τζιώλας Γιάννης, μηχανικός, Τρεμόπουλος Μιχάλης, ευρωβουλευτής, Φωτίου Νίκος, φιλόλογος, Χαλβατζής Λαοκράτης, τραπεζικός.