Φυτεύουμε το δάσος των ελπίδων

Μετά τη σημερινή, νέα δενδροφύτευση την Κυριακή από την Οικολογία – Αλληλεγγύη

Έμπρακτη απάντηση στις πολιτικές υποβάθμισης της συνταγματικής προστασίας του δάσους έδωσε σήμερα η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» με τους οικολόγους της Θεσσαλονίκης.

«Ως συνέχεια των αγώνων που έχουμε κάνει χρόνια τώρα για την υπεράσπιση των περιαστικών δασών, δείχνουμε το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία, οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς: είναι ο δρόμος της δημιουργίας, της προσφοράς και της ανάπτυξης των δασών και όχι της καταστροφής, της υποβάθμισης και της εξυπηρέτησης των ιδιοτελών συμφερόντων», δήλωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η δενδροφύτευση στο Σέιχ Σου ήταν η οικολογική απάντηση στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση. Με την προτεινόμενη αναθεώρηση αίρεται η συνταγματική προστασία δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και περιορίζεται δραματικά το ποσοστό των προστατευόμενων δασών, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

«Συγκρουόμαστε με τα συμφέροντα, υπερασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής όλων», ήταν το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι συμμετέχοντες στη πρωινή, σε μέρα και ώρα εργασίας, δενδροφύτευση, ως άμεση απάντηση στην απόφαση της επιτροπής της Βουλής να εισηγηθεί στον Ολομέλεια την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Η δενδροφύτευση έγινε σε μια καμένη έκταση του Σέιχ Σου το 1997, πάνω από την Άνω Τούμπα, που είχε όμως ξανακαεί πριν δύο χρόνια και δεν είχε πια τη δυνατότητα της φυσικής αναγέννησης.

Την επόμενη Κυριακή, 21/1 η προσπάθεια συνεχίζεται. Η Οικολογία Αλληλεγγύη θα κάνει δενδροφύτευση στην Απολλωνία, σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, που δοκιμάστηκε από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου. Όσοι (από Θεσσαλονίκη) ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, μπορούν να έρθουν στο ραντεβού που έχει κανονιστεί στο πάρκιγκ του Carefour της Ευκαρπίας στις 10.45 ή στις 12.00 στην Απολλωνία. Καλό θα ήταν, όποιος διαθέτει εργαλεία για σκάψιμο, να φέρει (τσάπα ή πατόφτυαρο).

Φυτεύουμε το δάσος των ελπίδων μας,
φτιάχνουμε τους καιρούς που ζούμε.

Για όποιον ενδιαφέρεται, διαθέτουμε δωρεάν φωτογραφίες και video. Δείτε μερικές:

2 σκέψεις για το “Φυτεύουμε το δάσος των ελπίδων”

  1. Βασίλης Βέτσος

    Έχει η Οικολογία Αλληλεγγύη κάποια θέση ή πολιτική-ακτιβιστική πρακτική, στα καθημερινά “μικρά” και μεγάλα ζητήματα της Παιδείας που το τελευταίο διάστημα σημαίνονται εμφατικά, πολυδιάστατα, αλλά και αρκούντως υποκριτικά, στην συζήτηση για την αναθεώρηση (και) του Άρθρου 16; Η εξάλειψη των δασών (άρθρο24) είναι και ζήτημα Παιδείας όπως και η εξαφάνιση-αναγωγή της Παιδείας σε χαμηλής ποιότητας χρηστικό εμπορικόν προϊόν είναι μια ακόμα εκχέρσωση- ερημοποίηση των “Ένδοξων Δασών” και επί χιλιετηρίδες καλλιεργημένων εκτάσεων του πολιτισμού μας. Υπάρχει κάποια οικολογική-εναλλακτική πρόταση για καλλιέργεια “νέων μη μεταλλαγμένων πολιτισμικών-παιδευτικών ριζόδεντρων” και αν ΝΑΙ, αυτή δεν είναι μια ακόμα κατάλληλη ώρα για την προώθηση τους;

    Βλέπε και : http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/vios&vios.htm

    Εν αναμονή, Βασίλης Βέτσος

  2. Τα μέλη της Οικολογίας Αλληλεγγύης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για το α. 16. Δεν έχει κυκλοφορήσει όμως ως Νομαρχιακή Κίνηση ανάλογο κείμενο. Καλό θα ήταν να το κάνει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top