ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Ανάγκη για φαρμακοεπαγρύπνηση & αντιμετώπιση των παραποιημένων φαρμάκων

Δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικές με τις πολιτικές για τα φάρμακα συζητώνται  από σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρόκειται για την τροποποίηση, της Οδηγίας 2001/83 περί κοινοτικού κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση όσον αφορά:

  • τη «φαρμακoεπαγρύπνηση» ως σύστημα αναφοράς και παρακολούθησης των ανεπιθύμητων ενεργειών από εγκεκριμένα φάρμακα, και
  • την πρόληψη εισόδου φαρμάκων παραποιημένων ή ψευδεπίγραφων ως προς την ταυτότητα, το ιστορικό ή την πηγή τους

Για τα δύο παραπάνω θέματα, σκιώδης εισηγητής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου εκ μέρους των Πράσινων, είναι ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στις τοποθετήσεις του στην Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, μεταξύ άλλων, υποστήριξε την ανάγκη ρυθμίσεων κατά των παράνομων διαδικτυακών πωλήσεων φαρμάκων,   ζήτησε σαφή και ενιαίο ορισμό για την έννοια των ψευδεπίγραφων φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες για ενδυνάμωση των ελέγχων στην αλυσίδα διανομής. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση του κοινού, αλλά και προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Για τη φαρμακοεπαγρύπνηση επισήμανε την ανάγκη να συνοδεύεται από αυστηρότερους κανόνες αδειοδότησης των νέων φαρμάκων πριν μπουν στην αγορά, να διασφαλίζεται δημόσια χρηματοδότηση του συστήματος για ανεξαρτησία του από τις φαρμακευτικές εταιρίες, να κατοχυρώνεται η διαφάνεια και η πρόσβαση των ενδιαφερομένων στα δεδομένα. Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη Τεχνική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φαρμάκων, που ζητά να συνεκτιμώνται για τις αδειοδοτήσεις και οι σχετικοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, καθώς και να αποτεφρώνονται όλα τα αχρησιμοποίητα φάρμακα ως νοσοκομειακά απόβλητα. Για το θέμα αυτό, ο Μιχ. Τρεμόπουλος κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν.

«Στις ρυθμίσεις για τα παραποιημένα φάρμακα, η διάσταση της δημόσιας υγείας οφείλει να έχει καθαρό προβάδισμα απέναντι σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή εμπορικής πολιτικής» δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. «Αντίστοιχα η ενίσχυση της φαρμακοεπαγρύπνησης δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για χαλαρότερους κανόνες εισόδου νέων φαρμάκων στην αγορά χωρίς ενδελεχείς κλινικές δοκιμές. Μαζί με τις παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία, θα πρέπει να αξιολογούνται και οι κίνδυνοι για το περιβάλλον».

Τα σχέδια Έκθεσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου  για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση και για τα Ψευδεπίγραφα φάρμακα μπορείτε να τα βρείτε αντίστοιχα στους παρακάτω συνδέσμους:

Οι πλήρεις τοποθετήσεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου, είναι εδώ:

Το κείμενο της πρόσφατης ερώτησης προς την Κομισιόν για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους των φαρμάκων: http://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=196:2010-01-25-15-40-44&catid=4:questions&Itemid=15

Η τεχνική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος: http://www.eea.europa.eu/publications/pharmaceuticals-in-the-environment-result-of-an-eea-workshop/at_download/file

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top