ΓΧΣ – Η Μερθέντες και η Πιλάρ αφέθηκαν ελεύθερες τελικά στη Σομαλία

Ένας εφιάλτης τέλειωσε. Η ζώνη του εφιάλτη υπάρχει. [Ο εφιάλτης του Τρίτου Κόσμου = Αφρική, Ασία, υποβαθμισμένα περίχωρα και φτωχές συνοικίες των απανταχού μεγαλουπόλεων] 
————————————————————

Μποσάσο – Σομαλία. Με καθυστέρηση γράφουμε ότι η Ισπανίδα γιατρός Μερθέντες Γκαρθία και η νοσηλεύτρια Πιλάρ Μπάουζα από την Αργεντινή, οι οποίες εργάζονται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στη Σομαλία, αφέθηκαν ελεύθερες το μεσημέρι της 2.1.2008. Οι ΓΧΣ υποδεχτήκαμε με ανακούφιση την απελευθέρωση αυτή, ύστερα από μια βδομάδα κατά την οποία οι δύο γυναίκες βρίσκονταν υπό καθεστώς ομηρίας. Η Μερθέντες και η Πιλάρ είναι καλά στην υγεία τους.

Οι δύο γυναίκες απήχθησαν από μια ομάδα ενόπλων στις 26 Δεκεμβρίου, καθώς κατευθύνονταν με το αμάξι των ΓΧΣ προς το επισιτιστικό κέντρο όπου οι ΓΧΣ παρέχουν βοήθεια σε περίπου 7.000 υποσιτισμένα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Αυτά τα παιδιά ανήκουν στους περίπου 25.000 εσωτερικούς πρόσφυγες που ζουν σε 19 καταυλισμούς στην περιοχή. Η διεθνής ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση ΓΧΣ ζητήσαμε από τις κιόλας πρώτες στιγμές την άμεση και ασφαλή απελευθέρωση των δύο μελών μας.

«Αφέθηκαν ελεύθερες και είναι καλά στην υγεία τους. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όσους αναμίχθηκαν στην υπόθεση και βοήθησαν να επιλυθεί ειρηνικά και με ασφάλεια το ζήτημα», δήλωσε η δρ Πάουλα Φαρίας, πρόεδρος του ισπανικού τμήματος των ΓΧΣ. «Θέλουμε να καταδικάσουμε την απαγωγή, που σημαίνει επίσης απαγωγή της ανεξάρτητης ανθρωπιστικής δράσης», πρόσθεσε η δρ Φαρίας. «Τέτοιου είδους πράξεις είναι αδιανόητες και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνεται στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς και ήταν και ο λόγος που οι δύο συνεργάτιδές μας εργάζονταν στη Σομαλία».

«Ο άμαχος πληθυσμός επωμίζεται τις συνέπειες της συνεχιζόμενης σύρραξης στη Σομαλία, και η επιβίωση της πλειονότητας των Σομαλών εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια που προσφέρουν οι λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί», δήλωση η Φαρίας. «Η Σομαλία αποτελεί ξεχασμένη χώρα και τέτοιου είδους περιστατικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντείνουν τα βάσανα των Σομαλών».

Στις χώρες όπου υπάρχει ανθρωπιστική δράση, τα ποσοστά βίας μπορεί να είναι πολύ υψηλά. Έχουμε υποστεί παρόμοια επεισόδια τα τελευταία χρόνια στην Τσετσενία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Κολομβία και στο Ιράκ. Αν και μέρος του διεθνούς προσωπικού μας απομακρύνθηκε από την περιοχή, το πρόγραμμα των ΓΧΣ στη Σομαλία θα συνεχιστεί ώστε να προσφέρει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν από τις συρράξεις.

Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται στη Σομαλία αδιαλείπτως για περισσότερο από 16 χρόνια και την παρούσα περίοδο παρέχουν ιατρική βοήθεια σε έντεκα περιοχές της χώρας. Περίπου 60 άτομα διεθνές προσωπικό των ΓΧΣ και περισσότερα από 800 άτομα ντόπιο προσωπικό εργάζονται τώρα στη Σομαλία, εξετάζοντας περίπου 300.000 ανθρώπους και νοσηλεύοντας γύρω στους 10.000 ασθενείς το χρόνο. Το πρόγραμμα των ΓΧΣ στο Μποσάσο ξεκίνησε τον Μάιο του 2007.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδώρα Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη Τύπου, 210 5200500 (εσωτ. 103) και 693 6699007

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top