Οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας κόντρα στην σκανδαλώδη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων

Κίνημα συνεταιρισμών, μη κερδοσκοπικών εταιρειών και συλλόγων κόντρα στη σκανδαλώδη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων. Συστηματική μεταμφίεση κρατικών κι αυτοδιοικητικών επιχειρήσεων σε φορείς κοινωνικής οικονομίας, ώστε να απορροφούν τη μερίδα του λέοντος.

από άρθρο του Γ. Συμεωνιδη στο περιοδικό Επίκαιρα

Τα δημοσιεύματα των «Επικαίρων» έχουν προκαλέσει έναν καταιγισμό επιστολών με αποδέκτρια την αναπληρώτρια υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, για τον τρόπο που κατεύθυναν κατά το παρελθόν οι Διαχειριστικές Αρχές τους κοινοτικούς πόρους, ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) «βαφτίζοντας το κρέας ψάρι», προς κρατικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ κι ορισμένες προνομιούχες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) πολιτικώς διαπλεκόμενες. Κάθε μια από αυτές απορρόφησε δεκάδες ή κι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να διατεθούν σε γνήσιες κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. Όπως αποκάλυψε προσφάτως το περιοδικό μας, πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελέγχονται ήδη από τη Δικαιοσύνη, με τις ευθύνες να μην περιορίζονται στις επιχειρήσεις που απορρόφησαν σκανδαλωδώς πόρους, αλλά να επεκτείνονται στις Διαχειριστικές Αρχές που διαμόρφωσαν το κατάλληλο θολό περιβάλλον για να εκτρέπουν αυτά τα χρήματα σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ίδια η κα Αντωνοπούλου έχει παραδεχθεί τη σημαντική υστέρηση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, αναζητώντας τις αιτίες γι’ αυτό στο ελλιπές νομικό πλαίσιο. Η κύρια όμως αιτία ήταν και παραμένει η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης των αυθεντικών κοινωνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, τη στιγμή που οι πόροι κατευθύνονται σε κρατικές επιχειρήσεις και μεσάζοντες. Αυτή ήταν μια σαφής πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων, ωστόσο υπάρχουν πλέον δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δίκτυα που γνωρίζουν τα δικαιώματα που τους επιφυλάσσει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και είναι έτοιμα να τα διεκδικήσουν. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι αυθεντικοί δικαιούχοι της κοινωνίας των πολιτών (συνεταιρισμοί, μη κερδοσκοπικές εταιρείες, σύλλογοι) δεν θα παραμείνουν απαθείς, είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν στο διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση, αλλά είναι παραλλήλως έτοιμοι και να αντιδράσουν δυναμικώς προσφεύγοντας και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση και σε λίγες μέρες στον δικτυακό τόπο: www.epikaira.gr/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top