Δεντροφύτευση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου

Παρά τις απειλές που υπήρξαν προερχόμενες από αξιωματικούς του στρατού, τελικά πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα η προγραμματισμένη για σήμερα δεντροφύτευση σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου με την συμμετοχή μάλιστα και στρατιωτών!

Από νωρίς το πρωί και με τη βοήθεια του καλού καιρού, εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου και σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά, τους Περιαστικούς Καλλιεργητές (ΠΕΡΚΑ), την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με τους Φίλους του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, το Δίκτυο Βιωσιμότητας Δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης, τον Περιβαλλοντικό σύλλογο Ευκαρπίας, το Σύλλογο Μακεδονία Ευκαρπίας, την Ένωση Ποντίων Πολίχνης, τους Φίλους του Δάσους,  την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Παύλου Μελά, το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης και το Ράδιο Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη δεντροφύτευση.

Η παρουσία των στρατιωτικών σε “διατεταγμένη υπηρεσία” δεντροφύτευσης δείχνει το ενδιαφέρον του Στρατού και την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον χώρο ή μέρος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου, παρά την υπ’ αριθμ. 10/2-07-2007 έκθεση της Μικτής Επιτροπής Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το Υπουργείο Οικονομικών ως μόνος κύριος του στρατοπέδου, έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διάθεση του ελεύθερου αυτού χώρου προς όφελος των πολιτών. Με την πρόταση αυτή βέβαια διαφωνεί ο Δήμος του Παύλου Μελά που διεκδικεί την ένταξη του χώρου του πρώην στρατοπέδου, στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης του Δήμου Παύλου Μελά.

Πέρα από τις όποιες διεκδικήσεις των παραπάνω φορέων ορατό είναι το ενδεχόμενο να περιέλθει το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου (αλλά και άλλα πρώην στρατόπεδα) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και να εκποιηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επομένως, το πρασίνισμα των στρατοπέδων είναι ο μοναδικός άμεσος τρόπος για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη περισσότερο πράσινο ενώ οι ελεύθεροι χώροι είναι ανάγκη να διατηρηθούν με κάθε τίμημα, ως σωτήρια διέξοδος σε περίπτωση σεισμού. Γι’ αυτό λοιπόν είναι απαράδεκτο και να σκέπτεται κάποιος την οικοδόμηση των στρατοπέδων με οποιοδήποτε λογικοφανές ή όχι επιχείρημα. Αν χτιστούν και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν στις παριφές της πόλης, αυτή θα υποβαθμιστεί οριστικά και ανεπανόρθωτα.

Η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσου  πρέπει να γίνει προς όφελος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ως μητροπολιτικό πάρκο, με ήπιες παρέμβασεις στο δημόσιο χώρο του πρώην στρατοπέδου, την μετατροπή του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος σε πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις  αθλοπαιδιών και αναψυχής, την δημιουργία χώρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη περιαστικών καλλιεργιών οπωρολαχανικών βιολογικής καλλιέργειας με κομποστοποίηση βιομάζας, ήπιων  εργαστηρίων δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης παλαιών υλικών, εργαστηρίων πρακτικής καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή ενεργειας, ανακύκλωση και εξοικονόμιση νερού κ.α. Κι όλα αυτά μπορούν και οφείλουν να γίνουν με ελάχιστο κόστος, με την πρωτοβουλία και συμβολή πολιτών και συλλογικοτήτων της περιοχής.

Η σημερινή δεντροφύτευση λοιπόν, με τη συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών είχε στόχο την ανάπτυξη του πράσινου στον χώρο αυτό, που δέκα χρόνια μετά την εγκατάλειψή του από το στρατό παραμένει αναξιοποίητος από τους δημόσιους φορείς. Η αξιοιποίησή του επαφίεται στις τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών που του δίνουν ζωή και τον προστατεύουν από καταστροφικές δραστηριότητες όπως η εναπόθεση μπάζων και σκουπιδιών, υλοτόμιση των δέντρων, καταστροφή των κτηρίων.   Η δημιουργία ενός μεγάλου πράσινου θύλακα στην αφιλόξενη πόλη μας είναι η μόνη επιδίωξη και το μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

.

Πολλοί μιλούν για αξιοποίηση των στρατοπέδων προς όφελος των πολιτών αλλά 10 χρόνια αφού εγκαταλείφθηκε το στρατόπεδο Καρατάσυ από τον στρατό, κανείς δεν έκανε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία πολιτών οι Περιαστικοί Καλλιεργητές (ΠΕΡΚΑ) ανάμεσα σε άλλες παρεμβάσεις στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, ανακατασκεύασαν μια βρύση και στη σύνδεσαν στο δημοτικό δίκτυο υδρευσης για να μπορούν οι επισκέπτες να πιούν ένα ποτήρι νερό ή να πλυθούν. Τα δε απόνερα χρησιμοποιούνται αμέσως για το πότισμα των λαχανόκηπων! Από την άλλη κάποιοι λένε ευτυχώς που δεν ασχολήθηκε κανένας φορέας με την επισκευή της βρύσης. Φαντάζεστε πόσο θα κόστιζε η ανακατασκευή της μέσα από τα γρανάζια της γραφειοκρατείας, με μελέτες, διαγωνισμούς και εργολάβους; Όσο για το αισθητικό μέρος δεν πιστεύω να υπήρχε περιπτωση ποτέ κανείς δημόσιος εργολάβος να κατασκεύαζε κάτι παρόμοιο.

εγκαταλείφθηκε

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top