Από το http://livadeiablog.blogspot.com/2010/01/blog-team.html
Ο θόρυβος που ξέσπασε με την δημοσιοποίηση ονομάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας για διερεύνηση πιθανών ευθυνών σχετικά με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού από τη ΝΑΒ, ανάγκασε τον Νομάρχη κ. Κλ. Περγαντά σε απάντηση προς τα μέσα του νομού. (Δείτε: “Αποκάλυψη ονομάτων της ΝΑΒ και επιχειρήσεων υπευθύνων για τον Ασωπό“, “Η απάντηση του Κλ. Περγαντά στον Μ. Τρεμόπουλο“)
Είχαμε αναφέρει ότι ένα δημόσιο πρόσωπο δεν φτάνει να επικαλείται «τελεσίδικες αθωωτικές αποφάσεις και τελεσίδικα απαλλακτικά βουλεύματα», πρέπει να τις δημοσιοποιεί. Αν διαβάσετε προσεκτικά την Έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι σίγουρο ότι θα σας γεννηθεί η περιέργεια για το σκεπτικό των επικαλούμενων απαλλακτικών δικαστικών αποφάσεων και βουλευμάτων. Κ. Περγαντά υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες πέρα από απαλλαγές. Ας μη μπλέξουμε με το δίλημμα του ……νόμιμου και ηθικού.
Στην ερώτησή μας αν ο κ. Περγαντάς επικοινώνησε μαζί του μετά τα δημοσιεύματα μας απάντησε ότι έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:
Κύριε Τρεμόπουλε,
Για την πληρέστερη και αρτιότερη ενημέρωσή σας, θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι σχετικά με την έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης «για την νομιμότητα και πληρότητα δικαιολογητικών των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων 19 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού ποταμού» και η οποία εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2008 αναφερόμενη σε πιθανές ποινικές ευθύνες εμού, των τότε αρμόδιων Αντινομαρχών και των υπαλλήλων της Διοίκησης, έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις και βουλεύματα.
(Σχετικά η με αριθμ.7958/08 απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλήμ/των Αθηνών και η με αριθμ. 27/2009 απόφαση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς).
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ
(Τελικά από δημοσιεύσεις διαπιστώνουμε ότι το ίδιο μήνυμα έστειλε παντού)
Ο κ. Τρεμόπουλος συνέχισε: «Μετά την απάντηση ακολούθησε επικοινωνία με τον κ. Περγαντά και του ζητήθηκαν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις που επικαλείται, δυστυχώς απέφυγε να μας τις στείλει».
Εν αναμονή της εξέτασης των δικαστικών αποφάσεων, ο κ. Τρεμόπουλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί περισσότερο στο θέμα. Περιορίστηκε στην παρακάτω δήλωση θέτοντας ταυτόχρονα τα ερωτήματα που πρέπει επιτέλους να απαντηθούν.
«Ο Νομάρχης πρέπει να δώσει ολόκληρη την αθωωτική απόφαση στη δημοσιότητα ώστε να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα. Όμως ακόμη και να υπάρχει η απόφαση που λέει ο Νομάρχης, δεν σημαίνει ότι δεν φταίει κανείς για την μόλυνση του Ασωπού. Γιατί δεν γνωρίζουν τις δικαστικές αποφάσεις οι φορείς και οι πολίτες της Βοιωτίας; Μήπως οι λόγοι της απαλλαγής δεν σχετίζονται με το πόρισμα αλλά με άλλες καταγγελίες; Υπάρχει συγκάλυψη από κάποιους άλλους;
Πρέπει να μάθουμε επιτέλους ποιος φταίει τελικά για την καταστροφή του Ασωπού, ποιοι ευθύνονται για μια δολοφονία που γίνεται για χρόνια, να μάθουμε αν έκανε ελέγχους η Νομαρχία, ποια πρόστιμα επέβαλε και σε ποιους».
Μετά την συζήτηση με τον κ. Τρεμόπουλο κύκλοι συνεργατών του μας ανέφεραν:
«Πριν από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης και των ονομάτων επικοινωνήσαμε τόσο με την Υπηρεσία που είχε συντάξει την Έκθεση όσο και με τους τοπικούς φορείς που αγωνίζονται επί χρόνια για το θέμα του Ασωπού. Κανείς τους δεν μας ενημέρωσε για τις αποφάσεις που επικαλείται ο κ. Περγαντάς. Ειδικά οι τοπικοί φορείς όπως το ΙΤΑΠ είναι κατηγορηματικοί ότι έμαθαν για τις αποφάσεις αυτές από την τωρινή απάντηση του κ. Περγαντά.»
«Σημειώνουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κινήθηκε από τους τοπικούς φορείς πολιτών και όχι από τη Νομαρχία που θα είχε κάθε λόγο να το κάνει με δική της πρωτοβουλία αν όντως πίστευε ότι οι δυνάμεις της δεν επαρκούσαν για να ελέγξει την κατάσταση. Η Νομαρχία Βοιωτίας μάλιστα ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αντιδικεί στο ΣτΕ με τους κατοίκους που αγωνίζονται για την ανάκληση των αδειών που η ίδια η Έκθεση επισημαίνει ως παράνομες.»
«Προς το παρόν και περιμένοντας να δούμε τα κείμενα των δικαστικών αποφάσεων που μας έχουν υποσχεθεί να μας στείλουν από τη Νομαρχία Βοιωτίας, επισημαίνουμε ότι οι πολιτικές ευθύνες δημόσιων προσώπων είναι κάτι διαφορετικό από τις ποινικές και αναρωτιόμαστε για τους λόγους μιας τέτοιας μυστικότητας (ακόμα και από τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς που είχαν κινήσει το θέμα του Ασωπού όσο και από την ίδια την κοινή γνώμη της Βοιωτίας) σε μια υπόθεση που αφορά καταφανώς το δημόσιο συμφέρον.»
«Όπως και νάχει το πράγμα, η πρώτη από τις αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να προέκυψε από το πόρισμα, που στέλνει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Η πρώτη απόφαση έχει ημερομηνία 2008, άρα αφορά παλιά υπόθεση. Η δεύτερη είναι βούλευμα, συνεπώς είναι πιθανό να σχετίζεται με την αναφορά των επιθεωρητών… Αλλά μπάζει ΠΟΛΥ: σημαίνει πως, μέσα σε 1,5 χρόνο ΤΟ ΠΟΛΥ η αναφορά έφτασε στον εισαγγελέα, διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, όπως γίνεται συνήθως, επέστρεψε στον εισαγγελέα, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη, διενεργήθηκε ανάκριση ή προανάκριση, και η υπόθεση παραπέμφηκε για την έκδοση βουλεύματος, ο εισαγγελέας συνέταξε εισήγηση στο συμβούλιο, το συμβούλιο συνεδρίασε και έβγαλε και απόφαση… κάτι τέτοιο, με τους κανονικούς ρυθμούς της δικαιοσύνης ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ θα έπαιρνε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 χρόνια (χωρίς αποχρώσεις ενδείξεις, 4 και βάλε…): πολύ βιάση για ένα απαλλακτικό βούλευμα!»